29 Απρ 2024
READING

Σκλαβενίτης | Ηγεσία με δύο στρατηγικές κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα

6 MIN READ

Σκλαβενίτης | Ηγεσία με δύο στρατηγικές κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα

Σκλαβενίτης | Ηγεσία με δύο στρατηγικές κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα

Ο Σκλαβενίτης έκανε δύο πολύ μεγάλες κινήσεις αυτή την εβδομάδα και επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι ηγείται ξεκάθαρα στην αγορά και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα.Η πρώτη έχει να κάνει με το άνοιγμα του νέου hypermarket του στη Νέα Φιλαδέλφεια, επί της οδού Λαχανά 12 στο 10ο xλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, γνωστό landmark της Αθήνας ως πρώην Renault. Η δεύτερη κίνηση έχει να κάνει με την ανακοίνωση αυξήσεων και παροχών στους εργαζομένους ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως η οποία γίνεται μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον απολύσεων, περικοπών και μειώσεων προσωπικού.

Νέο Κατάστημα

Πρόκειται για το 33ο hypermarket της αλυσίδας, συνολικής έκτασης 16.500 τ.μ., με εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ., το οποίο απασχολεί περισσότερους από 230 ανθρώπους

Το κατάστημα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό, όπως η πρόσβαση από και προς τον Κηφισό με εύκολη είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων, η δυνατότητα της πιο γρήγορης εξυπηρέτησης και η υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Πρόσβαση από και προς τον Κηφισό

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το μοναδικό το οποίο διαθέτει πρόσβαση απευθείας από και προς τον Κηφισό καθώς άλλα καταστήματα που βρίσκονται στον ίδιο οδικό άξονα έχουν πρόσβαση μόνο από τον παράδρομο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής οι δύο κατευθύνσεις της λεωφόρου Κηφισού «υποδέχονται-εξυπηρετούν» καθημερινά κοντά στα 152.000 οχήματα. Αυτό δίνει την δυνατότητα στους οδηγούς να κάνουν μια σύντομη στάση για τις αγορές τους χωρίς να βγουν ουσιαστικά από τον δρόμο τους.

Concept καταστήματος-Ταχύτητα Εξυπηρέτησης

Η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση είναι ένα δομικό στοιχείο στο concept του καταστήματος. Το κατάστημα έχει μεγάλο αριθμό ταμείων, συγκεκριμένα 27. Ο μεγάλος αριθμός ταμείων υποστηρίζει την προσέγγιση των άμεσων αγορών και αντίστοιχα γρήγορης πληρωμής σε ένα από αυτά. Υπάρχουν επίσης δύο ζεύγη κυλιόμενες σκάλες και 5 ανελκυστήρες, ώστε η πρόσβαση στους χώρους πώλησης σε ισόγειο και 1ο όροφο να είναι άμεση από διαφορετικά σημεία. Η προσέγγιση στην σχεδίαση και η εργονομία του καταστήματος είναι παράγοντες  που υποστηρίζουν την γρήγορη εξυπηρέτηση για σύντομες στάσεις αγορών για αυτούς που κινούνται στον Κηφισό. Το κατάστημα προφανώς λειτουργεί όπως κάθε άλλο κατάστημα για όλους όσους θέλουν μια συνηθισμένη αγοραστική εμπειρία.

Ready to meal-Έτοιμο φαγητό

Στο κατάστημα υπάρχει σημαντική επένδυση χώρου σε έτοιμα φαγητά, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν εντός του καταστήματος στον 1 όροφο που βρίσκεται το αίθριο, είτε κάποιος να αγοράσει για κατανάλωση στο σπίτι ή στο γραφείο. Η λογική της ταχύτητας της εξυπηρέτησης σε μια γρήγορη στάση για αγορές υποστηρίζεται και με την ανάπτυξη της μονάδας πωλήσεων έτοιμων φαγητών. Ο χώρος πώλησης έτοιμων φαγητών είναι στο ισόγειο και κοντά στα ταμεία ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη είσοδος, αγορά και έξοδος.

Κατάστημα υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Το κατάστημα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο με πάνω από 500 πάνελ στο στέγαστρο του κτιρίου, λειτουργεί με σύστημα net metering, έχει φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και διαθέτει συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

Αυξήσεις και παροχές στους εργαζομένους 

Ο Σκλαβενίτης έκανε και μια δεύτερη στρατηγική κίνηση την Τρίτη με την ανακοίνωση αυξήσεων και παροχών ύψους 17 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για το σύνολο των εργαζομένων του. Η εταιρεία κάνει αυξήσεις από 01/11/2022, χορηγεί έκτακτη παροχή ποσού 200€ με άμεση ισχύ και αυξάνει το ποσοστό έκπτωσης για αγορές ειδών ευρείας κατανάλωσης από τα καταστήματα της.

