02 Μάι 2024
READING

4 βιομηχανίες που θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας

5 MIN READ

4 βιομηχανίες που θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας

4 βιομηχανίες που θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας

Δεν είναι μόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και οι συγκλονιστικές, ιστορικές εικόνες που μας έδωσε την περασμένη εβδομάδα. Η διαστημική τεχνολογία έχει ήδη συμβάλει σε διάφορες εφευρέσεις της ζωής μας, από τους ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα έως τον αφρό μνήμης. Και, καθώς οι τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται εντυπωσιακά, πυροδοτούν την πρόοδο και σε άλλους κλάδους. Ειδικά λοιπόν τέσσερις βιομηχανίες πρόκειται να επωφεληθούν από τη SpaceTech.

Οι φορητές ηλεκτρικές σκούπες, οι ηλεκτρικές κουβέρτες, ο φούρνος μικροκυμάτων, ανακαλύφθηκαν μέσα από την έρευνα για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Το ίδιο και οι καρδιακές αντλίες, οι μικρές κάμερες των κινητών τηλεφώνων, τα τεχνητά άκρα, τα LEDs, αλλά και το ποντίκι για τους υπολογιστές και το ίντερνετ. Όλα αυτά δημιουργήθηκαν μέσω της Διαστημικής Τεχνολογίας.

Διαστημική Τεχνολογία – Space Technology ή απλώς SpaceTech- ορίζεται ως εκείνος ο τομέας της τεχνολογικής επιστήμης που προέκυψε από την εξερεύνηση του διαστήματος και τις όποιες νέες εφαρμογές, εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Διαβάστε επίσης: Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας πυροδότησε την έρευνα για νέα τεχνολογία

Σήμερα, τέσσερις βιομηχανίες πρόκειται να επωφεληθούν από τη SpaceTech: φαρμακευτική και έρευνα, τηλεπικοινωνίες, CleanTech και μεταποίηση.

Φαρμακευτική και έρευνα

Οι φαρμακευτικές εξελίξεις εξαρτώνται από την ικανότητα των επιστημόνων να πραγματοποιούν δοκιμές σε διαφορετικές λύσεις, και αποδεικνύεται ότι αυτό είναι συχνά ευκολότερο στο διάστημα. Το περιβάλλον μικροβαρύτητας προσφέρει κάθε είδους πλεονεκτήματα, προσομοιώνοντας το ανθρώπινο σώμα και καθιστώντας δυνατό να γίνουν πράγματα, όπως διαχωρισμός υγρών και μεταφορά θερμότητας. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα ευρύτερο φάσμα χημικών αντιδράσεων και μορίων.

Διαβάστε ακόμα: Ρομποτική, blockchain και αγροτική τεχνολογία είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας

Η ισραηλινή εταιρεία SpacePharma βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης. Από τα μικροσκοπικά εργαστήριά της —που βρίσκονται σε διαστημόπλοια, δορυφόρους, ακόμη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό— η εταιρεία πραγματοποιεί κρίσιμη έρευνα με χαμηλότερο κόστος από ό,τι θα μπορούσε να γίνει στη γη. Ενώ κατά μέσο όρο κοστίζει 10 έως 70 εκατομμύρια δολάρια για τη φιλοξενία ενός διαστημικού εργαστηρίου, η SpacePharma μείωσε το κόστος σε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρείας δε διακρίνεται μόνο για την έρευνά της, αλλά και για τον δρόμο που ανοίγει για όλες τις μελλοντικές εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο.

Για παράδειγμα, η έρευνα για το πώς τα αντιδραστήρια γίνονται κρύσταλλοι υψηλής απόδοσης σε περιβάλλον μικροβαρύτητας θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου. Η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, οι λύσεις αντιγήρανσης και τα αντιβιοτικά είναι άλλοι τομείς τους οποίους τα διαστημικά εργαστήρια της SpacePharma θα μπορούσαν να επιταχύνουν.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της SpaceTech έχουν αναγνωρίσει τις δυνατότητες της SpacePharma και έχουν δημιουργήσει μια σχέση με την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των SpaceX, NASA και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σημαντικό μέλλον για τον κλάδο.

Τηλεπικοινωνίες

Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο, όπου η αξιόπιστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μοιάζει σαν όνειρο. Είναι δύσκολο να τοποθετηθεί η κατάλληλη υποδομή σε απομακρυσμένες και αγροτικές τοποθεσίες, αλλά η χρήση διαδικτυακών δορυφόρων θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό και να εκτοξεύσει τη διαθεσιμότητα του Διαδικτύου στα ύψη.

Για παράδειγμα, ο Elon Musk μετέφερε τον δορυφόρο Starlink του πάνω από την Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Επιπλέον, υπάρχει η χρήση δορυφόρων για σκοπούς μεταφοράς δεδομένων. Η τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά γίνεται φθηνότερη. Θα μπορούσαν λοιπόν οι δορυφόροι να βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων GPS και δορυφορικών εικόνων για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη μας — ειδικά όταν συνδυάζονται με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να δώσει νόημα σε όλες τις πληροφορίες ή να μοντελοποιήσει διαφορετικά σενάρια.

CleanTech

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στις μέρες μας είναι η κλιματική αλλαγή και η οικολογική καταστροφή. Αν και υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η διαστημική έρευνα μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα, υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες στο διάστημα για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Πρόσφατα, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τον ρόλο του διαστήματος στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Για παράδειγμα, πολλά έργα συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, όπως οι δορυφόροι για την παρακολούθηση των εκπομπών στη γη. Επίσης, έχουν διερευνηθεί τρόποι διατήρησης των συντριμμιών έξω από τον πλανήτη, όπως με το ELSA-d που παίρνει τα επιπλέοντα συντρίμμια χρησιμοποιώντας μαγνήτες και στη συνέχεια τα καίει στα εξωτερικά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Μεταποίηση

Τα πλεονεκτήματα των περιβαλλόντων μικροβαρύτητας δεν αφορούν μόνο την ανάπτυξη της φαρμακευτικής. Η μικροβαρύτητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας άλλων υλικών. Η NASA εκτελεί ήδη μια σειρά από έργα παραγωγής στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε μηδενική βαρύτητα, δημιουργώντας περισσότερα στερεά υλικά και εξαρτήματα για κατασκευές και τρόπους ανακύκλωσης πλαστικών.

Μέχρι σήμερα, λίγα υλικά που μπορούσαν να κατασκευαστούν στο διάστημα, και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, άξιζαν τον κόπο και τη δαπάνη, αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Για παράδειγμα, το υλικό οπτικών ινών ZBLAN, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις απώλειες σήματος σε σύγκριση με τις οπτικές ίνες με βάση το πυρίτιο, μπορεί να κατασκευαστεί μόνο στο διάστημα, καθώς η βαρύτητα οδηγεί σε ατέλειες στο υλικό. Η Made In Space, Inc. δημιουργεί ήδη το υλικό με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Η διαστημική τεχνολογία υπερβαίνει κατά πολύ τις αποστολές στον Άρη ή τον διαστημικό τουρισμό — οι τρέχουσες καινοτομίες θα μπορούσαν να αλλάξουν αμέτρητες βιομηχανίες και ακόμη και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Πληροφορίες από Entrepreneur

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.