30 Απρ 2024
READING

Παπουτσάνης: θα κάνει το βήμα για παραγωγή κι εκτός Ελλάδας;

3 MIN READ

Παπουτσάνης: θα κάνει το βήμα για παραγωγή κι εκτός Ελλάδας;

Παπουτσάνης: θα κάνει το βήμα για παραγωγή κι εκτός Ελλάδας;

Δεν τη λύγισε ούτε η δεκαετής κρίση, ούτε η πανδημία -αντιθέτως η διοίκησή της είδε εκεί μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης- αλλά ούτε τώρα η πληθωριστική κρίση, της οποίας προηγήθηκε η εφοδιαστική κρίση. Ο λόγος για την «Παπουτσάνης», η οποία φέτος συμπληρώνει 152 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και το «γιορτάζει» με είσοδο σε μία ακόμη κατηγορία: αυτή των απορρυπαντικών για τη φροντίδα των ρούχων.

Ήδη η «Παπουτσάνης» τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, καθώς μετά τα σαπούνια, υγρά και σε πλάκες, εισήλθε στην αγορά των προϊόντων περιποίησης μαλλιών, ακολούθησαν στη συνέχεια λόγω πανδημίας τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά μεγάλων επιφανειών και εδώ και λίγο καιρό, μετά την εξαγορά μίας επίσης ιστορικής σαπωνοποιίας «Αρκάδι» η «Παπουτσάνης» εισέρχεται στον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο, αυτόν της κατηγορίας των απορρυπαντικών ρούχων. Και είναι ο πλέον ανταγωνιστικός διότι εκεί κατέχουν ηγετικά μερίδια πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Henkel, η Procter & Gamble και η Unilever με πολλά εργοστάσια παραγωγής ανά τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Η σφήνα της Παπουτσάνης στα απολυμαντικά επιφανειών ανάμεσα στους πολυεθνικούς κολοσσούς

Δεδομένου ότι η διοίκηση της «Παπουτσάνης» υπό τον Μενέλαο Τασόπουλο έχει δείξει ότι κάθε άλλο παρά μη φιλόδοξη είναι, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η εξαγορά της σαπωνοποιίας «Αρκάδι» αποτελεί απλώς το όχημα για την είσοδο στην κατηγορία των απορρυπαντικών ρούχων και σε καμία περίπτωση δεν θα περιοριστεί στα προϊόντα και στα σήματα που αυτή παράγει. Για να μπορέσει, ωστόσο, να ανταγωνιστεί ευθέως τους πολυεθνικούς κολοσσούς η «Παπουτσάνης» πρέπει αφενός να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα και σε επόμενη φάση να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας -καινούργια ή μέσω εξαγοράς- στο εξωτερικό. Η ανάθεση παραγωγής των προϊόντων της στο εξωτερικό από τρίτους (φασόν) αποτελεί λύση, αλλά, μάλλον σε επόμενο στάδιο, καθώς θα πρέπει να έχει εδραιωθεί στην κατηγορία.

H διοίκηση της «Παπουτσάνης», λόγω της μεγάλης εξωστρέφειας της εταιρείας, έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με την αγορά του εξωτερικού και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Οπότε το επόμενο μεγάλο βήμα, αυτό της επέκτασης της παραγωγικής δραστηριότητας και εκτός συνόρων, ίσως να μην μοιάζει ούτε τόσο δύσκολο ούτε τόσο μακρινό.

Η «Παπουτσάνης» έκλεισε το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 39%, στα 53 εκατ. ευρώ από 38,32 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στην επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην ενίσχυση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών και των παραγωγών για τρίτους στην Ελλάδα και εξωτερικό, σε συνδυασμό με αυξήσεις στις τιμές πώλησης (κυρίως των δύο τελευταίων κατηγοριών) προκειμένου να μετακυλιστεί κατά το δυνατόν η αύξηση του κόστους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Τα καλύτερα brands της τελευταίας δεκαετίας

Η αξία των εξαγωγών για την Παπουτσάνης ανήλθε κατά την τρέχουσα περίοδο σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, αντιπροσωπεύοντας το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών και παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 55%.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 16% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της «Παπουτσάνης» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 23% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 41% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 20% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς απορρυπαντικών για ρούχα υπολογίζεται σε 141 δισεκατομμύρια δολάρια με προοπτική να ξεπεράσει τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.