01 Μάι 2024
READING

Τα βήματα που οδηγούν την Cosmos Sport στην κορυφή του βάθρου των αθλητικών

5 MIN READ

Τα βήματα που οδηγούν την Cosmos Sport στην κορυφή του βάθρου των αθλητικών

Τα βήματα που οδηγούν την Cosmos Sport στην κορυφή του βάθρου των αθλητικών

Η είσοδος της JD Sports στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Και ακόμα περισσότερο ο μεγαλύτερος όμιλος αθλητικών ειδών στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορούσε να παραμείνει άπραγος μετά την απόκτηση του 80% των μετοχών της Cosmos Sport πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα εντός του 2021.

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για έναν όμιλο, ο οποίος το 2021 είχε κύκλο εργασιών που έφτασε τα 8,5 δισεκατομμύρια λίρες με δίκτυο 3.400 καταστημάτων, πολλά διαφορετικά brands και εταιρείες που έχει εξαγοράσει κατά καιρούς και παρουσία σε 32 χώρες. Αυτό που διασφαλίζει η JD Sports είναι η δυνατότητα απροβλημάτιστης επέκτασης, με ανεξάντητη ρευστότητα για επενδύσεις και πανίσχυρο υπόβαθρο σε επίπεδο στρατηγικής και εκτέλεσης των βημάτων που αυτή καθορίζει. Όλα αυτά οδηγούν την Cosmos προς την κατάκτηση της πρώτης και κυρίαρχης θέσης στην αγορά τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την ένταση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο όπου επίσης δραστηριοποιείται.

Η επέκταση με το brand JD Sports και στην Ελλάδα

Ο όμιλος JD Sports στην Ελλάδα όχι μόνο επεκτείνεται, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την Cosmos Group, την εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια Τσικνάκη, αλλά ανοίγει και η ίδια τα δικά της καταστήματα. Το πιο πρόσφατο δείγμα αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης στην ελληνική αγορά αποτελεί η λειτουργία του πρώτου της καταστήματος στο Smart Park των Σπάτων. Έως το τέλος της χρονιάς είναι προγραμματισμένη η λειτουργία τριών συνολικά καταστημάτων JD Sports στην πρωτεύουσα, ενώ το 2023 προβλέπεται η επέκταση της μάρκας και στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα: Cosmos Sport | πως ο δεύτερος ηγείται και ο πρώτος παρακολουθεί

Ας έρθουμε όμως και στην Cosmos Group. Ο μέχρι πρότινος αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων όμιλος, δημιουργήθηκε το 1982. Το πρώτο του κατάστημα ήταν ένα συνοικιακό σημείο πώλησης και ιδρυτής του είναι ο Φραγκίσκος Τσικνάκης, ο οποίος έκανε την αρχή από τα 40 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί ήδη 65 καταστήματα και συνεχίζει να επεκτείνεται. Το σημαντικότερο σημείο όπως αυτής της επέκτασης είναι ότι πλέον δανείζεται την τεχνογνωσία και το λειτουργικό μοντέλο του κολοσσού της βρετανικής JD Sports. Όπου όλα σε αυτό το μοντέλο λειτουργούν με βάση ένα καλά οργανωμένο modus operandi, το οποίο βοηθάει στην κατάρτιση της στρατηγικής και στην πιστή εκτέλεσή της έως το τελικό αποτέλεσμα.

Κάποια στιγμή ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Sport, Μιχάλης Τσικνάκης είχε εκμυστηρευθεί ότι όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής στο Λονδίνο πριν από 21 χρόνια, περνώντας την Oxford Street έβλεπε τα καταστήματα της JD Sports και οραματιζόταν πώς θα ήθελε να γίνει η δική του εταιρεία. Ποτέ όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι δύο δεκαετίες αργότερα, αυτή η εταιρεία που ο ίδιος οραματιζόταν ότι θα ακολουθούσε το μοντέλο της JD Sports, θα προσέλκυε το ενδιαφέρον και θα εξαγοραζόταν κατά πλειοψηφία από τη βρετανική επιχείρηση αθλητικών ειδών.

