01 Μάι 2024
READING

Η προοπτική της αγοράς του 1,3 τρισ. και το στοίχημα της κοινής εταιρείας από Χήτο – Green Cola

5 MIN READ

Η προοπτική της αγοράς του 1,3 τρισ. και το στοίχημα της κοινής εταιρείας από Χήτο – Green Cola

Η προοπτική της αγοράς του 1,3 τρισ. και το στοίχημα της κοινής εταιρείας από Χήτο – Green Cola

Πρόσφατη έρευνα της Grand View Research Inc. δείχνει ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς μη αλκοολούχων θα έχει αξία 1,36 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως και το 2030. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει εκτός των άλλων τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το εμφιαλωμένο νερό, το τσάι και τον καφέ, τους χυμούς και άλλα συναφή προϊόντα. Και η παραπάνω αξία πωλήσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σύγκριση με τα 881,9 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα η αξία της συγκεκριμένης αγοράς.

Οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν μέρος της απόφασης, για την οποία η Green Cola και ο όμιλος Χήτος που εμφιαλώνει και διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό, Ζαγόρι, προχώρησαν σε νεότερη συνεργασία – είχε προηγηθεί η έναρξη διανομής των προϊόντων της Green Cola από το Ζαγόρι – συστήνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο την κοινή εταιρεία Green Beverages Group PLC.

Οι μάρκες παγκοσμίως καινοτομούν με νέα προϊόντα με νέες γεύσεις, σε κατηγορίες προϊόντων όπως ανθρακούχα ποτά, εμφιαλωμένο νερό, τσάι και καφές, τα οποία θα υποστήριξουν περαιτέρω την ανάπτυξη της κατηγορίας. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2021, η Danone λάνσαρε την πρώτη σειρά αρωματικού και αφρώδους νερού υπό τη μάρκα Evian στις ΗΠΑ, διαθέσιμη σε τέσσερις γεύσεις: Raspberry & Ginseng, Lime & Ginger, Grapefruit & Basil και Cucumber & Mint.

Κυρίαρχος της ανάπτυξης το εμφιαλωμένο νερό

Σημειώνεται ότι με βάση τις προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά, το εμφιαλωμένο νερό αναμένεται να είναι αυτό που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης των πωλήσεων που θα παρουσιάσει. Γενικότερα όμως η

αύξηση της ζήτησης για μη αλκοολούχα ποτά ή ποτά χωρίς αλκοόλ από τους καταναλωτές έχει στρέψει τα σούπερ μάρκετ να ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους με μη αλκοολούχα και συχνά προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη, ανταποκρινόμενα στο υγιεινό πρότυπο ζωής που φέρνει η χρονική περίοδος που διανύουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ράφια παγκοσμίως αυξάνονται τα προϊόντα με πρόσημο όπως αυτό που προαναφέραμε από διαφορετικές μάρκες όπως Welch, Budweiser, Busch και Great Value, ειδικά σε σούπερ μάρκετ όπως Aldi, Whole Foods και Walmart και ιδίως στην Αμερική.

Διαβάστε ακόμα: Ο Βίκος, η τάση των non alcoholics και η «μάχη» με το Ζαγόρι

Η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών κυριαρχείται από την παρουσία μεγάλου αριθμού παγκόσμιων παικτών και ορισμένων μικρότερων παικτών. Η Nestlé, η PepsiCo, η Unilever, η Keurig Dr Pepper Inc., η The Coca-Cola Company, η Cott Corporation, η Danone S.A., η Suntory Beverage & Food Limited, η Asahi Group Holdings, Ltd. και η Red Bull συγκαταλέγονται στους εξέχοντες παίκτες στην παγκόσμια αγορά.

Αύξηση του εκτοπίσματος της Green Cola και συνέργειες των δύο εταιρειών

Από την πλευρά τους οι δύο ελληνικές εταιρείες κάνουν ένα βήμα που προσβλέπει στην αύξηση του μεγέθους της Green Cola, στην οποία μεταξύ των μετόχων είναι και ο Γιάννης Χήτος, επίσης βασικός μέτοχος στη Χήτος που παράγει το νερό Ζαγόρι. H Green Cola είναι ένας από τους πρώτους παίκτες στην Ελλάδα – είχε προηγηθεί από τους γνωστούς παίκτες των αναψυκτικών η ΕΨΑ – που παρουσίασε αναψυκτικό με stevia. Σύντομα και μετά το αρχικό εκτόπισμα που απέκτησε στην κατηγορία της Cola με stevia, η Green Cola είδε απέναντί της την Coca-Cola, η οποία έφερε στην αγορά την Coca-Cola με γλυκαντικό τη στέβια. Χαρακτηριστικό της πορείας της κατηγορίας αναψυκτικών με στέβια στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι το 2016 τα αναψυκτικά τύπου cola με στέβια, από τα 7,3 εκατομμύρια λίτρα που πουλήθηκαν το 2016, το 2017 έφτασαν στα 11,01 εκατομμύρια λίτρα, την ίδια χρονιά που η Coca-Cola αποφάσισε να κινηθεί με τη σειρά της, λανσάροντας τη δική της cola με στέβια. Ωστόσο η κατηγορία αυτή άρχισε να δείχνει καθοδική τάση το 2020, κατερχόμενη στα 10,2 εκατομμύρια λίτρα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Απώτερος στόχος η άντληση κεφαλαίων και η είσοδος σε οργανωμένη αγορά

Τα δεδομένα οδηγούν την Green Cola στο εξωτερικό, όπου η αγορά εκτός από απεριόριστες δυνατότητες παρουσιάζει και πολύ μεγάλο μέγεθος και κρίσιμη μάζα καταναλωτών, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί. Επιπλέον όμως η Green Cola και η Χήτος επιδιώκουν συνέργειες που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο διεθνές σκηνικό, καθώς ήδη διατηρούν παρουσία στην Αμερική, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν την κοινή είσοδό τους σε Ασία, Αυστραλία, Λατινική και Βόρεια Αμερική. Επιλέγοντας να διατηρήσουν την έδρα και την παραγωγή τους στην Ελλάδα αλλά και την ανεξαρτησία των δύο εταιρειών, Green Cola και Χήτος ΑΒΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές, εξού και η επιλογή τους να ιδρύσουν τη νέα εταιρεία, Green Beverage, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προσβλέπουν ταυτόχρονα και στην πιθανότητα εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας σε οργανωμένη αγορά σε κάποιο από τα χρηματιστηριακά ταμπλό του εξωτερικού.

Η Green Cola έχει κάνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς παρουσίασε νέους κωδικούς, κάνοντας την είσοδο στην αγορά των Green Mocktails με τέσσερις γεύσεις – Mojito, Μαστίχα, Pink Grapefruit και Ρόδι. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2020, η Green Cola Hellas κατέγραψε αύξηση στον καθαρό κύκλο εργασιών της, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 15,2 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της ήταν αυξημένες κατά 13% συγκρινόμενες με το 2019, όταν ο κύκλος εργασιών είχε ανέλθει στα 13,4 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά το 2021, ο τζίρος της ήταν περαιτέρω αυξημένος με το οκτάμηνο να έχει κλείσει στο +15% στις πωλήσεις, με ώθηση τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες του εξωτερικού.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.