02 Μάι 2024
READING

Τι είναι τα “υπεύθυνα μέσα” και γιατί είναι σημαντικά για το περιβάλλον σήμερα;

4 MIN READ

Τι είναι τα “υπεύθυνα μέσα” και γιατί είναι σημαντικά για το περιβάλλον σήμερα;

Τι είναι τα “υπεύθυνα μέσα” και γιατί είναι σημαντικά για το περιβάλλον σήμερα;

Σε μία κοινωνία που ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, την ισότητα και την οικονομική ανάπτυξη, η έννοια των “υπεύθυνων μέσων” είναι αυτή που η βιομηχανία της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει. Σήμερα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το διαφημιστικό περιεχόμενο συνδράμει στην κοινωνική εξέλιξη, πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο που έχει στις μάρκες, στα μέσα ενημέρωσης, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Τα μέσα ενημέρωσης που δρουν με υπευθυνότητα επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις μέσω του περιεχομένου που προβάλλουν. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα μέσα που χρησιμοποιούμε για την ενημέρωση μας και οι μάρκες για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, τηρούν τις αρχές που επιβάλλουν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Με τη βασικότερη όλων, τη διασφάλιση της δωρεάν διάθεσης και προσβασιμότητας του διαφημιστικού περιεχομένου σε όλους με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η βιωσιμότητα ανεβαίνει στις προτεραιότητες της μόδας

Μία από τις μεγαλύτερες πρακτικές προκλήσεις των “υπεύθυνων μέσων” είναι η υπερκατανάλωση ενέργειας. Ο κλάδος της ψηφιακής διαφήμισης, ειδικότερα, βασίζεται σε μια αλυσίδα όπου συνδέονται οι καταναλωτές με τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι διαφημιστικές εταιρείες με τις πλατφόρμες ζήτησης, δεδομένων και προσφοράς. Πρόκειται για σχέσεις που απαιτούν αυξανόμενες ποσότητες ενέργειας και για να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, χρειάζεται να ακολουθήσουν μια άλλη προσέγγιση που βασίζεται στη χρήση εξοπλισμού, που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ευθύνη για τη διασφάλιση ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για τα μέσα που αγοράζουμε, πουλάμε και καταναλώνουμε είναι περιβαλλοντικά φιλικές, είναι ζήτημα όλων. Το περιβάλλον είναι πλέον μια βασική ανησυχία που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν και κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τους άλλους να λάβουν αποφάσεις ή να αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων μόνοι τους λόγω έλλειψης γνώσης. Για το λόγο αυτό, η εκπαίδευση σε ζητήματα περιβαλλοντικά έχει και θα συνεχίσει να παίζει ζωτικό ρόλο για να φτάσουν όλοι, μέσα, marketers, brands και καταναλωτές στο σημείο της περιβαλλοντικής ενσυναίθησης.

Εξάλλου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, υπάρχουν σημαντικά περισσότερες εταιρείες που κατανοούν το αντίκτυπο που που έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο περιβάλλον και την κοινωνία. Αυτές οι επιχειρήσεις, συλλογικά, έχουν τη δύναμη να ευαισθητοποιήσουν και άλλους παράγοντες, πολιτικούς και οικονομικούς, ώστε να κατανοήσουν πώς να μετρηθεί η υπευθυνότητα και η βιωσιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν όλοι μαζί καθώς θα μάθουν συλλογικά πώς να μειώνουν τον αντίκτυπο που έχει η διαφήμιση στο περιβάλλον μέσω της κοινής εμπειρίας, της επιτυχίας και ίσως, μερικών αποτυχιών στην πορεία. Θα είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούν και να συνδεθούν όλες οι μελέτες και άλλοι πόροι για τη δημιουργία καλύτερων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η έννοια της ευθύνης είναι αυτή που αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου και συνεχίζει να εξελίσσεται και να οδηγεί την αλλαγή προς το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμα: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing

Αν και τα “υπεύθυνα μέσα” είναι μια αναπτυσσόμενη ιδέα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για να είναι επιτυχημένο οποιοδήποτε project, πρέπει να υπάρχει ένας σαφώς καθορισμένος οδικός χάρτης, που να είναι ταυτόχρονα αρκετά ευέλικτος ώστε να καλύπτει τις αλλαγές που θα προκύψουν. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούν για την κατάρτιση ενός πλαισίου που να υποστηρίζει την ποιοτική δημοσιογραφία και τη δημιουργία περιεχομένου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι έννοιες της βιωσιμότητας, της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ένταξης σε όλα τα επίπεδα.

Τα “υπεύθυνα μέσα” ενημέρωσης έχουν να κάνουν με την παροχή δυνατότητας στους ανθρώπους να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις με βάση συγκεκριμένα δεδομένα. Η εστίαση στην παροχή βιώσιμων και υπεύθυνων επιλογών κερδίζει έδαφος και σύντομα μέσα στην επόμενη διετία θα αναδειχθεί σε βασική απαίτηση. Τα μέσα, οι διαφημιστικές εταιρείες και οι εταιρείες τεχνολογίας και δεδομένων πρέπει να δράσουν τώρα για να διασφαλίσουν ότι ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη επιθυμία των brands να επενδύσουν τους προϋπολογισμούς των διαφημίσεών τους και να έχουν αποτελέσματα με “πράσινο” αποτύπωμα.

Με πληροφορίες από The Drum 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.