03 Μάι 2024
READING

Τι σημαίνει η αλλαγή CEO στην Disney

5 MIN READ

Τι σημαίνει η αλλαγή CEO στην Disney

Τι σημαίνει η αλλαγή CEO στην Disney

Τη στιγμή που η Disney γιορτάζει τα 100α γενέθλια της, μία αλλαγή στη διοίκηση της έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων εντός της εταιρείας και στους μετόχους της: η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να αντικαταστήσει τον Bob Chapek με τον Bob Iger ως CEO. Μπορεί η κίνηση αυτή είναι η σωστή για το μέλλον της εταιρείας, όμως ο τρόπος που ελήφθη αυτή η απόφαση δημιουργεί ερωτήματα.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Bob Chapek ανέλαβε τη θέση του CEO  τον Φεβρουάριο του 2020, την ώρα που η πανδημία είχε αρχίσει να ξεσπά. Βετεράνος της Disney εδώ και δεκαετίες, ο Chapek ανέβηκε στην ιεραρχία, δουλεύοντας στο τμήμα οικιακού βίντεο της εταιρείας την εποχή των κασετών VHS και ανεβαίνοντας στην ηγεσία των καταναλωτικών προϊόντων και αργότερα στην επιχείρηση θεματικών πάρκων. Εκεί, ο Chapek επέβλεψε μια σειρά από μεγάλα έργα, όπως τα εγκαίνια του νέου θεματικού πάρκου της εταιρείας στη Σαγκάη και το ντεμπούτο των περιοχών με θέμα το Star Wars στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μίας αρκετά ταραγμένης και δύσκολης περιόδου, ηγήθηκε της Disney με επιτυχία. Μάλιστα, τότε η Disney άρχισε να δραστηριοποιείται στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών για streaming έναντι της καλωδιακής τηλεόρασης και των κινηματογράφων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Disney δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πραγματικότητα

Ωστόσο, η πορεία του δεν συνοδεύεται μόνο από τις ευεργετικές κινήσεις που έκανε για την εταιρεία, αλλά και από από διάφορες δυσκολίες, ορισμένες από τις οποίες προκάλεσε ο ίδιος ο Chapek. Για παράδειγμα, η ηθοποιός Scarlet Johanson μήνυσε τη Disney αφού η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει την ταινία “Black Widow” στο Disney+ απευθείας, περιορίζοντας ουσιαστικά την αμοιβή της. Σε απάντηση, η Disney επισήμανε ότι είχε ήδη πληρωθεί αρκετά, δημιουργώντας μια συζήτηση για το αν τα σχόλια ήταν σεξιστικά. Αργότερα τα δύο μέρη διευθέτησαν τη διαφορά εξωδικαστικά.

Ο Chapek προσπάθησε επίσης να κρατήσει τη Disney εκτός μια μεγάλης συζήτησης που υπήρξε στην πολιτεία της Φλόριντα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ταυτότητα φύλου στα σχολεία. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο η Disney δήλωσε ότι δεν θα έπαιρνε θέση στη νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιες συζητήσεις στις σχολικές αίθουσες κάτι που όμως οδήγησε σε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Δύο ημέρες αργότερα η εταιρεία ανακάλεσε, δηλώνοντας δημοσίως ότι η Disney θα αντιταχθεί στο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, προχώρησε σε οργανωτικές αλλαγές που εξόργισαν πολλούς υπαλλήλους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πωλήσεις διαφημίσεων, τα χρονοδιαγράμματα κυκλοφορίας ταινιών και τις τηλεοπτικές εκπομπές που θα δημιουργηθούν. Τις αποφάσεις αυτές μέχρι πρότινος τις έπαιρναν οι επικεφαλής των δικτύων και των στούντιο. Μια προσπάθεια να μεταφερθούν οι σχεδιαστές θεματικών πάρκων από την Καλιφόρνια σε νέα γραφεία στη Φλόριντα, εξόργισε περαιτέρω τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Ενώ τα κέρδη των θεματικών πάρκων αυξήθηκαν μετά την επιστροφή των επισκεπτών από τους περιορισμούς της πανδημίας, ο Chapek προέβη πάλι σε αλλαγές που δημιούργησαν αντιδράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαίτηση προκρατήσεων, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων αλλά και η καθιέρωση ενός νέου συστήματος που επέτρεπε σε ορισμένους επισκέπτες να παρακάμπτουν τις μεγάλες ουρές έναντι αμοιβής, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το κόστος της επίσκεψης.

Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο της Disney που δεν ήταν καλά και με την εξάντληση της υπομονής των μετόχων για τις υπηρεσίες streaming δεν έδειχναν να επηρεάζουν τον Chapek, ο οποίο έλαβε τριετή παράταση του συμβολαίου του τον Ιούνιο, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως ψήφος εμπιστοσύνης από το τότε διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, σε μία νύχτα αντικαταστάθηκε από τον προκάτοχό του, τον Bob Iger.

Διαβάστε ακόμα: To πλάνο της Disney να χτίσει 1300 οικονομικά σπίτια

Ο Iger διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Disney από το 2005 έως το 2020, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η εταιρεία εξαγόρασε την Pixar, τη Marvel και τη Lucasfilm, και εγκαινίασε την υπηρεσία streaming Disney+. Αποσύρθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας μια δύσκολη συνύπαρξη με τον νέο τότε CEO Chapek στο τιμόνι της Disney. Τώρα επιστρέφει για δύο χρόνια και να βοηθήσει στην εξεύρεση μόνιμου αντικαταστάτη.

Το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθώς η Disney ξεκινά την πορεία της σε μια όλο και πιο περίπλοκη περίοδο μετασχηματισμού της βιομηχανίας, ο Bob Iger βρίσκεται σε μοναδική θέση για να οδηγήσει την εταιρεία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο Iger θα αναλάβει να αντιστρέψει την απότομη πτώση των μετοχών της Disney, οι οποίες οδεύουν προς τις χειρότερες ετήσιες απώλειες τους τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970. Θα πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες της Disney για τον προγραμματισμό του streaming video και να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη της υπηρεσίας Disney+. Όλα αυτά μεταφράζονται στο γεγονός ότι η αξία της μετοχής της Disney κορυφώθηκε στα 203,02 δολάρια τον Μάρτιο του 2021 και έκλεισε στις 18 Νοεμβρίου στα 91,80 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 41% για το έτος.

Ωστόσο, οι κινήσεις της Disney μόνο επαγγελματισμό δεν αποπνέουν. Το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να είχε επιτρέψει να λήξει το συμβόλαιο του Chapek τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, επειδή παρέτεινε το συμβόλαιό του τώρα ετοιμάζεται να πληρώσει στον Chapek δεκάδες εκατομμύρια αποζημίωση. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους επενδυτές τι άλλαξε. Είτε το διοικητικό συμβούλιο της Disney δεν ήταν ειλικρινές στην εμπιστοσύνη που του έδωσε τον Ιούνιο, είτε κάτι τόσο τραγικό συνέβη τώρα για να αλλάξει γνώμη. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;

Με πληροφορίες από Reuters | CNN

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.