15 Ιούλ 2024
READING

Τα Lego δεν είναι μόνο για παιδιά 

4 MIN READ

Τα Lego δεν είναι μόνο για παιδιά 

Τα Lego δεν είναι μόνο για παιδιά 

Όλοι οι ενήλικες πάνω από τα 40 έχουν ανακαλύψει τα Lego ως παιδιά, αφού στη δεκαετία του 80 η ενασχόληση με τα Lego αποτελούσε ιδιαίτερα δημιουργικό και παραγωγικό μέσο ψυχαγωγίας για τις παιδικές ηλικίες.

Και κάποιοι από αυτούς έγιναν και συλλέκτες και έχουν επιλέξει να επενδύουν χρήματα αγοράζοντας Lego και δημιουργώντας μία  συλλογή.Όσοι συνέχισαν αυτή την ασχολία παράλληλα άρχισαν να αναζητούν νέους τρόπους να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους και να μην παραμένουν απλώς στην απόκτηση ολοένα και περισσότερων Lego.Πολλοί επίσης έγιναν AFOL (Adult Fan of Lego).

Στη συγκεκριμένη κοινότητα έχουν την δυνατότητα να γίνουν μέλη άτομα από πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ανεξαρτήτου βασικών χαρακτηριστικών όπως είναι η ηλικία, το φύλο κλπ. Επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη της να εξελίξουν τις ικανότητες τους και να ενημερωθούν σχετικά με νέα μέσα και τρόπους κατασκευής Lego. Δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της AFLO και της εταιρείας σε όλο τον κόσμο μέσω συγκεκριμένων εταιρικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα δίνεται η ικανότητα να δημιουργούνται διαδικτυακές ομάδες και φόρουμ από άτομα από όλο τον κόσμο  τα οποία μοιράζονται τις ιδέες τους, διοργανώνουν διαγωνισμούς και γενικότερα να μοιράζονται να διαδίδουν το έργο τους με την συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ωστόσο γίνεται φανερό ότι η ανδρική κοινότητα βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Επιπλέον το γυναικείο φύλο δεν έχει τόσο μεγάλο στίγμα στην κοινότητα των AFLO, προσπαθώντας παρόλα αυτά να αυξήσουν την δημοτικότητά τους και να επικοινωνήσουν τις κατασκευές τους μέσω των social media.

Ακόμη κύριος στόχος της κοινότητας είναι να διαδίδεται η αγάπη για τα Lego από κάθε κατηγορία ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου ή χρώμα δέρματος. Μέσω της δημιουργίας μικρών φιγούρων (minifigs), στα οποία δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούνται φιγούρες Lego με πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση στην ποικιλία.

Καθώς όλο και περισσότεροι ενήλικες κατασκευάζουν και συλλέγουν σετ Lego, έχουν κυκλοφορήσει μεγαλύτερα και πιο περίτεχνα σετ όλα αυτά τα χρόνια. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν αντίγραφα  διάσημων κτιρίων και οχημάτων με χιλιάδες κομμάτια που απαιτούν πολύ χρόνο για την κατασκευή.

Το Building Lego είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι για πολλούς ανθρώπους και έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο χαλάρωσης και αποσυμπίεσες για ενήλικες από το άγχος στην καθημερινότητα τους .

Ακόμη έχει χρησιμοποιηθεί και ως τρόπος για τη διατήρηση της επιδεξιότητας των ηλικιωμένων. Η δημοτικότητα του Lego ως προϊόντος ευεξίας έχει αυξηθεί όλα αυτά τα χρόνια.Το Lego αποτελεί μια χαλαρωτική δραστηριότητα με τον ίδιο τρόπο που αποτελεί και το μαγείρεμα- επιτρέπει να εστιάζουμε σε έναν βραχυπρόθεσμο στόχο και να κρατάμε τα χέρια σας απασχολημένα.

Εάν κάποιος τείνει να σκέφτεται υπερβολικά, τότε η χαλάρωση με ένα σετ Lego μετά τη δουλειά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απομακρύνει το μυαλό του από τα προβλήματα και τις σκέψεις.Στο παρελθόν, ορισμένοι ενήλικες κρατούσαν ως μυστικό την αγάπη τους για το Lego επειδή φοβόντουσταν ενδεχομένως πως θα γίνουν αντικείμενο χλευασμού εξαιτίας του ότι ασχολούνταν με παιδικά παιχνίδια.

Ωστόσο, καθώς η κοινωνία έχει αρχίσει να αγκαλιάζει πιο ανεκτικές απόψεις, μόνο ρηχοί άνθρωποι θα κατέκριναν κάποιον που απολαμβάνει να ασχολείται με το Lego ως ενήλικας.Εξαιτίας αυτού , ακόμη και το να πραγματοποιείς τυχαίες κατασκευές μπορεί να είναι διασκεδαστικό για ενήλικες που θέλουν να αποσπάσουν τον εαυτό τους. Αυτή η μείωση του στιγματισμού είναι κάτι που μπορεί να φανεί σε όλη την κοινωνία.

Υπάρχουν απλώς λιγότερες προσδοκίες σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στον δικό τους χρόνο ως χόμπι – όλοι δέχονται με μεγαλύτερη ευκολία πράγματα που μπορεί να είχαν προηγουμένως θεωρηθεί περίεργα.Φυσικά, το Lego είναι ένα παιχνίδι που αποτέλεσε μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας και φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο αίσθημα νοσταλγίας που το περιβάλλει.

Οι άνθρωποι λαχταρούν να ξαναζούν τις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας όλο και περισσότερο, και η νοσταλγία έχει γίνει ένας μεγάλο μέρος δαπανών για τους σημερινούς ενήλικες καθώς επιδιώκουν να αποκτήσουν πάλι αντικείμενα που συνδέονται με στιγμές του παρελθόντος.Το Lego υπενθυμίζει στους ανθρώπους μια πιο αθώα εποχή, όταν το μόνο που τους έκανε να ανησυχούν ήταν το να βρουν ένα κομμάτι που είχε χαθεί ή να φυλάξουν κατάλληλα την κατασκευή τους πριν πέσουν για ύπνο.

Με όλο το στρες που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες στον σύγχρονο κόσμο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί έχουν στραφεί σε αντικείμενα όπως το Lego ως μορφή απόδρασης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.