Στη συμφωνία εξαγοράς με την JD Sports η οικογένεια Τσικνάκη έχει την δυνατότητα να πουλήσει και το υπόλοιπο 20% των μετοχών της. Όμως με τα τωρινά δεδομένα τα αδέρφια Μιχάλης, Λευτέρης και Κώστας Τσικνάκης, εκπρόσωποι της δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών στην εταιρεία, συνεχίζουν να είναι εκείνοι που διατηρούν την εμπιστοσύνη της JD Sports και κατευθύνουν διοικητικά την Cosmos. Αυτή η εμπιστοσύνη μεταφράζεται και πρακτικά στην ευθύνη που έχουν εκτός από τα πέντε προϋπάρχοντα brands, Cosmos Sport, Sneaker 10, Sports Factory, Slamdunk και Rundome να τρέξουν και το νεοεισερχόμενο brand στην Ελλάδα, αυτό των καταστημάτων JD Sports. Η ομάδα της Cosmos Sports είναι αυτή που ουσιαστικά έχει την ευθύνη και την ευχέρεια ταυτόχρονα της επιλογής των στελεχών και του συνολικού προγραμματισμού λειτουργίας της νέας μάρκας, η οποία θα διακρίνεται για τα premium fashion αθλητικά προϊόντα που θα πουλάει καθώς και για την αποκλειστική διάθεση συγκεκριμένων συλλογών ή αθλητικών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Το e-commerce κρυφό χαρτί για την Cosmos Sport στη διάρκεια της πανδημίας

Στη διάρκεια του 2022 άνοιξαν 8 νέα καταστήματα όλων των προαναφερόμενων brands, ενώ προβλέπεται έως το τέλος του έτους να λειτουργήσουν και ορισμένα ακόμα. Μάλιστα η ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων προβλέπει την ταυτόχρονη επέκταση όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην κυπριακή αγορά. Κατά τη διάρκεια του 2021 ο τζίρος της Cosmos Group ανήλθε στα 82 εκατομμύρια ευρώ. Ο αντίστοιχος τζίρος του 2020 ήταν 52 εκατ. ευρώ, σε μία χρονιά όμως που χαρακτηρίστηκε από την διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων λόγω της πανδημίας. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις της μίας με την άλλη χρονιά οφείλεται και στο γεγονός ότι προστέθηκαν νέα σημεία πώλησης στο δίκτυο της Cosmos Group πέρυσι.

Το δυνατό χαρτί του online

Πέρα από την οργανική της ανάπτυξη με το άνοιγμα νέων καταστημάτων από έτος σε έτος, η Cosmos Group διατηρεί και ένα ακόμα δυνατό χαρτί στο μανίκι της, το οποίο μόνο «κρυμμένος άσος» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Γιατί η ισχυρή της παρουσία και θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο μόνο ως απολύτως εμφανής μπορεί να χαρακτηριστεί. Το e-commerce προσφέρει έως και 40% του τζίρου της Cosmos Group, ποσοστό που στη διάρκεια των lockdown έφτασε ακόμα και το 50%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό δίκτυο η επιχείρηση διατηρεί παρουσία και σε τουριστικές περιοχές. Εκτός από την φυσική της έδρα την Κρήτη, η Κέρκυρα ή και η Ρόδος καθώς και άλλα σημεία είναι μέσα στους τόπους που συναντά κανείς την Cosmos και τα εκάστοτε brands που αυτή διαχειρίζεται. Tι ακολουθεί; Η ανάπτυξη της στρατηγικής που θα οδηγήσει στα επόμενα βήματα και στην ανατροπή δεδομένων στην εγχώρια – και όχι μόνο – αγορά αθλητικών ειδών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.