30 Απρ 2024
READING

Η H&M διοργανώνει “πράσινα” βραβεία καινοτομίας

4 MIN READ

Η H&M διοργανώνει “πράσινα” βραβεία καινοτομίας

Η H&M διοργανώνει “πράσινα” βραβεία καινοτομίας

Θέτοντας στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα και τον ευεργετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η βιομηχανία της μόδας στο περιβάλλον και την κοινωνία, η H&M προχωρά για ακόμη μια χρονιά στη διοργάνωση των περίφημων “Νόμπελ της Μόδας”. Τα Global Change Awards 2023 είναι έτοιμα να υποδεχτούν τις προτάσεις επιστημόνων και επιχειρηματιών που θα εστιάζουν στο τρίπτυχο “αναγέννηση-επαναχρησιμοποίηση-επανασχεδιασμός”.

Η σουηδική εταιρεία ένδυσης ίδρυσε το 2014 ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το H&M Foundation, με στόχο την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ έως το 2030. Πρόκειται για μία αρκετά ελπιδοφόρα δράση δεδομένου ότι η βιομηχανία της μόδας είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, το ίδρυμα του δημοφιλούς σουηδικού fashion brand H&M διοργανώνει ποικίλες δράσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μία από τις οποίες είναι και τα βραβεία Global Change Awards, γνωστά και ως “Νόμπελ Μόδας”. Τα βραβεία αυτά διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2015 και έκτοτε έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον φερέλπιδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 20.000 συμμετοχές, ενώ έχουν βραβευτεί περισσότερες από 30 επιστημονικές καινοτομίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος και τη μείωση των απορριμάτων της βιομηχανίας μόδας. Φέτος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους έως τις 8 Δεκεμβρίου. 

Διαβάστε επίσης: Το greenwashing των H&M στο σκορ βιωσιμότητας των ρούχων τους

Δεν πρόκειται όμως για μία μεμονωμένη προσπάθεια του H&M Foundation, αφού βασική αρχή του ιδρύματος και της εταιρείας μόδας είναι η συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και παράγοντες της βιομηχανίας μόδας, με στόχο την πραγματική περιβαλλοντική αλλαγή. Γι’ αυτό τον λόγο, τα βραβεία διοργανώνονται σε συνεργασία με το KTH Royal Institute of Technology και την πλατφόρμα βιώσιμων καινοτομιών The Mills Fabrica, οι οποίοι θα κρίνουν τις συμμετοχές και θα ανακηρύξουν τους 5 νικητές των βραβείων, κάθε ένας εκ των οποίων λάβει το έπαθλο του 1 εκατομμύριου ευρώ. 

Ο θεσμός των συγκεκριμένων βραβείων είναι σημαντικός, αφού συμβάλλει διαχρονικά στην ανάδειξη τεχνολογικών καινοτομιών που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την φιλοσοφία της βιομηχανία της μόδας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νικητή των βραβείων του 2020. Η εταιρεία TextileGenesis χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για τον εντοπισμό βιώσιμων ινών από το αγρόκτημα έως το εργοστάσιο και από τον retailer έως τον τελικό καταναλωτή. Η τεχνολογία αυτή αποδείχτηκε σωτήρια για την μείωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και σήμερα χρησιμοποιείται από περισσότερες από 30 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Kering, H&M Group, Bestseller και Lenzing, σε 20 χώρες.

Διαβάστε επίσης:  Greenwashing: οι προσπάθειες της μόδας να εξιλεωθεί μέσω των influencers

Αυτή δεν είναι η μόνη ενέργεια του ομίλου Η&Μ να γίνει πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων φέτος συνεργάστηκε με την WWF για την δημιουργία της εφαρμογής Wood Artificial Intelligence Application, η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει στον εντοπισμό των κατάλληλων ειδών ξύλου για την παραγωγή των προϊόντων, όπως και στην παροχή  πληροφοριών σχετικά με την προμήθεια βιομάζας.

Η στροφή του σουηδικού ομίλου μόδας στη βιωσιμότητα κρίθηκε κάτι παραπάνω από απαραίτητη μετά από κατηγορίες που δέχτηκε για παραπλάνηση των καταναλωτών. Αυτό συνέβη όταν στις αρχές λειτουργίας του ηλεκτρονικού του καταστήματος, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την κλίμακα Higg όπως είχε αναπτυχθεί από το Sustainable Apparel Coalition, προκειμένου να προϊόντα του να φέρουν σήμανση σχετικά με τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Ωστόσο, οι συσκευασίες και οι ετικέτες αυτές δεν πληρούσαν στην πραγματικότητα το πρότυπο βιωσιμότητας, μεταφέροντας τελικά λανθασμένες πληροφορίες για τα προϊόντα.

Με την πάροδο του χρόνου θα γίνει φανερό κατά πόσο το νέο περιβαλλοντικό εγχείρημα της H&M θα είναι μία επιτυχία της εταιρείας. Παρόλα αυτά είναι μία κίνηση που αποδεικνύει ότι οι εταιρείες fast fashion αναγνωρίζουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.


Με πληροφορίες από Fashion United | H&M Foundation | BBC 

Photo: H&M

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.