Με αυτή την κίνηση ο Σκλαβενίτης καθορίζει την αγορά, εσωτερικά στην εταιρεία αλλά και εξωτερικά στον ανταγωνισμό.Αναγνωρίζει την προσφορά των δικών του εργαζόμενων και επιβραβεύει το έργο τους αλλά από την άλλη δείχνει μια κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες εάν θέλουν και μπορούν.

Οι δύο αυτές κινήσεις αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα της εταιρείας, ακόμη και μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν επιτρέπει χαλαρότητα και εφησυχασμό, να δημιουργήσει τέτοιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που γίνεται πολύ δύσκολο η σχεδόν ανέφικτο να ακολουθήσει ο ανταγωνισμός την πορεία που διαγράφει.

Η επένδυση σε ένα τέτοιο μεγάλο κατάστημα, που ουσιαστικά καθορίζει πλέον τον οδικό άξονα του Κηφισού και γενικότερα το παιχνίδι στα φυσικά καταστήματα, αλλά και η επένδυση σε αυξήσεις και παροχές, που καθορίζει τον πήχυ των προσδοκιών που έχουν οι εργαζόμενοι από τις εταιρείες, αποτυπώνουν την απόσταση που χωρίζει τον Σκλαβενίτη από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς των super market.

Ο Σκλαβενίτης τα τελευταία 15 χρόνια έχει μια εκθετική ανάπτυξη με αποκορύφωμα την  εξαγορά της Μαρινόπουλος και εάν κάποιος παρατηρήσει πιο βαθειά από την επιφάνεια θα διαπιστώσει ότι ενώ  σε πρώτη ανάγνωση καταγράφεται ως μια “εσωστρεφής” και προσεκτική στα βήματα της εταιρεία πήρε τα μεγαλύτερα ρίσκα και πολύ γενναίες αποφάσεις.

Καμία άλλη εταιρεία δεν πήρε τόσο μεγάλα ρίσκα σε αυτά τα 15 και πλέον χρόνια όσο ο Σκλαβενίτης και καμία άλλη δεν ακολούθησε μια τόσο απλή αλλά ουσιαστική στρατηγική. Η συνταγή ήταν και είναι απλή αλλά τόσο απαιτητική στην εκτέλεση της. Εστίαση στον πελάτη, προσοχή και λιτότητα στην επικοινωνία της και γενναιότητα στις αποφάσεις. Είναι οξύμωρο πως μια εταιρεία που φαίνεται να κάνει πολύ προσεκτικά αλλαγές όταν χρειαστεί να αποφασίσει είναι τόσο τολμηρή και γενναία.

Κλείνοντας πρέπει να γίνει μια επισήμανση που αποτυπώνει την απόσταση, όχι στα οικονομικά μεγέθη, αλλά στην κουλτούρα και τρόπο σκέψης. Για παράδειγμα η επένδυση σε ένα τέτοιο μεγάλο κατάστημα δεν έχει να κάνει με την δυνατότητα της εταιρείας να το ανοίξει. Δεν έχει να κάνει με το να έχει η να διαθέτει τα χρήματα να ανοίξει ένα μεγάλο κατάστημα. Αλλά έχει να κάνει με την πίστη ότι έχει την δυνατότητα να το γεμίσει με πελάτες. Και αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά, το έχω χρήματα και μπορώ να ανοίξω ένα κατάστημα είναι εντελώς διαφορετικό από το μπορώ να γεμίσω με πελάτες ένα κατάστημα και θα το ανοίξω.

Το 2023 θα είναι μια χρονιά που ίσως η αγορά των super market να βρεθεί σε μια κανονικότητα μετά από 2 χρόνια πανδημίας και ένα χρόνο υψηλού πληθωρισμού και τεράστιων αυξήσεων στην ενέργεια. Το 2023 υπάρχουν τρεις επιλογές για την αγορά των super market, να παραμείνει η ίδια απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου σε μερίδια, να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο ή να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα τους.

Αξιολογώντας την αγορά με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και τις κινήσεις που γίνονται από τον Σκλαβενίτη και τους υπόλοιπους “παίκτες” της αγοράς, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την δεύτερη θέση, η εκτίμηση μας είναι ότι ο Σκλαβενίτης θα αυξήσει την διαφορά από τον δεύτερο και θα μεγαλώσει την απόσταση. Γιατί το 2023 ήδη ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2022.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.