01 Μάι 2024
READING

Γιατί η Coca-Cola πειραματίζεται με το αλκοόλ

4 MIN READ

Γιατί η Coca-Cola πειραματίζεται με το αλκοόλ

Γιατί η Coca-Cola πειραματίζεται με το αλκοόλ

Ίσως δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ένδειξη του πόσο ρευστός είναι ο κλάδος των ποτών αυτήν τη στιγμή, από τους πειραματισμούς του κολοσσού Coca-Cola. H εταιρεία λανσάρει σε όλο τον κόσμο, πιλοτικά, νέες μάρκες και προϊόντα, σε μια αναγνωριστική στρατηγική που στόχο έχει να καθορίσει τι τη συμφέρει να κάνει στο μέλλον. Κάποια από αυτά τα ποτά, λοιπόν, μπορεί να εδραιωθούν, αν διαπιστωθεί ότι κάνουν τη διαφορά στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, άλλα μπορεί τελικά να καταργηθούν.

Όλα αυτά τα πιλοτικά λανσαρίσματα, όμως, έχουν ως άξονα μια κεντρική ιδέα, αυτή των αλκοολούχων ποτών, καθώς φαίνεται ότι ο κλάδος του αλκοόλ αναδεικνύεται αυτήν τη στιγμή ως εξαιρετικά δελεαστικός, ως μια ευκαιρία που τώρα δημιουργείται, μια ευκαιρία που η Coca-Cola πιστεύει ότι μπορεί να τη βοηθήσει να εξελιχθεί σε ένα νέο γι΄αυτήν κομμάτι της αγοράς.

Αυτή η αναγνωριστική «βόλτα» στον χώρο των αλκοολούχων πραγματοποιείται μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές συμμαχίες. Στις ΗΠΑ, η Coca-Cola συμπράττει με σημαντικά brands της τοπικής αγοράς για να λανσάρει hard seltzers, ανθρακούχα αναψυκτικά με χαμηλό αλκοολικό βαθμό, που έχουν γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια (130% στις ΗΠΑ, το 2020). Ακόμα, δραστηριοποιείται στον χώρο των ready-to-drink κοκτέιλ, και πάλι στις ΗΠΑ, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα «πειράματα», στην Ιαπωνία, με ένα αλκοολούχο αναψυκτικό με λεμόνι, που πιστεύουν ότι ταιριάζει στη συγκεκριμένμη αγορά, αλλά και στη Βραζιλία, όπου η Coca-Cola ετοιμάζεται να λανσάρει έτοιμα κοκτέιλ.

Όπως εξηγούν από την εταιρεία, εφόσον αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει χώρος για το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος, στο οποίο οι καταναλωτές θα ήταν δεκτικοί, γιατί να μην το δοκιμάσουν; Εξάλλου, λένε, τα ποτά αυτά απαιτούν πρώτες ύλες που ήδη χρησιμοποιεί για τα αναψυκτικά της η Coca-Cola, και το μόνo που χρειάζεται να προσθέσουν είναι το αλκοόλ, συνεπώς είναι ήδη ξεκάθαρο ότι υπάρχει και μεγάλο περιθώριο κέρδους.

H στρατηγική αυτή του κολοσσού των αναψυκτικών αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κινητικότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην αγορά των αλκοολούχων, με χαρακτηριστικότερο γνώρισμα το θόλωμα των ορίων ανάμεσα στις κατηγορίες, κάτι που αντιμετωπίζεται με ανάμικτα συναισθήματα από τους επαγγελματίες της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η προτίμηση των καταναλωτών στα μη αλκοολούχα ποτά θα συνεχίσει να ισχυροποιείται

Πρατηρούνται, δηλαδή, οι εταιρείες των αναψυκτικών, όπως η Coca-Cola αλλά και η Pepsico, να δοκιμάζουν ανοίγματα στα αλκοολούχα μέσα από τα hard seltzers· τις ζυθοποιίες να εισέρχονται στην κατηγορία των μη αλκοολούχων με τις δημοφιλείς μπύρες χωρίς αλκόόλ· και όλες τις εταιρείες να κάνουν αναγνωριστικές κινήσεις στα έτοιμα κοκτέιλ, κάποιες χρησιμοποιώντας και πιο βαριά αλκοολούχα στις συνθέσεις τους.

Έτσι, όλα τα brands προσπαθούν να επωφεληθούν από τις νέες τάσεις που διαμορφώνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι μπορεί να δοκιμάζουν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, οι λεγόμενοι «sober curious», για λόγους υγείας, ή που ίσως απολαμβάνουν τα αναψυκτικά με ένα twist, ή που θέλουν πρωτότυπες γεύσεις στα αναψυκτικά και τα κοκτέιλ τους, καθώς τα όσα προσφέρουν πλέον τα μπαρ είναι αρκετά περίτεχνα και με ιδιαίτερες εξωτικές γεύσεις.

Οι εταιρείες επιλέγουν τις συνεργασίες συνειδητοποιώντας ότι η μία επωφελείται από την τεχνογνωσία της άλλης, και όλες μαζί από ένα πολύ πιο διευρυμένο δίκτυο, που σημαίνει εισχώρηση σε μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Ωστόσο, πολλοί σχολιάζουν ότι αυτή η εξέλιξη δε θα ευνοήσει μακροπρόθεσμα τον κλάδο, καθώς τα σαφή όρια στις κατηγορίες βοηθούν να κρατηθούν οι ανήλικοι μακριά από το αλκοόλ, και ότι πότες μπύρας δεν ωθούνται, για παράδειγμα σε πιο βαριά ποτά ή χρήματα που προορίζονταν για premium brands οινοπνευματωδών δεν καταλήγουν τελικά στα seltzers και τα αναψυκτικά. Επιπλέον, λένε, αποδυναμώνεται έτσι η δυνατότητα αποτελεσματικού targeting στο marketing των brands όλων των κατηγοριών.

Το σίγουρο είναι ότι τα ράφια στις κάβες και τα σούπερ μάρκετ σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να εμπλουτιστούν με μεγάλη ποικιλία ποτών, με ή χωρίς αλκοόλ και ότι, τελικά, τον τελευταίο λόγο μάλλον θα τον έχουν οι καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Food Business News και CNBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.