03 Μάι 2024
READING

H επένδυση σε plant-based τρόφιμα είναι η λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου

4 MIN READ

H επένδυση σε plant-based τρόφιμα είναι η λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου

H επένδυση σε plant-based τρόφιμα είναι η λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου

Η καταστροφή του πλανήτη αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί πλέον όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο. Σε σύγκριση με τις περισσότερες εκθέσεις, που παρουσιάζουν μόνο επίπεδα εκπομπών, εξοικονόμηση γης και νερού, αλλά δεν κάνουν συγκρίσεις με άλλες βιομηχανικές προσπάθειες μετριασμού του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, η μελέτη των Blue Horizon και Boston Consulting Group παρουσίασε τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκύπτει από την παραγωγή προϊόντων, καταλήγοντας στη λύση των επενδύσεων σε plantbased προϊόντα ως την πιο αποτελεσματική.

Η Blue Horizon είναι μια εταιρεία που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων, οι οποίες εστιάζουν στη βιωσιμότητα, την καλή διαβίωση των ζώων και τα πρότυπα υγείας του ανθρώπου. Σε συνεργασία με την Boston Consulting Group εξέτασαν πόσοι τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα αποφευχθούν μέσω επενδύσεων σε μια σειρά βιομηχανικών τεχνολογιών, καθώς και τη ρεαλιστική οικονομική βιωσιμότητα της υιοθέτησης αυτών των αλλαγών.

Πιο αναλυτικά, τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα ευθύνονται για περίπου 15% των παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με τη μελέτη. Μια αντίστοιχη διεθνής επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος -πάνω από το ένα τρίτο (35%)- των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που κάθε χρόνο επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. Η συμβολή αυτών των εκπομπών από τα τρόφιμα ανέρχεται στους 17,32 δισ. τόνους ετησίως.

Σε αυτές τις εκπομπές, η παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης ευθύνεται σχεδόν για τη διπλάσια (57%) ποσότητα σε σχέση με την παραγωγή τροφίμων από φυτά (29%), ενώ το υπόλοιπο 14% αφορά άλλες δραστηριότητες, όπως την παραγωγή βαμβακιού και καουτσούκ. Ιδιαίτερα η παραγωγή κρέατος διεθνώς ευθύνεται για έως 28 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων σε σχέση με τα γεωργικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη των Blue Horizon και Boston Consulting Group προτείνει ότι εάν τα φυτικά προϊόντα αντιστοιχήσουν στο 8% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς κρέατος έως το 2030, θα μπορούσε να εξαλειφθεί το 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών που αναμένονται για εκείνο το έτος.

Η λύση της μελέτης επικεντρώνεται στις επενδύσεις σε εταιρείες που παράγουν plant-based προϊόντα.

Από τη μία, εάν περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα προϊόντα ζωικής προέλευσης, θα μειωθούν αμέσως οι εκπομπές από τα ζώα και τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή και τη σφαγή τους. Μάλιστα, ο οικονομικός αντίκτυπος από τη μείωση αυτών των εκπομπών θα μπορούσε να φτάσει τα 354 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τρισεκατομμύριο δολάρια, που επενδύονται σε αυτήν την τεχνολογία, σύμφωνα με την έκθεση.

Από την άλλη, οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι πιο σίγουρες. Η παραγωγή φυτικών προϊόντων είναι μια σχετικά εύκολη λύση, καθώς η τεχνολογία υπάρχει ήδη και η απόδοση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν είναι σίγουρη. Αντίθετα, άλλα έργα βιωσιμότητας – όπως τα μέτρα δέσμευσης άνθρακα σε εργοστάσια τσιμέντου ή η μετατροπή παλαιότερων κτιρίων με παραδοσιακά συστήματα με τη χρήση αντλιών θερμότητας είναι ακριβά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Διαβάστε επίσης: Tάση | Nέα προϊόντα με ανακυκλωμένα τρόφιμα για μείωση της σπατάλης φαγητο

Βάσει των παραπάνω ευρημάτων, η έκθεση της Blue Horizon και της Boston Consulting στοχεύει να επιβεβαιώσει στους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η χρηματοδότηση του κλάδου που βασίζεται στα φυτά θα αποδώσει. Ενώ οι πωλήσεις προϊόντων φυτικής προέλευσης φαίνεται να αυξάνονται με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Μάλιστα, το περασμένο έτος σημειώθηκε ρεκόρ στις επενδύσεις φυτικών προϊόντων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Good Food, περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε εταιρείες που δημιουργούν εναλλακτικές λύσεις από φυτά και κύτταρα το 2021. Μια ανάλυση του Ινστιτούτου νωρίτερα αυτό το έτος υπολόγισε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν σχετικές υποδομές αξίας περίπου 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των εταιρειών δεν επαρκούν, καθώς υπάρχει μια άλλη ομάδα που πρέπει να πειστεί: οι καταναλωτές. Η έκθεση του Blue Horizon διαπίστωσε ότι έξι στους 10 καταναλωτές έχουν δοκιμάσει εναλλακτικά φυτικά προϊόντα, με το 35% να λέει ότι τα επιλέγει συχνά. Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές δήλωσαν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι από τους κύριους λόγους που επιλέγουν αυτά τα προϊόντα.

Καθώς τα προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες τιμές με τα προϊόντα που παράγονται από ζώα ή είναι συχνά ακριβότερα, το χαμηλότερο κόστος σε συνδυασμό με ένα μήνυμα βιωσιμότητας θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους καταναλωτές να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις.

Συμπερασματικά, η επένδυση σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να αποτρέψει περισσότερες από τριπλάσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τη διάθεση ποσών σε περιβαλλοντικές επενδύσεις άλλου είδους, συμπεριλαμβανομένης της απανθρακοποίησης σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και της δέσμευσης άνθρακα σε εγκαταστάσεις που παράγουν τσιμέντο, σίδηρο και χάλυβα ή χημικά.

Με πληροφορίες από Food Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.