02 Μάι 2024
READING

Unilever, PepsiCo, Mondelez στρέφονται στα shoppable βίντεο

3 MIN READ

Unilever, PepsiCo, Mondelez στρέφονται στα shoppable βίντεο

Unilever, PepsiCo, Mondelez στρέφονται στα shoppable βίντεο

Οι συνθήκες της αγοράς και της διαφήμισης μεταβάλλονται ραγδαία, καθώς τα brands αναζητούν νέα κανάλια και πιο καινοτόμους τρόπους να προσεγγίσουν τους πελάτες τους.

Τα shoppable βίντεο, που ξεκίνησαν ως τάση και concept μέσα από τα social media, φαίνεται ότι αποτελούν πολύ δελεαστικό εργαλείο για τις μάρκες, που πλέον έχουν αρχίσει να στρέφονται στις media πλατφόρμες που τους προσφέρουν οι λιανέμποροι για τις διαφημίσεις τους – άλλη μια ισχυρή τάση στη διαφήμιση και ένα από τα γρηγότερα αναπτυσσόμενα κανάλια αυτήν τη στιγμή για τα brands και τους διαφημιστές τους. Οι μάρκες συνειδητοποιούν, εν ολίγοις, ότι πρέπει να προσεγγίσουν τους πελάτες τους τη στιγμή ακριβώς που πραγματοποιούν τις αγορές τους, ώστε να τους παρουσιάσουν τα προϊόντα τους ακριβώς τότε που είναι πιθανότερο να τα χρειάζονται.

Και, εκτός από τη βέλτιστη συγκυρία, τώρα οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την αποτελεσματικότητα των shoppable βίντεο, που ξεπερνούν ως είδος περιεχομένου μια απλή στατική διαφήμιση ή ένα απλό banner, που ίσως περνά απαρατήρητο.

Έτσι, μεγάλα brands στρέφονται τώρα σε αυτό το νέο εργαλείο, όπως αποδεικνύει η συνεργασία των κολοσσών Unilever, Mondelēz International, PepsiCo και S.Pellegrino με την Instacart, που εμπλουτίζει την εφαρμογή της με αυτήν τη δυνατότητα. Η Instacart είναι μια εφαρμογή για αγορές και delivery από το σούπερ μάρκετ, κάτι σαν το ελληνικό αντίστοιχο e-food. Με τη δυνατότητα του shoppable βίντεο – όπως και με τη shoppable στατική διαφήμιση, ένας καταναλωτής που χρησιμοποιεί την εφαρμογή και παραγγέλνει, λόγου χάρη, μοσχαρίσιο κιμά, μπορεί να δει μπροστά του ένα βίντεο από την Pepsi, που περιγράφει πόσο ταιριάζει το αναψυκτικό με τα μπιφτέκια, και μέσα από το οποίο μπορεί κατευθείαν να κάνει, αν θέλει, την αντίστοιχη αγορά.

Η συγκεκριμένη στρατηγική, δηλαδή, βασίζεται στην εκτίμηση πως εφόσον οι πελάτες χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα, είναι πιο “ευάλωτοι” σε στοχευμένο, ουσιαστικά εξατομικευμένο διαφημιστικό υλικό, το οποίο μπορεί και να προτείνει εκπτώσεις ή ακόμα και δωρεάν προϊόντα, άμεσα.

Διαβάστε ακόμη: Η Unilever καλεί start-ups και ερευνητές για συνεργασίες στον χώρο των προϊόντων ομορφιάς

Επιπλέον, αυτός ο τρόπος προώθησης μπορεί να βοηθήσει τα brands να προσεγγίσουν ένα κοινό πιο εξοικειωμένο με την τεχνολογία. Aν και η εφαρμογή του βίντεο βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική βάση, η PepsiCo χρησιμοποιεί ήδη shoppable στατικές διαφημίσεις ώστε να προσελκύσει πελάτες για πρώτη φορά σε αγορές των προϊόντων της μέσω της Instacart. Το βίντεο όμως προσφέρει περισσότερες δημιουργικές δυνατότητες στους διαφημιστές και την ευκαιρία στις μάρκες να αναπτύξουν το storytelling τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο αντίκτυπο στους δυνητικούς τους πελάτες.

Έτσι, ενώ οι διαφημίσεις των καταστημάτων μέχρι το πρόσφατο παρελθόν επικεντρώνονταν σε πιο παραδοσιακά μέσα όπως οι χορηγούμενες διαφημίσεις, η τάση αυτή αρχίζει να αλλάζει, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν υψηλότερης ποιότητας και τεχνολογίας οπτικά μέσα, που εφαρμόζονται προσαρμοσμένα στις δυνατότητες όχι μόνο εφαρμογών παραγγελιών όπως η Instacart, αλλά και στα κανάλια που διαθέτουν οι media πλατφόρμες μεγάλων λιανεμπόρων όπως η Walmart, η οποία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τις δοκιμές διαφημίσεων-βίντεο στη σελίδα της, ενώ παράλληλα μελετά πιθανούς τρόπους προώθησης στις smart τηλεοράσεις στα καταστήματά της.

Διαβάστε ακόμα: Το επόμενο βήμα των εφαρμογών Buy Now Pay Later είναι το virtual shopping

Έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κολοσσοί της βιομηχανίας τροφίμων όπως η Unilever και η Mondelez, καθώς η Instacart τους προσφέρει μία πλατφόρμα στην οποία έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν ουσιαστικά τα δικά τους δίκτυα, πολλαπλασιάζοντας τα κανάλια επαφής με τους καταναλωτές.

Καθώς στο e-shopping τροφίμων παρατηρείται μια επιβράδυνση σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια, ίσως αυτοί οι καινοτόμοι τρόποι διαφήμισης και προώθησης τωβ προϊόντων να ενισχύσουν τις προσπάθειες τόσο των λιανεμπόρων όσο και των brands να συνεχίσουν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους.

Με πληροφορίες απο Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.