02 Μάι 2024
READING

Πώς μία διαφήμιση της Louis Vuitton επανένωσε δύο θρύλους

4 MIN READ

Πώς μία διαφήμιση της Louis Vuitton επανένωσε δύο θρύλους

Πώς μία διαφήμιση της Louis Vuitton επανένωσε δύο θρύλους

Η πρόσφατη κίνηση marketing της Louis Vuitton άδραξε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο χωρίς να αναφέρεται άμεσα στο αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Το luxury brand πέτυχε να συνδυάσει τους δύο μεγαλύτερους αστέρες του ποδοσφαίρου, Lionel Messi και Cristiano Ronaldo και να επικοινωνήσει τα ανυπέρβλητο μήνυμα της νοητικής νίκης.

Ο στόχος του luxury brand δεν ήταν να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο, αφού σε κανένα σημείο της διαφήμισης δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο άθλημα ή στο Μουντιάλ του Κατάρ. Με τον τίτλο όμως “Victory is a state of mind” και τους δύο αστέρες του ποσοσφαίρου να παίζουν σκάκι, ήταν ξεκάθαρη αναφορά στην φημολογούμενη μεταξύ τους κόντρα, όπως και σε έναν τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Αργεντινής και Πορτογαλίας -τις εθνικές ομάδες των δύο ποδοσφαιριστών- που όλοι θα ήθελα να δουν στις 18 Δεκεμβρίου.

Και φυσικά, αποτέλεσε έμμεση απάντηση στον βασικό ανταγωνιστή της Louis Vuitton, την Gucci. Η διαφήμιση αναβίωσε την παλιά αίγλη της καμπάνιας “Core Values”, όπου από το 2007 έως το 2012 διάσημοι ηθοποιοί και προσωπικότητες, όπως ο Sean Connery, η Steffi Graf, ο Keith Richards, η Angelina Jolie και ο Muhammad Ali, πρωταγωνιστούσαν δίπλα στις εμβληματικές βαλίτσες του γαλλικού οίκου. Σήμερα, με το ντουέτο Messi-Ronaldo επανέφερε στη δημοσιότητα τις πολυτελείς αποσκευές του που κονταροχτυπιούνται στις πωλήσεις με τα αντίστοιχα μπαούλα του ιταλικού Gucci.

Διαβάστε ακόμα: Η LVMH συνεχίζει να ενισχύεται 200 χρόνια μετά τη δημιουργία της Louis Vuitton

Και τότε και τώρα, όλες οι λήψεις φέρουν την υπογραφή της Αμερικανίδας φωτογράφου πορτρέτων Annie Leibovitz, που έγινε γνωστή για την θρυλική polaroid φωτογραφία του John Lennon και της Yoko Ono, λίγες μόλις ώρες πριν δολοφονηθεί το “σκαθάρι”. Έκτοτε έχει υπογράψει μερικά από τα πλέον εμβληματικά εξώφυλλα περιοδικών όπως το Vanity Fair και το Rolling Stones, διαφημίσεις για την American Express, την Walt Disney Company και, φυσικά, την Louis Vuitton.

Η φετινή καμπάνια υπό το δικό της βλέμμα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δύναμη των σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου που απεικονίζονται πάνω από μια σκακιέρα, τοποθετημένη πάνω σε μια βαλίτσα Louis Vuitton με το διάσημο σχέδιο “σκακιέρας” Damier, το οποίο εφηύρε ο Georges Vuitton το 1888 και επαναλανσαρίστηκε έναν αιώνα μετά. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει 6,1 εκατομμύρια likes και πάνω από 26.000 σχόλια στη σελίδα του στο Instagram -περισσότερα από ποτέ- παρακάμπτοντας τη διαμάχη των δύο πρωταγωνιστών για το Παγκόσμιο Κύπελλο και επικοινωνώντας τη διαχρονική αξία του γαλλικού luxury brand.

Διαβάστε ακόμα: Η συνεργασία της Louis Vuitton και του Google Cloud χτίζει νέες καινοτόμες λύσεις Al

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Louis Vuitton αποτίει φόρο τιμής στην ποδοσφαιρική κληρονομιά. Το 2010 οι Pele, Diego Maradona και Zinedine Zidane πόζαραν επίσης για μια καμπάνια Louis Vuitton. Η έντυπη τότε καμπάνια, η οποία εμφανίστηκε σε περιοδικά σε όλο τον κόσμο, υποστηρίχτηκε από το site της Louis Vuitton Journeys με μια ταινία μικρού μήκους που έδειχνε τον Pele και τον Zidane σε ένα μπαρ να παίζουν επιτραπέζιο ποδόσφαιρο με τον Maradona να έχει το ρόλο του σχολιαστή του αγώνα.

Τότε ο γαλλικός οίκος είχε προχωρήσει σε συνεργασία με τη FIFA, στο πλαίσιο της οποίας ο κατασκευαστής πολυτελών αποσκευών θα δημιουργούσε μια νέα ταξιδιωτική θήκη για το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA. Όπως και έγινε, συνοδεύοντας το πολύτιμο τρόπαιο για το καλοκαιρινό τουρνουά ποδσοφαίρου στη Νότια Αφρική.

Η φετινή καμπάνια δεν γιορτάζει μόνο τη μακρόχρονη παράδοση του οίκου στην δεξιοτεχνία κατασκευής ειδών ταξιδίου, ούτε και τους δύο θρύλους του ποδοσφαίρου, αλλά και τη συγκεκριμένη συμφωνία. Στην τελετή έναρξης, το τρόπαιο της FIFA παρουσιάστηκε και έφτασε ξανά σε ειδική θήκη κατασκευασμένη από την Louis Vuitton. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και το δέος τους στο Twitter και όλα τα social media όταν η καμπάνια πρωτοκυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, καθώς σηματοδότησε την επανασύνδεση δύο από τους μεγαλύτερους, αλλά και πιο σεβαστούς αντιπάλους του αθλητισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=OW6skRNxIC8

Με πληροφορίες από Business of Fashion | Marketing Week

Photo | Video: Louis Vuitton

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.