01 Μάι 2024
READING

Οι επενδύσεις σε ακριβά ρολόγια στην Ελλάδα και η προοπτική κέρδους

4 MIN READ

Οι επενδύσεις σε ακριβά ρολόγια στην Ελλάδα και η προοπτική κέρδους

Οι επενδύσεις σε ακριβά ρολόγια στην Ελλάδα και η προοπτική κέρδους

Στην περίοδο που ακολούθησε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Ελλάδα, οι μάρκες ρολογιών πολυτελείας απέδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα περιζήτητο και κάθε άλλο παρά ευκαιριακό επενδυτικό καταφύγιο. Η ζήτηση εκτοξεύθηκε, δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή συρρικνώθηκε, καθώς μονάδες παραγωγής ρολογιών όπως αυτές της Rolex ή και άλλων εταιρειών παρέμειναν ανενεργές για ένα χρονικό διάστημα λόγω πανδημίας, γεγονός που έφερε περιορισμένη διαθεσιμότητα, η οποία κρίθηκε αδύνατον να καλύψει τη ζήτηση.

Στη χώρα μας οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στην αγορά συνδέθηκαν κυρίως με τη Rolex αλλά και με άλλες γνωστές μάρκες. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα, επομένως, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση ανέδειξαν ουσιαστικά τη δυναμική της αγοράς των second hand ή και των preowned ρολογιών, που σε όλες των περιπτώσεων και ανεξαρτήτως μάρκας, οι τιμές τους ήταν και παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες από ένα καινούριο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα Rolex Milgauss, του οποίου η τιμή λιανικής πώλησης στην Ελλάδα ανέρχεται στα 8.900 ευρώ, ως μεταχειρισμένο πωλείται σε τιμή άνω των 12.000 ευρώ.

Η προοπτική για αποκόμιση κερδών

Σήμερα, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, η συνολική εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς έφερε και την προσδοκία σε πολλούς αγοραστές ότι θα μπορούσαν να αποκομίσουν ένα σχετικό κέρδος, εφόσον κατάφερναν να αγοράσουν ένα ρολόι σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που μπορούσαν να το πουλήσουν ως μεταχειρισμένο. Έτσι, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν αφενός εκείνοι που αγόρασαν ένα ρολόι, θεωρώντας ότι μπορούν να το κρατήσουν αντί μετρητών, και αφετέρου η μερίδα εκείνων που αγόραζε ένα ρολόι, προκειμένου να αποκομίσει άμεσα κέρδος από την πώλησή του. Η ευρύτερη αύξηση των τιμών στην αγορά που σε πολλές των περιπτώσεων έφτασε ακόμα και το 50% σε σύγκριση με την τιμή τιμοκαταλόγου λιανικής που δίνουν οι επίσημες αντιπροσωπείες, αποτέλεσε για αρκετό κόσμο μία καλή προοπτική για να αποκομίσουν κερδοφορία.

Καθοριστικός ο ρόλος του τουρισμού

Το αξιοπρόσεκτο στοιχείο στην ελληνική αγορά όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, είναι ότι παρά την άνοδο του πληθωρισμού και την ευρύτερη αύξηση του κόστους ζωής, τα προϊόντα πολυτελείας όχι μόνο έδειξαν αντοχές, αλλά απέδειξαν ότι κινούνται καλύτερα από πολλές άλλες χρονικές περιόδους κανονικότητας που προηγήθηκαν. Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, ο τουρισμός αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα, ο οποίος συντείνει στην επίτευξη ιδιαίτερα ικανοποιητικών πωλήσεων για τα είδη πολυτελείας και δη για τα ρολόγια. Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το 2021 η Rolex στη χώρα μας πέτυχε να αυξήσει τον τζίρο της κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας τα 74,9 εκατ. ευρώ από 59,49 εκατ. ευρώ το 2020 και 61,43 εκατ. ευρώ το 2019.

Διαβάστε ακόμα: Καλύτερα από μετοχές και cryptos: Οι Έλληνες επενδύουν στα ρολόγια

Ανοδική όμως ήταν η εικόνα και για άλλες δημοφιλείς μάρκες στην ελληνική αγορά, καθώς ο όμιλος Swatch Greece, που διακινεί τα Omega, Swatch και Tissot, κατάφερε το 2021 να επιστρέψει σε οικονομικές επιδόσεις κανονικότητας, δηλαδή σε αντίστοιχες με αυτές του 2019. Αυτό λοιπόν που πέτυχε ο όμιλος Swatch ήταν να καταγράψει τζίρο 17 εκατομμυρίων ευρώ με καθαρή κερδοφορία 137 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2020 είχε πληγεί καίρια από την πανδημία, με τζίρο μειωμένο στα 10,43 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες μετά τους φόρους στα επίπεδα των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, σε ό,τι αφορά τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, εμφανίζεται μία τάση διόρθωσης των τιμών, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 20%. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί πολλούς από τους εμπόρους μεταχειρισμένων λόγω υποχώρησης των τιμών, είναι ότι πιθανώς εάν οι τιμές μειωθούν κι άλλο, οι ίδιοι θα έχουν αγοράσει ακριβότερα. Έτσι, η τρέχουσα τιμή αγοράς θα βρίσκεται κάτω από την τιμή που εκείνοι αγόρασαν κάποια στιγμή, όταν η αγορά έδινε ένα ευρύ περιθώριο κέρδους λόγω εκτόξευσης των τιμών πώλησης. Στελέχη που γνωρίζουν τα πράγματα, μάλιστα, επισημαίνουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους να μην πουλήσουν το στοκ που διαθέτουν, σε μία προσπάθεια να αφουγκραστούν τον παλμό της αγοράς υπό την προοπτική νέας ανόδου των τιμών μελλοντικά και μπροστά στο ενδεχόμενο να βγουν χαμένοι από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Ενδεικτικό της εικόνας μείωσης των τιμών στα μεταχειρισμένα είναι το ότι ο δείκτης Subdial 50, μέσω του οποίου καταγράφονται οι τιμές της παγκόσμιας αγοράς για τα 50 πιο εμπορικά ρολόγια πολυτελείας, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 6% τον τελευταίο ένα μήνα. Έτσι, ένα Rolex Daytona 116500LN με μαύρο καντράν έχει χάσει το 10% της αξίας του μέσα σε ένα μήνα, αν και εξακολουθεί η τιμή του να είναι αυξημένη κατά 19% κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Αντίστοιχα, ρολόγια όπως είναι το Patek Philippe Nautilus 5711 με μπλε καντράν, με τιμή πώλησης στα επίπεδα των  144.310 ευρώ μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα πωλήσεων, σημείωσε πτώση στην τιμή κατά περίπου 12% τον τελευταίο ένα μήνα, ενώ είχε προηγηθεί εντονότατη άνοδος της τιμής του κατά 44% στους συνολικά δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν έως και σήμερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.