02 Μάι 2024
READING

Η παραγωγή του ηλεκτρικού MINI μεταφέρεται από την Οξφόρδη στην Κίνα

3 MIN READ

Η παραγωγή του ηλεκτρικού MINI μεταφέρεται από την Οξφόρδη στην Κίνα

Η παραγωγή του ηλεκτρικού MINI μεταφέρεται από την Οξφόρδη στην Κίνα

Στην υλοποίηση του πρώτου μέρους της συμφωνίας που είχε υπογράψει το 2018 με την κινεζική κατασκευαστική εταιρεία Great Wall Motor, προχωρά η BMW για την παραγωγή των ηλεκτροκίνητων MINI στην Κίνα. Τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προορίζονται για την κινεζική αγορά.

Το δημοφιλές και ευπώλητο MINI φημολογείται ότι σχεδιάστηκε το 1959 σε μια χαρτοπετσέτα από τον Sir Alec Issigonis, τον Έλληνα Αλέξανδρο Αρνόλδο Κωνσταντίνο -όπως ήταν το πλήρες όνομά του- στο κυλικείο της British Motor Corporation (BMC), την πρώτη εταιρεία που το κατασκεύασε. Το 1994, το εμπορικό σήμα αποκτήθηκε από το BMW Group, το οποίο διατήρησε το κλασικό MINI μέχρι το 2000, όταν σταμάτησε η παραγωγή του.

Διαβάστε ακόμα: Στo εσωτερικό του αγγλικού εργοστασίου που παράγονται καθημερινά 1000 Mini Cooper την ημέρα

Μέχρι τότε, περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια κόμπακτ αυτοκίνητα είχαν βγει από τις γραμμές παραγωγής πολλών εργοστασίων ανά τον κόσμο με σημαντικότερες τις εγκακταστάσεις στην Οξφόρδη. Το 2001 ο γερμανικός όμιλος ξαναέβγαλε το MINI στους δρόμους, ενώ το 2020 κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό MINI στις εγκαταστάσεις Cowley της Οξφόρδης. Σύμφωνα με το μακρόπνοο πρόγραμμα της μητρικής εταιρείας όλα τα MINI θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

Ήταν επόμενο η BMW να θέλει να επεκταθεί περισσότερο και να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Η Κίνα έχει τεράστιο αριθμό καταναλωτών και οι κυβερνητικές πολιτικές εκεί ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: έχουν θέσει ως στόχο το 20% των αυτοκινήτων που πωλούνται να είναι ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα έως το 2025, γεγονός που ωθεί όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ασιατική χώρα.

Έχοντας την πεποίθηση ότι για να επωφεληθεί πλήρως χρειάζεται μια τοπική παραγωγική βάση, προχώρησε ήδη σε μια κοινοπραξία με την Brilliance Auto για την κατασκευή αυτοκινήτων με το σήμα BMW στην Κίνα. Μάλιστα εκτός από δύο εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων, η κοινοπραξία διαθέτει ένα εργοστάσιο κινητήρων που περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο μπαταριών.

Διαβάστε ακόμα: Πόσα BMW και Mini πωλούνται στην Ελλάδα και τι δείχνει η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων

Η υλοποίηση της συμφωνίας που έκλεισε το 2018 με την Great Wall Motor, έρχεται να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά, χωρίς να επηρεάσει το σχέδιό της να συναρμολογεί ηλεκτρικά MINI και στην Οξφόρδη με ηλεκτρικούς κινητήρες που κατασκευάζονται στη Γερμανία. Το hatchback και τα μικρά SUV του MINI θα είναι τα πρώτα που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στην Κίνα, ενώ το ηλεκτρικό μοντέλο Countryman θα συναρμολογηθεί στη Λειψία της Γερμανίας. Στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Οξφόρδης θα κατασκευαστούν τα τρίθυρα και πεντάθυρα μοντέλα Mini Cooper Hatch, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό το Mini Convertible θα παραχθή επίσης εκεί από το 2025.

Το MINI είναι ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα του γερμανικού ομίλου και ένα παγκόσμιο best-seller, και σηματοδοτεί περαιτέρω τη δέσμευση της BMW για το μέλλον. Παρά τις συμπράξεις και τις συνεργασίες σε Κίνα και Γερμανία, η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε πως οι εγκαταστάσεις της Οξφόρδης θα παραμείνουν στην καρδιά της παραγωγής MINI. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική παραγωγής του ομίλου BMW, με τον υψηλό βαθμό ευελιξίας, ανταγωνιστικότητας και τεχνογνωσίας, ενώ παρά τις ανησυχίες, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας. Το εργοστάσιο στην Οξφόρδη έχει παράξει πάνω από 3 εκατομμύρια MINI από τότε που ξεκίνησε την παραγωγή το 2001. Η γραμμή συναρμολόγησης είναι μήκους 1,7 χιλιομέτρων και έχει 500 εργαζόμενους, ενώ συναρμολογεί 1.000 αυτοκίνητα την ημέρα.

Με πληροφορίες από BBC

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.