01 Μάι 2024
READING

Το πρώτο παπούτσι που χρησιμοποιεί εκπομπές άνθρακα ως πρώτη ύλη είναι γεγονός

3 MIN READ

Το πρώτο παπούτσι που χρησιμοποιεί εκπομπές άνθρακα ως πρώτη ύλη είναι γεγονός

Το πρώτο παπούτσι που χρησιμοποιεί εκπομπές άνθρακα ως πρώτη ύλη είναι γεγονός

Τη δημιουργία ενός παπουτσιού από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πέτυχε η ελβετική εταιρεία On, αγκαλιάζοντας μια διαδικασία παραγωγής φιλική προς το περιβάλλον.

Η On ή On Running, που σχεδιάζει και εμπορεύεται αθλητικά ρούχα και παπούτσια για τρέξιμο, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2010 με μια μεγάλη φιλοδοξία: να αλλάξει τον κόσμο του τρεξίματος. Από τότε τα παπούτσια On έχουν προτιμηθεί από περίπου επτά εκατομμύρια δρομείς και μπορεί κανείς να τα βρει σε περισσότερα από 8.700 premium καταστήματα λιανικής σε πάνω από 50 χώρες. Και η πορεία της φαίνεται ανοδική.

Το running brand μοιάζει να είναι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο του, που θέλει όλα τα προϊόντα του απαλλαγμένα από ορυκτά καύσιμα. Εισάγοντας μια μοναδική καινοτομία στη βιομηχανία υποδημάτων, δημιούργησε ένα παπούτσι του οποίου η κατασκευή βασίζεται κατά 70% στο CO2. Πρόκειται για το πρωτότυπο του Cloudprime, το οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Η Γαλλία επιβάλλει ετικέτες σε όλα τα ρούχα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα

Η καινοτομία του Cloudprime έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί τον αφρό CleanCloud EVA στην ενδιάμεση σόλα, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τις εταιρείες LanzaTech, Borealis και Technip Energies. Όλες μαζί δημιούργησαν ένα είδος “συνασπισμού εφοδιαστικής αλυσίδας”. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Αρχικά, η εταιρεία ανακύκλωσης άνθρακα, LanzaTech, χρησιμοποιεί την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα που εφαρμόζει, στις εκπομπές από βιομηχανικές πηγές πριν από την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον. Στη συνέχεια μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης, ο άνθρακας μετατρέπεται σε αιθανόλη, η οποία μετά αφυδατώνεται σε αιθυλένιο από την Technip Energies, μια γαλλικήςεταιρεία μηχανικής και τεχνολογίας για τον κλάδο της ενέργειας και των χημικών. Τη σκυτάλη, τέλος, παίρνει η Borealis, ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πολυαιθυλενίου και πολυπροπυλενίου στον κόσμο, με έδρα στην Αυστρία. Η Borealis μετατρέπει το αιθυλένιο σε οξικό βινυλικό αιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται από την On για την παραγωγή του αφρού του Cloudprime.

Η On δεν σταμάτησε όμως στην ενδιάμεση σόλα. Η εξωτερική φέρει τη σφραγίδα της συνεργασίας της με τη Novoloop, μια προηγμένη εταιρεία ανακύκλωσης γερμανικών συμφερόντων, χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί ως “την πρώτη ανακυκλωμένη θερμοπλαστική πολυουρεθάνη στον κόσμο, από πλαστικά απόβλητα μετά την κατανάλωση”.

Διαβάστε ακόμα: Θα φέρει η Nike την επανάσταση με το νέο υλικό των ρούχων της;

Την ίδια στιγμή, πολλές άλλες εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη νέων υλικών και για καινοτομίες στις διαδικασίες παραγωγής, προκειμένου να δημιουργήσουν μια πιο βιώσιμη βιομηχανία. Η Nike παρουσίασε πρόσφατα μια νέα διαδικασία παραγωγής για τα φούτερ της, από το νέο υλικό Forward, με 75% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με το συνηθισμένο fleece. Η Fruit of the Loom επίσης εγκαινίασε μια συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας ανακύκλωσης Recover, η οποία περιλαμβάνει μπλουζάκια περιορισμένης έκδοσης από 20% ανακυκλωμένες βαμβακερές ίνες.

Το πρώτο παπούτσι από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα τεράστιο ορόσημο – όχι μόνο για την On, αλλά για ολόκληρη την αθλητική βιομηχανία. Πριν από πέντε χρόνια, αυτό ήταν μόλις και μετά βίας ένα όνειρο για την εταιρεία. Τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, καθώς ξεκλειδώνουν πια οι δυνατότητες των εναλλακτικών πηγών άνθρακα με περαιτέρω έρευνα και δυνατές συνεργασίες;

Με πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.