03 Μάι 2024
READING

Πώς το marketing χρησιμοποιεί την pop κουλτούρα: η περίπτωση της Sprite

3 MIN READ

Πώς το marketing χρησιμοποιεί την pop κουλτούρα: η περίπτωση της Sprite

Πώς το marketing χρησιμοποιεί την pop κουλτούρα: η περίπτωση της Sprite

Η Sprite λάνσαρε το Sprite Limelight, το πρώτο ενοποιημένο παγκόσμιο μουσικό της πρόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, υποστηρίζει την πρόσφατη παγκόσμια καμπάνια της, “Heat Happens”.

Στο πλαίσιο του Sprite Limelight, ο βραβευμένος με Grammy μουσικός James Blake παρήγαγε ένα μουσικό θέμα και έναν στίχο που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πρωτότυπων τραγουδιών από ανερχόμενους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Τέτοιοι είναι η Αμερικανή ράπερ-τραγουδίστρια Coi Leray, ο Νιγηριανός τραγουδοποιός Omah Lay και ο Κινέζος τραγουδιστής Hua Chenyu. Οι καλλιτέχνες αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Sprite να συνδεθεί με ακόμη νεότερους καταναλωτές. Το πρωτότυπο περιεχόμενο θα είναι διαθέσιμο τόσο στο YouTube όσο και στο Spotify, ως μεμονωμένα κομμάτια και με τη μορφή καλλιτεχνικών μουσικών ταινιών τύπου ντοκιμαντέρ.

Το μουσικό πρόγραμμα αποτελεί επέκταση της πρώτης παγκόσμιας πλατφόρμας της μάρκας Sprite, “Heat Happens”, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο. Όπως λένε από την εταιρεία, το “Heat Happens” επιδιώκει να προσφέρει μια στιγμή χαλάρωσης στους καταναλωτές σε έναν πιο θερμό κόσμο, είτε κυριολεκτικά, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είτε πολιτικά και κοινωνικά με τις διάφορες εξελίξεις.

Η Sprite έχει ξαναεμπλακεί στη μουσική βιομηχανία στο παρελθόν, ενώ εδώ και καιρό καλλιεργεί μια σύνδεση με την κουλτούρα του hip hop. Η δημιουργία πρωτότυπων τραγουδιών που συνδέονται με προσπάθειες branding είναι μια δημοφιλής τακτική marketing, την οποία η Sprite χρησιμοποιεί για να προσελκύσει ένα παγκόσμιο κοινό.

Αυτή η ενέργεια της Sprite αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας μάρκας CPG που απομακρύνεται από την παραδοσιακή διαφήμιση και αγκαλιάζει την pop κουλτούρα, την οποία αγαπούν οι νέοι καταναλωτές. Τέτοιες πολιτιστικές ενεργοποιήσεις έχουν γίνει αγαπημένη τακτική των retailers που αναζητούν την προσοχή των νεότερων καταναλωτών. Αυτοί οι καταναλωτές έχουν αυξανόμενη αγοραστική δύναμη αλλά δεν είναι δεκτικοί στην παραδοσιακή διαφήμιση, είναι περισσότερο υποψιασμένοι και καχύποπτοι απέναντι σε ένα τυπικό διαφημιστικό μήνυμα, γεγονός που καθιστά απαραίτητο οι εταιρείες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους όσον αφορά τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν.

Διαβάστε επίσης: Τα luxury brands στρέφονται στην κουλτούρα του skate

Η pop κουλτούρα στο marketing

Φαίνεται γενικά ότι η pop κουλτούρα δεν είναι πλέον μια εξειδικευμένη επιρροή που περιορίζεται σε συναυλίες, συνέδρια και συζητήσεις στα social media. Στον σημερινό όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, η pop κουλτούρα έχει ενταχθεί στα πάντα, από τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις τάσεις της μόδας, του φαγητού και του χιούμορ. Έρευνα της Magna/IPG και του Twitter αποκάλυψε ότι το 25% των πελατών έλαβαν αποφάσεις αγοράς με βάση την “πολιτιστική εμπλοκή” μιας μάρκας. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι το 1/4 των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν από μάρκες που ενσωμάτωναν την pop κουλτούρα στις στρατηγικές marketing τους.

Η ευρεία δημοτικότητα της pop κουλτούρας έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό πλεονέκτημα για τις μικρότερες μάρκες που επιθυμούν να ενισχύσουν τη δύναμη τους. Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων και εμπορικών σημάτων χρησιμοποιεί πλέον αναφορές στην pop κουλτούρα – είτε πρόκειται για μουσικές, σίριαλ και ταινίες, είτε για τάσεις τέχνης και μόδας ή απλά memes και trending topics – για να προσελκύσει τους πελάτες του και να διατηρήσει την προσοχή τους μέσα σε μια θάλασσα διαρκώς μεταβαλλόμενων τάσεων και απαιτήσεων.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Lyft έχτισε την αξία $24 δισ. βασισμένη στην pop κουλτούρα

Όντως, το 28% των πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων στον κόσμο, όπως η Coca-Cola, η Burger King και η Nike, έχουν εμφανίσει αναφορές στην pop κουλτούρα κάπου στις καμπάνιες marketing τους. Ακόμη και αθλητικές ομάδες έχουν αναφερθεί στο The Office, το Game of Thrones και τα Friends για να συνδεθούν με τους υποστηρικτές τους.

Με πληροφορίες από το Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.