02 Μάι 2024
READING

Black Friday: Γιατί φέτος το ebay προτρέπει τις second-hand αγορές

4 MIN READ

Black Friday: Γιατί φέτος το ebay προτρέπει τις second-hand αγορές

Black Friday: Γιατί φέτος το ebay προτρέπει τις second-hand αγορές

Η Black Friday είναι πλέον συνώνυμη με τις ηλεκτρονικές αγορές, εξ ου και η έντονη συμμετοχή αποκλειστικά ηλεκτρονικών καταστημάτων όπως το eBay. Φέτος η διαδικτυακή αγορά του eBay επιστρέφει στις ρίζες της, με την απόφασή της να προωθήσει μόνο μεταχειρισμένα ή refurbished προϊόντα στις 25 Νοεμβρίου.

Το eBay είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά καταστήματα λιανικής πώλησης στον κόσμο. Όταν ιδρύθηκε, το 1995, ξεκίνησε ως μία διαδικτυακή πλατφόρμα για να μεταπωλούν οι άνθρωποι μεταχειρισμένα αντικείμενα. Στην πορεία όμως εξελίχθηκε και σήμερα η πλειονότητα των πωλήσεών του αφορά σε καινούργια προϊόντα.

Φέτος η πλατφόρμα θέλει να προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στο pre-Christmas εμπορικό γεγονός. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην τελευταία έρευνα του ψηφιακού retailer, η οποία αποκαλύπτει ότι το 52% των καταναλωτών θα ψωνίσει μεταχειρισμένα ή επιδιορθωμένα προϊόντα αυτή την περίοδο, με την εξοικονόμηση χρημάτων να αποτελεί το κύριο κίνητρο για την αλλαγή των προτιμήσεών τους στις αγορές. Οι καταναλωτές αποφασίζουν να αγοράσουν ένα προϊόν second hand για δύο λόγους: τη βιωσιμότητα και την καλύτερη τιμή. Και το eBay φαίνεται πως συνδυάζει και τα δύο.

Διαβάστε ακόμα: eBay Refurbished | Η νέα ηλεκτρονική βιτρίνα like-new προϊόντων

Η εστίαση στα μεταχειρισμένα είδη θα βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ παράλληλα είναι πιο φιλική προς τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, θα ωφελήσει επίσης τους πωλητές που μπορούν να προσφέρουν προϊόντα που δεν χρειάζονται πλέον μέσω της πλατφόρμας. Οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν μεταχειρισμένα προϊόντα, όπως laptops, smartphones, ηλεκτρικές σκούπες και έπιπλα προς πώληση, μαζί με προσφορές σε second-hand ρούχα από κορυφαία brands. Τα νέα προϊόντα θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα κατά την περίοδο των προσφορών της Black Friday, ωστόσο η ενεργή προώθηση θα επικεντρωθεί σε μεταχειρισμένα αγαθά.

Η εταιρεία έκανε μια πρώτη κίνηση για να εστιάσει το marketing της στην αγορά των “pre-loved ” νωρίτερα φέτος με τη χορηγία της στο reality τηλεπαιχνίδι “Love Island” του ITV. Οι διαγωνιζόμενες ντύνονταν με μεταχειρισμένα ρούχα, σε αντίθεση με προηγούμενες σειρές όπου τους δίνονταν ολοκαίνουργια προϊόντα για να φορέσουν στο τηλεοπτικό σόου.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο το eBay ανακοίνωσε την προσθήκη του eBay Vault, του πρώτου ψηφιακού πορτοφολιού. H λειτουργία αυτή διευκόλυνε τη διαδικασία πώλησης και αγοράς των προϊόντων. Τα αντικείμενα που αγοράζονται και αργότερα μεταπωλούνται, διατηρούνται στην πλατφόρμα και οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις είτε για να πραγματοποιήσουν αγορές είτε για να πληρώσουν τις προμήθειες πώλησής τους. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία θέλει να προσελκύσει περισσότερους χρήστες και να αυξήσει τον αριθμό των προϊόντων προς πώληση και αγορά.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πελατών για την αγορά περισσότερων μεταχειρισμένων αγαθών έχει αναγνωριστεί και από άλλους retailers. Στις αρχές αυτού του μήνα, η Zara εγκαινίασε μια νέα υπηρεσία μεταχειρισμένων ρούχων, προσφέροντας στους πελάτες της την ευκαιρία να μεταπωλήσουν, να επισκευάσουν ή να δωρίσουν ρούχα που αγόρασαν από τα καταστήματά του. Η Primark εγκαινίασε επίσης μια vintage παραχώρηση σε δύο από τα εμβληματικά της καταστήματα, ενώ η Shein κυκλοφόρησε το Shein Exchange, μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα μεταπώλησης προϊόντων της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, τα Marks & Spencer και το John Lewis έχουν επίσης ξεκινήσει τις δικές τους πρωτοβουλίες, με στόχο να αξιοποιήσουν μια αγορά που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Διαβάστε ακόμα: Πώς έφτασε η Black Friday να διαρκεί ένα μήνα

Φαίνεται πως η φετινή χριστουγεννιάτικη εμπορική περίοδος θα είναι δύσκολη για τον κλάδο του retail, καθώς τα νοικοκυριά έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν. Η συμβουλευτική εταιρεία Retail Economics προβλέπει ότι και η Black Friday θα έχει μικρότερη συμμετοχή φέτος, με τις δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 15% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ίσως αυτό οφείλεται στην “αλλοίωση” αυτού του θεσμού. Η Black Friday πρωτοεμφανίστηκε για να προσφέρει στους καταναλωτές μεγάλες εκπτώσεις ενόψει της εορταστικής περιόδου. Σήμερα όμως δεν προσφέρει την ίδια αξία. Αντίθετα, ενθαρρύνει μια “φρενίτιδα” αγορών, που γίνονται ακολουθώντας την ιδέα του υπερκαταναλωτισμού “αγοράζω, άρα υπάρχω”.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: The Total Business

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.