02 Μάι 2024
READING

Η πορεία του Amazon προς το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα

4 MIN READ

Η πορεία του Amazon προς το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα

Η πορεία του Amazon προς το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα

To Amazon κάνει ένα μεγάλο “πράσινο” βήμα σκοπεύοντας να πετύχει μια ιστορική πρωτιά για τον τομέα των logistics μέσω της δημιουργίας του κέντρου διεκπεραίωσης και logistics στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, γνωστό ως SCA5. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο με πιστοποίηση Zero Carbon, που θα εξασφαλίζει παράλληλα την ταχύτερη παράδοση παραγγελιών στον κόσμο.

Aν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της εταιρείας, τον όγκο, τη φύση των επιχειρήσεών της και την εξάπλωσή της στον κόσμο, τότε το λιγότερο που πρέπει να υποθέσει είναι ότι το Amazon επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Και όντως έτσι είναι. Ο μεγαλύτερος λιανέμπορος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει να κάνει πολύ σκληρή δουλειά, αν θέλει να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα, που ισούται με αυτό μιας μικρής χώρας.

Η εταιρεία θέλοντας να μειώσει την ρύπανση που προκαλεί, έχει λάβει κάποιες δράσεις όπως η χρήση αυτοματισμών στις διαδικασίες της και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους αμερικανικούς δρόμους τα νέα ηλεκτροκίνητα φορτηγάκια της που πραγματοποιούν τις παραδόσεις των προϊόντων της. 

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon ανησυχεί ότι σε λίγο δε θα υπάρχουν υπάλληλοι να προσλάβει

Όμως, δεν μένει μόνο εκεί. Ο γίγαντας των logistics έλαβε πιο δραστικά μέτρα: δημιούργησε το πρώτο κέντρο διεκπεραίωσης και logistics με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Το όνομα του κτιρίου είναι “SCA5” και βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, το κτίριο θα λάβει πιστοποίηση -το πρώτο στο είδος του με τέτοια διάκριση- από την μη-κερδοσκοπική οργάνωση για το περιβάλλον International Living Future Institute (ILFI).

Το πρόγραμμα ILFI απαιτεί από ένα κτίριο να επιτύχει να μειώσει την ενέργεια και ενσωματωμένες εκπομπές άνθρακα, να τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντισταθμίζει το 100% των εκπομπών που σχετίζονται με την κατασκευή.

Έτσι, το SCA5 είναι πλήρως ηλεκτρικό, εξαλείφοντας την καύση ορυκτών καυσίμων για τη λειτουργία του και μειώνοντας τον άνθρακα που εκπέμπεται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού οικοδομικών υλικών. Μάλιστα, για να σταματήσει την απώλεια ενέργειας, η εταιρεία πρόσθεσε μόνωση στην οροφή και τους τοίχους. Χαρακτηριστικά, το κτίριο διαθέτει λευκή οροφή, η οποία αντανακλά το ηλιακό φως και μειώνει την απορρόφηση θερμότητας, μειώνοντας την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για το σύστημα ψύξης. Η εταιρεία χρησιμοποίησε επίσης κινητήρες υψηλής απόδοσης, ιμάντες χαμηλής τριβής και κυλίνδρους χαμηλής τριβής για να μειώσει τη χρήση ενέργειας από εξοπλισμό χειρισμού υλικών.

Επίσης, θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα, στον τελευταίο όροφο θα υπάρχουν φωτοβολταϊκά, που θα συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια, η οποία θα αρκεί για την κάλυψη του 80% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της εγκατάστασης, ενώ το υπόλοιπο θα υποστηρίζεται από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Διαβάστε ακόμα: Οι διαφημίσεις μέσα στα καταστήματα είναι η ανερχόμενη εναλλακτική στο Amazon

Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, όμως, δεν έγινε μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους. Το SCA5 βρίσκεται πιο κοντά στα σπίτια των πελατών στην περιοχή του Σακραμέντο για να επιτρέπει την άφιξη των πακέτων εντός λίγων μόνο ωρών από την αγορά.

Το Amazon φαίνεται ότι είναι αποφασισμένο να γίνει μία “πράσινη” εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, οι βελτιώσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα που έγιναν στο SCA5 εφαρμόζονται επίσης σε διάφορες άλλες τοποθεσίες και για όλες τις δραστηριότητες της Amazon, όπως τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πλήρως ηλεκτρικό HVAC, ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες, αναβαθμίσεις ενεργειακής απόδοσης με φωτισμό LED και αισθητήρες πληρότητας, αλλά και υψηλής απόδοσης εξοπλισμός χειρισμού υλικών.

Την ίδια στιγμή το Amazon αναζητά τρόπους για να εξασφαλίσει μια ανάλογη  πιστοποίηση μηδενικού άνθρακα ILFI για το φυσικό του κατάστημα Amazon Fresh στην περιοχή του Σιάτλ, ενώ έχει λάβει ήδη την αναγνώριση για το Climate Pledge Arena, επίσης στο Σιάτλ.

Το άνοιγμα του νέου κέντρου ξάφνιασε τον επιχειρηματικό κόσμο. Μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία σχεδόν διπλασίασε τη διαχειριστική του ικανότητα καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο απογειωνόταν, το Amazon φρενάρει τα σχέδιά του για επέκταση, με τις οποίες θα εμπλούτιζε το δίκτυο της διανομής του. Πρόκειται για αποθήκες και κέντρα διεκπεραίωσης και διανομής στο Τέξας, τη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, το Τενεσί, και την Καλιφόρνια. Αντ’αυτών, εστιάζει το ενδιαφέρον και τη στρατηγική του για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του.

Με πληροφορίες από CSA | Reuters

Photo: Amazon 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.