30 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Η αγορά του resale θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026

3 MIN READ

Έρευνα | Η αγορά του resale θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026

Έρευνα | Η αγορά του resale θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData, για λογαριασμό της μεγάλης πλατφόρμας μεταχειρισμένων ρούχων ThredUp, η παγκόσμια αγορά second-hand ρούχων θα έχει μεγαλώσει, μέχρι το 2026, κατά 127%, δηλαδή 3 φορές ταχύτερα από τον τομέα της λιανικής ρούχων συνολικά, ενώ στις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα υπολογίστηκε σε 32% το 2021, η αύξηση αυτή θα αγγίξει τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, που αντιστοιχεί σε 16 φορές ταχύτερη άνοδο σε σύγκριση με την ανάπτυξη του συνόλου της αγοράς μόδας.

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα μεταχειρισμένα ρούχα, και ειδικά οι νεότερες ηλικίες, που αναζητούν “pre-loved” θησαυρούς στυλ, με μια διάθεση όχι μόνο οικονομίας, αλλά ενισχυμένη και από νοσταλγία και αγάπη για το vintage, φαίνεται πως ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της second-hand ένδυσης.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και το ποσοστό του 62% των Millennials και Gen Z-ers που δηλώνουν ότι, πριν αγοράσουν κάτι καινούριο, αναζητούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους να βρουν ένα second-hand κομμάτι. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού δείχνει πως σταδιακά στρέφεται σε πιο βιώσιμες επιλογές, και η αγορά second-hand αποτελεί μια εναλλακτική συντονισμένη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί η γκαρνταρόμπα μας να γίνει πιο βιώσιμη

Η στροφή παρατηρείται και στους επενδυτές των εταιρειών όσον αφορά τις επιλογές τους, γεγονός που βγάζει απόλυτα νόημα αν αναλογιστεί κανείς πως στην ίδια έρευνα, 58% των καταναλωτών δήλωσαν πως τα μεταχειρισμένα ρούχα έχουν αποτελέσει λύση σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, ενώ το 25% δηλώνει πως είναι πιθανότερο να στραφεί στα second-hand ρούχα, όσο οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Ας μην ξεχνάμε πως, όπως και στον γενικότερο τομέα της μόδας, έτσι και στα μεταχειρισμένα ρούχα, την αγορά έχει ωφελήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό η εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Δεν είναι τυχαίο πως οι online πωλήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της second-hand αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, δηλαδή πως έως το 2026 η online αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων θα διογκωθεί έως και 4 φορές.

Σύμφωνα με τον CEO της ThredUp, James Reinhart, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παρατηρηθεί μια ανακατανομή στο online εμπόριο second-hand ενδυμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι και σήμερα τα διαδικτυακά marketplaces κυριαρχούσαν, τα επόμενα χρόνια θα λάβουν τη σκυτάλη οι μεγάλες μάρκες λιανικής, που στρέφονται η μία μετά την άλλη και σε αυτόν τον τομέα, αλλά και οι λιανέμποροι μόδας εν γένει. Για παράδειγμα, η H&M έχει ήδη αρχίσει να πουλά second-hand ρούχα, ακόμα και από άλλα brands, στο σουηδικό ηλεκτρονικό της κατάστημα, για αρχή. Την ίδια πορεία ακολoυθούν ακόμα και γνωστοί οίκοι μόδας όπως η Hugo Boss, αλλά και κολοσσοί της λιανικής όπως η Marks & Spencer. Βλέποντας την αλλαγή της αγοράς, μάρκες όπως οι παραπάνω έχουν ήδη λανσάρει, προετοιμάσει ή επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους όσον αφορά το μεταχειρισμένο ρούχο.

Διαβάστε ακόμα: To μεγάλο πλάνο βιωσιμότητας του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH

Άλλωστε, απαντώντας στην παραπάνω έρευνα, 52% των εκπροσώπων εταιρειών λιανεμπορίου δήλωσαν πως ο τομέας του second-hand ενδύματος προσφέρει ευκαιρίες που δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν, ενώ 88% των διοικητικών στελεχών τέτοιων εταιρειών κατέστησαν σαφές πως βλέπουν πολύ σοβαρά την εν λόγω αγορά, καθώς προσθέτει στα έσοδα των επιχειρήσεων.

Κλείνοντας με τα λεγόμενα του James Reinhart, αν και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του κύματος των εξελίξεων όσον αφορά το μεταχειρισμένο ρούχο, είναι βέβαιο πως η επιτάχυνση των εξελίξεων θα οδηγήσει σε στρατηγικές και πρακτικές αν μη τι άλλο ωφέλιμες για τον πλανήτη.

Με πληροφορίες από το FashionUnited
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.