02 Μάι 2024
READING

Millennials και Gen Z-ers: η κάθε γενιά θέλει το δικό της marketing

4 MIN READ

Millennials και Gen Z-ers: η κάθε γενιά θέλει το δικό της marketing

Millennials και Gen Z-ers: η κάθε γενιά θέλει το δικό της marketing

Millennials ή Gen Y είναι οι καταναλωτές ηλικίας 26-41 ετών και ακολουθούν οι Gen Z-ers ηλικίας 10-25 ετών. Με μια άλλη οπτική, θα ήταν πολύ εύκολο να συγκεντρώσουμε τις δύο αυτές γενιές σε μία κατηγορία, αυτή των “κάτω των 41 ετών”, ελπίζοντας ότι θα τις “πιάσουμε” και τις δύο αποτελεσματικά με ευρύτερα μηνύματα. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν μεγάλο λάθος. Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι έξυπνοι marketers που προχωρούν σε σαφή διάκριση μεταξύ αυτών των δύο γενεών καταναλωτών.

Ενώ οι Millennials μεγάλωσαν μαζί με την τεχνολογία, τα περισσότερα μέλη της Gen Z δεν έχουν γνωρίσει ποτέ μια εποχή που αυτή δεν ήταν πάντα παρούσα στην καθημερινή τους ζωή. Το πιο απλό παράδειγμα είναι τα κινητά τηλέφωνα. Έχουν μετατραπεί από έναν τρόπο επικοινωνίας με φίλους και συγγενείς από απόσταση, σε μια πύλη που δίνει στους ανθρώπους και τις εταιρείες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση ο ένας στον άλλον και σε όλες τις πληροφορίες απ΄όλο τον κόσμο, όλο το 24ωρο, με ένα από “χτύπημα” του δαχτύλου τους.

Διαβάστε ακόμα: Ποια brands αγαπούν οι Gen Z-ers και ποια οι Millennials

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι Gen Z-ers προτιμούν πάντα να επικοινωνούν εικονικά, αλλά αυτό θα ήταν ακόμη ένα λάθος. Παραδόξως, συχνά προτιμούν τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Φαίνεται ότι ενώ η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει μια διαφυγή για τους Millennials και τις παλαιότερες γενιές, η διαφυγή για τους ψηφιακά ιθαγενείς Gen Z-ers είναι να αποσυνδεθούν και να συναντηθούν στην πραγματική ζωή.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να έχουν οι marketers κατά τη στόχευση της Gen Z, είναι ότι αυτή η γενιά σταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητα μιας μάρκας όταν αποφασίζει αν θα την υποστηρίξει. Το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσεγγίζουν το κοινό τους με αμέτρητους τρόπους όλη την ημέρα, κάθε μέρα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζονται όγκους ανούσιου περιεχομένου ελπίζοντας ότι κάτι θα ξεχωρίσει. Αντ’ αυτού χρειάζεται να επιλέξουν μια ουσιαστική ροή ποιοτικού περιεχομένου που είναι αρκετά “cool” για να τραβήξει την προσοχή της Gen Z.

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία τεχνολογίας και ανάλυσης Relative Insight, η Gen Z βρίσκει αξία στη συνδεσιμότητα των social media. Τα μέλη της χρησιμοποιούν το Snapchat, το BeReal και το TikTok για να παρακολουθούν τι συμβαίνει με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Σε αντίθεση με τη Gen Z, οι Millennials βλέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα μέρος για να περιηγηθούν στις ροές τους για να αποφύγουν την πλήξη και να “σκοτώσουν” την ώρα τους.

Η Gen Z είναι πιο πιθανό να αποταμιεύσει ένα έκτακτο bonus ή να αγοράσει δώρα για τους αγαπημένους της και τείνει να δίνει χαμηλότερη αξία σε ακριβά υλικά αγαθά, σύμφωνα πάντα με την Relative Insight. Οι Millennials σκέφτονται διαφορετικά και είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε διασκεδαστικές διακοπές ή στην αγορά μιας τσάντας ενός διάσημου σχεδιαστή.

Διαβάστε ακόμα: Το εμπειρικό marketing ωφελεί τα brands

Η σύνδεση της μάρκας με τον σκοπό της, βοηθάει στη σύνδεσή της με το κοινό. Για τους Gen Z-ers το να είναι ένα brand αυθεντικό και να έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό είναι συχνά ο καθοριστικός παράγοντας για το αν αξίζει την προσοχή τους. Αφοσιώνονται, για παράδειγμα, σε εταιρείες με φιλανθρωπικό έργο ή ενδιαφέρονται έμπρακτα για το περιβάλλον. .

Οι αγοραστικές συνήθειες και ο τρόπος με τον οποίο εκλαμβάνουν την αξία των social media είναι οι σημαντικοί παράγοντες διαφοροποίησης μεταξύ αυτών των δύο γενεών. Παρά τις δοξασίες που υπάρχουν, οι Millennials προτιμούν να ψωνίζουν online, ενώ η Gen Z απολαμβάνει να περιηγείται και να αγοράζει σε φυσικά καταστήματα. Οι marketers δεν πρέπει λοιπόν να λαμβάνουν υπόψη μόνο τις ομοιότητές τους -είναι όλοι κάτω των 40 ετών-, αλλά κυρίως τις διαφορές τους, ώστε στην επόμενη διαφημιστική τους καμπάνια να μην μπερδέψουν τα όρια μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών ομάδων καταναλωτών και να στοχεύσουν σωστά εκεί όπου θέλουν.

Με πληροφορίες από Adweek και Forbes

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.