29 Απρ 2024
READING

Social commerce | Το Twitter δοκιμάζει ειδοποιήσεις για νέα λανσαρίσματα με μεγάλα brands

4 MIN READ

Social commerce | Το Twitter δοκιμάζει ειδοποιήσεις για νέα λανσαρίσματα με μεγάλα brands

Social commerce | Το Twitter δοκιμάζει ειδοποιήσεις για νέα λανσαρίσματα με μεγάλα brands

Το τοπίο στον χώρο της διαφήμισης γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, καθώς μεγάλοι λιανέμποροι όπως το Amazon, η Walmart, τα Target, λανσάρουν τα δικά τους media δίκτυα προσφέροντας δελεαστικές διαφημιστικές υπηρεσίες στα brands, γεγονός που αναγκάζει τους μεγάλους παίκτες των social media να αναζητούν νέους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον – και ρέοντες τους προϋπολογισμούς – των πελατών τους.

Καθώς η προτίμηση για τα κυρίαρχα στη διαφήμιση Facebook και Google φθίνει, προβλέπεται ότι οι πλατφόρμες για διαφήμιση των λιανεμπόρων θα αναπτυχθούν φέτος, τουλάχιστον στην αμερικανική αγορά, κατά 31%. Έτσι, οι πειραματισμοί μέσων όπως το Twitter, που προσπαθούν να αναπτύξουν χρήσιμα εργαλεία για τα brands, ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους στο πάντα δημοφιλές και ακόμα αναπτυσσόμενο social commerce, δεν πρέπει να προκαλούν εντύπωση.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον του social commerce βασίζεται στο AR: το πετυχημένο πείραμα του Snapchat

Έτσι, αυτήν την εβδομάδα, το Twitter ξεκίνησε πιλοτικά ένα πρόγραμμα ειδοποιήσεων των καταναλωτών – χρηστών για νέα λανσαρίσματα των brands. Πρόκειται για ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στις μάρκες να τραβήξουν την προσοχή των χρηστών χτίζοντας το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους για limited edition λανσαρίσματα, για δημοφιλή προϊόντα που διατίθενται για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε δελεαστική τιμή, ακόμα και για shopping events.

Οι χρήστες θα μπορούν να εγγράφονται για να λαμβάνουν υπενθυμίσεις, ώστε να προλαβαίνουν εκπτώσεις, ενώ θα μπορούν να κάνουν και τις αγορές τους, μέσω ενός κουμπιού «Shop on website», που θα τους μεταφέρει στον ιστότοπο του brand που τους ενδιαφέρει. Σε αυτήν την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου, συμμετέχουν γνωστά αμερικανικά brands, όπως το Home Depot, αλλά και ο γαλλικός οίκος Dior.

Διαβάστε ακόμα: 5 βήματα για αποτελεσματική στρατηγική social commerce

H κίνηση αυτή του Twitter υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει τελευταία στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ως ένα διαφορετικό κανάλι εσόδων πέρα από τη διαφήμιση. Εξάλλου, αυτός δεν είναι ο πρώτος του πειραματισμός στο πεδίο: τα περασμένα Χριστούγεννα είχε δοκιμάσει κάποια φορμά για livestream shopping.

Καθώς οι καταναλωτές αφιερώνουν σημαντικό χρόνο στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου, μεταξύ άλλων παρακολουθούν και αλληλεπιδρούν με τις αγαπημένες τους μάρκες, ο κλάδος του social commerce γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, με τα brands να αναζητούν τρόπους να προσεγγίσουν εκεί τους πελάτες τους. Μάλιστα, στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι οι πωλήσεις που θα προέρχονται από το κοινωνικό εμπόριο θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2025, συγκριτικά με πέρυσι.

Ειδικά, όμως, όσον αφορά το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα του Twitter, φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί και μια άλλη τάση, που είναι αυτή των flash sales και των ξαφνικών, συλλεκτικών «product drops», που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νεότερους ειδικά καταναλωτές. Το 60% των Millennials και των Gen Z-ers λένε ότι έχουν συμμετάσχει σε κάποιο τέτοιο event πωλήσεων τον μήνα που πέρασε, κάτι που ισχύει μόνο για το 22% των Baby Boomers. Aκόμα, το 28% των καταναλωτών από αυτές τις δύο νεότερες γενιές δηλώνουν ότι ενημερώνονται για τις εκπτώσεις των αγαπημένων τους brands από τα social media.

Έτσι, το Twitter λογικά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο ενημέρωσης για τις προσφορές και τα λανσαρίσματα ενός brand, καθώς η αμεσότητα που το χαρκακτηρίζει και ο ενημερωτικός του χαρακτήρας μοιάζει ταιριαστός για τη χρήση αυτού του νέου προωθητικού εργαλείου, που θα δώσει στις μάρκες τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ένα κοινό μεγαλύτερο των 220 εκατομμυρίων χρηστών.

Για αρχή, σε αυτήν την πιλοτική φάση, αυτή η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και σε χρήστες που χρησιμοποιούν το Twitter στα αγγλικά, σε συσκευές iOS – οι οποίες, παρεμπιπτόντως, με τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου που έκανε πέρυσι η Apple, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της διαφήμισης, κάτι που θεωρείται ότι θα κάνει το εργαλείο αυτό πιο δελεαστικό για τις μάρκες. Επιπλέον, το Twitter αυτήν την περίοδο, καθώς εκκρεμούν ακόμα οι συζητήσεις σχετικά με την αγορά του από τον Elon Musk, ενδεχομένως αισθάνεται κάποια μεγαλύτερη πίεση για καινοτομία και εύρεση νέων πηγών εσόδων.

Με πληροφορίες από το Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.