30 Απρ 2024
READING

Οι φουτουριστικές βιτρίνες της Νέας Υόρκης δείχνουν το μέλλον του εμπορίου

5 MIN READ

Οι φουτουριστικές βιτρίνες της Νέας Υόρκης δείχνουν το μέλλον του εμπορίου

Οι φουτουριστικές βιτρίνες της Νέας Υόρκης δείχνουν το μέλλον του εμπορίου

Άραγε πως θα είναι το μέλλον των αγορών μας; Θα αγοράζουμε μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα; Θα προτιμάμε μόνο τα φυσικά καταστήματα; Θα ψωνίζουμε και από τα δύο; Και τελικά αυτά τα καταστήματα πώς θα είναι; Μία βόλτα στις βιτρίνες της Νέας Υόρκης μάς δίνει μία γεύση, καθώς αυτή την εορταστική περίοδο έχουν λάβει μία ανανέωση υψηλής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για το αν οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στο φυσικό λιανεμπόριο μετά την πανδημία. Επέστρεψαν. Και τώρα, η αγορά πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα την αυξανόμενη ζήτηση για πλούσιες προσωποποιημένες αγοραστικές εμπειρίες, χωρίς να απορρίπτει την ψηφιακή εμπειρία του παρελθόντος. Μα πώς μπορούν οι retailers να συνδέουν τις ψηφιακές και φυσικές εμπειρίες αγορών για τους πελάτες τους;

Η Νέα Υόρκη, “Το Μεγάλο Μήλο”, μας έδειξε τη λύση. Η πόλη αυτή ήταν πάντα γνωστή ως κορυφαίος προορισμός για ψώνια, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί επίσης σε χώρο δοκιμών για νέες τεχνολογίες επί των καταστημάτων. Έτσι, από την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, επιλεγμένα καταστήματα λιανικής στην Νέα Υόρκη μεταδίδουν live streaming προγράμματα αγορών υπό την αιγίδα της εμπορικής πλατφόρμας Livestream TalkShopLive και του παρόχου τεχνολογίας ψηφιακών μέσων FrontRunner Technologies, προσφέροντας αυτό που οι εταιρείες αποκαλούν την πρώτη “εμπειρία αγορών ζωντανής βιτρίνας”.

Διαβάστε ακόμα: Τι θέλουν τελικά οι πελάτες από τα φυσικά καταστήματα;

Το Livestream Shopping είναι ένα μείγμα ψυχαγωγίας και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι θεατές αγοράζουν προϊόντα online από influencers που επιδεικνύουν τα τελευταία τους ευρήματα μέσω ζωντανών επιδείξεων και άμεσων πωλήσεων. Αλλά σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οικιακές αγορές που βασίζονται στην τηλεόραση, οι θεατές δεν είναι παθητικοί και αλληλεπιδρούν με τον οικοδεσπότη και τους άλλους θεατές κατά τη διάρκεια των ζωντανών συνεδριών, οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας.

Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το Σεπτέμβρη του 2020, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, όταν η πολυτελής μάρκα Burberry πραγματοποίησε μια μοναδική επίδειξη μόδας με 40.000 συμμετέχοντες. Χωρίς μάσκες, χωρίς αντισηπτικά χεριών, χωρίς κοινωνική αποστασιοποίηση. Πώς; Η εκπομπή μεταδόθηκε στο Twitch, την γνωστή πλατφόρμα social gaming και e-sports που ανήκει στο Amazon. Μετά το event της Burberry στο Twitch, εταιρείες streetwear, πλατφόρμες social media και καταναλωτές είδαν με άλλα μάτια το live streaming και ειδικότερα τις αγορές.

Σήμερα το live-streaming shopping μεταφέρεται στις βιτρίνες των καταστημάτων, καθώς οι εταιρείες θεωρούν ότι το video shopping είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να εμπλακούν και να δημιουργήσουν στους καταναλωτές συναισθήματα γύρω από τις μάρκες τους και ότι θα αλλάξει ριζικά το εμπόριο.

Η πρώτη ζωντανή εκδήλωση αγορών που διοργανώνει η TalkShopLive θα περιλαμβάνει τη σταρ της μουσικής Gloria Estefan, η οποία θα προωθήσει το νέο της εορταστικό άλμπουμ. Οι καταναλωτές θα μπορούν να σαρώνουν κωδικούς QR στα παράθυρα, κάτι που θα τους επιτρέπει να ψωνίζουν ενώ παρακολουθούν το περιεχόμενο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι ζωντανές εκπομπές αγορών θα κυκλοφορούν από δεκάδες άλλες εκπομπές του TalkShopLive και θα μεταδίδονται στις βιτρίνες των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών αγορών όπου θα συμμετέχουν διασημότητες και influencers όπως η τραγουδοποιός Dolly Parton και η Drew Barrymore.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M ανοίγει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο concept store στη Νέα Υόρκη

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία TalkShopLive συνεργάζεται με retailers. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, το TalkShopLive εντάχθηκε στο πρόγραμμα Innovation Partners της Walmart Connect, της επιχείρησης πολυμέσων της Walmart. Η εξέλιξη αυτή ήταν το φυσικό επόμενο της δοκιμαστικής περιόδου του 2021, η οποία επέτρεψε πλήρως στη Walmart να παρέχει περιεχόμενο με δυνατότητα αγοράς μέσω του ενσωματωμένου προγράμματος αναπαραγωγής βίντεο του Talkshoplive απευθείας στη δική της πλατφόρμα, στην καρτέλα αγορών MSN και σε άλλους ιστότοπους συνεργατών προϊόντων.

Αυτή η συνεργασία στην πραγματικότητα επιτρέπει ζωντανές ροές αγορών που χρηματοδοτούνται από retailers στις πλατφόρμες, τους ιστότοπους των brands και της Walmart και του TalkShopLive. Η συνεργασία TalkshopLive-Walmart ξεκίνησε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2022, με οκτώ εκδηλώσεις αγορών σε ζωντανή ροή. Η Walmart έχει ήδη κάνει ζωντανές ροές TalkShopLive με διαφημιστικούς συνεργάτες όπως η J&J, η L’ Oreal, η P&G και η Samsung.

Αυτή βέβαια δεν είναι η μόνη τεχνολογική καινοτομία στα καταστήματα της πόλης. Πρόσφατα, η H&M αποκάλυψε το νέο concept store της στο Williamsburg του Brooklyn, το οποίο θα διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας λιανικής πώλησης για μια εύκολη εμπειρία αγορών. Η χρήση της τεχνολογίας RFID θα παρέχει στους υπαλλήλους του καταστήματος πλήρη ορατότητα των αποθεμάτων και των επιλογών μεγέθους σε πραγματικό χρόνο.

Το κατάστημα παρέχει την δυνατότητα πληρωμής μέσω κινητού από οποιοδήποτε σημείο του χώρου, την ίδια στιγμή που οι έξυπνοι καθρέφτες των δοκιμαστηρίων αναγνωρίζουν τα προϊόντα των πελατών, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και του χρώματος και παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων ή styling. Οι έξυπνοι καθρέφτες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία RFID για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα είδη που φέρνει ο κάθε πελάτης στο δοκιμαστήριο και παράλληλα συλλέγουν δεδομένα προϊόντων. Πρόκειται για την πρώτη χρήση έξυπνων καθρεφτών σε οποιοδήποτε κατάστημα H&M στις Η.Π.Α.

Με πληροφορίες από CSA

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.