03 Μάι 2024
READING

Είναι το TikTok η λύση για τις μικρές επιχειρήσεις;

5 MIN READ

Είναι το TikTok η λύση για τις μικρές επιχειρήσεις;

Είναι το TikTok η λύση για τις μικρές επιχειρήσεις;
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη αστάθεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στις μέρες μας φέρνουν σε δύσκολη θέση τις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, μπορούν να έχουν δίπλα τους έναν πολύτιμο και πανίσχυρο σύμμαχο, την εφαρμογή TikTok. Ή μήπως όχι;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πεδίο για τα brands που θέλουν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση με τους followers τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και να προσφέρουν στους πελάτες τους μοναδικές εμπειρίες και να αυξήσουν τη ροή των εσόδων τους. Και ενώ ο συνδυασμός αυτός για κάποιες εταιρείες παραμένει θολός, αφού δεν γνωρίζουν πώς να τον εφαρμόσουν, εφαρμογές όπως το TikTok στοιχηματίζουν ότι η πόρτα του κοινωνικού εμπορίου είναι ορθάνοιχτη για όλους.

Κατασκευασμένο από την κινεζική εταιρεία ByteDance, το TikTok έκανε το ντεμπούτο του σε διεθνές επίπεδο το 2017. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, μια απλή πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο λίγων δευτερολέπτων, κατάφερε να σημειώσει τέτοια αύξηση της δημοτικότητάς της που σήμερα διαθέτει πλέον πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο η εφαρμογή μετρά 2 δισεκατομμύρια νέες λήψεις.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Αυτή τη δημοτικότητα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς το TikTok θεωρείται σήμερα η πιο εμπορική πλατφόρμα. Αναδεικνύεται επομένως σε έναν τρόπο να τις γνωρίσουν οι χρήστες και να γίνουν πελάτες τους. Μάλιστα, ίσως το πιο βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει το TikTok είναι ότι μπορεί να γνωστοποιήσει την επιχείρηση στους νεότερους αγοραστές, δηλαδή τους Gen Z-ers και τους Millennials. Το TikTok, ως η αγαπημένη εφαρμογή των Gen Z-ers, διαδραματίζει ήδη πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη τάσεων και προϊόντων, και με το λανσάρισμα νέων εργαλείων πώλησης και, μόλις εσχάτως, επαυξημένης πραγματικότητας, αναμένεται να εμπλουτίσει περισσότερο το τοπίο του social marketing και της οικονομίας των δημιουργών. Σύμφωνα με έρευνα της Tallo, η Gen Ζ στρέφεται περισσότερο προς το TikTok από το Instagram, με το 34% των ερωτηθέντων να το χαρακτηρίζει ως το αγαπημένο τους μέσο αυτή την στιγμή, ενώ η μελέτη “Small Business Economic Impact Study” διαπίστωσε ότι το 67% των χρηστών της Gen Z στις Η.Π.Α. έχουν ψωνίσει από μια μικρή επιχείρηση που εμφανιζόταν στη σελίδα For You.

Αυτό που ελκύει τους νέους στο TikTok και στις επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν είναι η ρεαλιστικότητα και η αυθεντικότητα του περιεχομένου του. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις, η αυθεντικότητα “ντύνει” τη μάρκα και τα προϊόντα της με ουσία που πάει πέρα από τα συστατικά, την τιμή ή το ράφι. H βασική της αξία είναι ότι αναδεικνύει την προσωπικότητα της μάρκας, με έναν τρόπο ανθρώπινο, άρα βρίσκεται πιο κοντά στον καταναλωτή. Ουσιαστικά, εξανθρωπίζει το brand, του δίνει το δικαίωμα να προσεγγίσει τον καταναλωτή πιο προσωπικά, με αίσθηση μεγαλύτερης οικειότητας, να του απεθυνθεί ως άνθρωπο και όχι ως μέλος ενός ακόμη target group. Έτσι, δίνει την αίσθηση στον καταναλωτή ότι τον εκτιμούν και τον γνωρίζουν, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του και μετατρέποντας τον από περιστασιακό πελάτη σε αυθεντικό follower.

Εξάλλου, η εφαρμογή προσφέρει μία ποικιλομορφία, καθώς παρέχει πολλές επιλογές ad types στην πλατφόρμα, όπως τα “Image ads” όπου οι εταιρείες μπορούν να τοποθετούν διαφημίσεις εικόνας σε βίντεο που εμφανίζονται μέσω των εφαρμογών ροής ειδήσεων του TikTok, δηλαδή τις BuzzVideo, TopBuzz και Babe. Αλλά και τα “In-feed video”, που αφορούν διαφημίσεις που εμφανίζονται μεταξύ της εγγενούς ροής ειδήσεων των χρηστών του TikTok στη σελίδα. Μάλιστα, υπάρχουν πάνω από δέκα ανάλογες επιλογές διαφημιστικής προβολής στην πλατφόρμα.

Ακόμα και μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την δύναμη του TikTok. Εταιρείες, όπως τα Starbucks και η Dominos, παρακινούν τους εργαζόμενούς τους να δημιουργήσουν βίντεο στο TiKToκ στο οποίο να δείχνουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες που δεν βλέπουν οι απλοί καταναλωτές. Μία ακόμα εταιρεία που ακολουθεί αυτή την στρατηγική είναι η αμερικανική αλυσίδα casual dining Chipotle, η οποία αντί να επενδύσει σε μία ομάδα content creators που θα είχε επιμεληθεί το περιεχόμενο που θα ανέβαινε στα social media της, αποφάσισε να επικεντρωθεί απευθείας στον λογαριασμό της στο TikTok, ο οποίος πλέον έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια ακόλουθους.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το TikTok αναδείχθηκε στην κορυφαία διαφημιστική πλατφόρμα της χρονιάς

Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο για όλες τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και η American Express ανακοίνωσε μια συνεργασία που αξιοποιεί την τεχνογνωσία των influencers του TikTok για να βοηθήσει στην αγορά μικρών επιχειρήσεων και να προσελκύσει νέους αγοραστές ενόψει του event Small Business Saturday. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε ο τραπεζικός οργανισμός το 2010 προκειμένου να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ψωνίζουν σε μικρές επιχειρήσεις στην κοινότητά τους, το πρώτο Σάββατο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.

H συνεργασία προσφέρει συμβουλές ειδικών σχετικά με τη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και του αλγόριθμου της παγκόσμιας μηχανής αναζήτησης του TikTok για να προσεγγίσει πελάτες που είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με την επιχείρηση. Οι δημιουργοί επίσης θα μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε επιδείξεις προϊόντων και μοναδικών χαρακτηριστικών και επισήμανσης λέξεων-κλειδιών για βελτιστοποίηση αναζήτησης και επικοινωνίας με τους πελάτες.

Η προσθήκη μιας ανθρώπινης πτυχής στην παρουσία της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια έξυπνη κίνηση και μπορεί να βοηθήσει να μεταμορφωθεί ολόκληρη η προσέγγιση marketing στα social media. Εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προορίζονται να είναι κοινωνικά -το δηλώνει και το όνομά τους- γι’ αυτό και οι πελάτες θα εκτιμήσουν τη συναναστροφή με άλλο άτομο, αντί να αντιδρούν με ένα απλό like σε προγραμματισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.