02 Μάι 2024
READING

Εκ νέου καθυστέρηση για την παραγωγή iPhone στην Κίνα

3 MIN READ

Εκ νέου καθυστέρηση για την παραγωγή iPhone στην Κίνα

Εκ νέου καθυστέρηση για την παραγωγή iPhone στην Κίνα

Νέες διαμαρτυρίες στο εργοστάσιο της Apple στο Zhengzhou της Κίνας προκάλεσε η μη καταβολή των υποσχόμενων bonus και η αυξανόμενη ανησυχία για την διασπορά του κορονοϊού εν μέσω του lockdown που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Μεταφέροντας την πίεση εκ νέου στην παραγωγή του iPhone 14.

Η περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στον κόσμο, έχει τεθεί σε lockdown από τις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων της χώρας για τον covid-19. Η κυβέρνηση του Xi Jinping έκρινε ότι η οικονομική ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο Zhengzhou, στην κεντρική Κίνα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο το οποίο διαχειρίζεται η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn, θα παρέμενε σε lockdown για επτά ημέρες, δημιουργώντας πρόβλημα στην παραγωγή των τηλεφώνων. Ο καιρός όμως πέρασε και δεν ήραν ποτέ το lockdown.

Η μονάδα της Foxconn στο Zhengzhou της Κίνας, γνωστή στους ντόπιους και ως “iPhone City” απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους και παράγει την πλειονότητα των νέων τηλεφώνων της Apple, αντιπροσωπεύοντας το 85% της δυναμικότητας συναρμολόγησης iPhone διεθνώς. Προκειμένου να διατηρήσει τους εργαζομένους της και την παραγωγή στα πρότερα επίπεδα, η Foxconn πριν από μερικές ημέρες είχε ανακοινώσει ότι τετραπλασιάζει το ημερήσιο μπόνους παρουσίας στην εργασία, στα €55, προωθώντας παράλληλα την εθελοντική προσέλευση του προσωπικού τουλάχιστον για 15 ημέρες μέσα στον Νοέμβριο.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί να ωφελήσει την αγορά ο εθισμός της Gen Z στα smartphones;

Η παράταση του lockdown είχε σαν αποτέλεσμα το εργοστάσιο να λειτουργεί σε μια “φούσκα” για εβδομάδες, ενώ στο μεσοδιάστημα φέρεται να έχουν αυξηθεί οι εντάσεις μεταξύ της Foxconn και των εργαζομένων. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε όσα social media παραμένουν ακόμα ανοιχτά και ελεύθερα σε πρόσβαση, έδειξαν ότι οι εργάτες έφυγαν με τα πόδια τον περασμένο Οκτώβριο, ανησυχώντας για την αυστηρή πολιτική ενός επερχόμενου τότε lockdown εν μέσω επιδημίας στο εργοστάσιο. Στη συνέχεια, η Foxconn υποσχέθηκε τα γενναία bonus σε όσους θα επέστρεφαν.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι φέρεται να μην έχουν λάβει τα χρήματα που θα έπρεπε παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά πλέον ζουν μέσα στην εργοστασιακή μονάδα, με αποτέλεσμα την περασμένη Τετάρτη να σημειωθούν πορείες διαμαρτυρίας απ’ όπου δεν έλειψαν και περιστατικά άσκησης βίας. Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητες μετέφεραν εικόνες από εκατοντάδες εργάτες που έσπρωχναν τους φρουρούς με τις χαρακτηριστικές λευκές στολές, οι οποίοι φέρεται να χτυπούν εργαζομένους με ξύλινα μπαστούνια.

Σε άλλες αναρτήσεις, οι υπάλληλοι επικρίνουν τους προϊσταμένους τους για την έλλειψη διενέργειας τεστ για τον covid, φωνάζοντας “μας στέλνετε στο θάνατο”. Και όλα αυτά σε ένα εργοστάσιο με μεγάλο ιστορικό σε αναφορές για κακές συνθήκες εργασίας, αλλά και αυτοκτονίες που σημειώθηκαν το 2013 ως συνέπειά τους.

Διαβάστε ακόμα: To κόστος των νέων lockdowns της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία

H παραγωγή iPhone στο εργοστάσιο θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 30%, με την υστέρηση αυτή να αποτυπώνεται βραχυπρόθεσμα. Αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λιανική πώληση των εν λόγω προϊόντων παγκοσμίως, δεδομένου ότι η Foxconn συμβάλλει με σαρωτικό τρόπο στην παγκόσμια παραγωγή αφού το μεγαλύτερο μέρος των iPhone και των iPad  προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Zhengzhou.

Το lockdown και οι επακόλουθες αναταραχές θα έχουν επιπλέον αντίκτυπο στην παραγωγή της Apple, με την εταιρεία να ανακοινώνει εκ νέου ότι οι αποστολές των διακοπών 14 μοντέλων Pro και 14 Pro Max θα καθυστερήσουν κι άλλο. Κι αυτό έρχεται σε μια κρισιμη στιγμή για τον αμερικανικο κολοσσό: λίγο μετά την κυκλοφορία του iPhone 14 και πριν από τις κρίσιμες περιόδους αγορών των Χριστουγέννων και της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Με πληροφορίες από Entepreneur | Reuters | Bloomberg | NY Times

Photo: Reuters

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.