05 Μάι 2024
READING

Το “γερό” χαρτί της Chipita μετά την εξαγορά από τον Θεοδωρόπουλο

4 MIN READ

Το “γερό” χαρτί της Chipita μετά την εξαγορά από τον Θεοδωρόπουλο

Το “γερό” χαρτί της Chipita μετά την εξαγορά από τον Θεοδωρόπουλο
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Η Chipita συνεχίζει να μεγαλώνει. Αν και η πραγματικότητα τουλάχιστον για το 2021 είναι ότι μέρος της ανάπτυξης αυτής οφείλεται και στη συνολικότερη αναταραχή που προκλήθηκε στην παγκόσμια αγορά και στον τομέα των πρώτων υλών, η οποία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω προκαλώντας ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα δικά της.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πούλησε ένα γερό “χαρτί” στη Mondelez International, το οποίο παρουσιάζει προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια και υπό την προϋπόθεση ότι θα επανέλθει η ομαλότητα στο διεθνές σκηνικό. 

Πρώτη φορά ζημίες τα τελευταία χρόνια

Τα οικονομικά μεγέθη της Chipita την τοποθετούν ξεκάθαρα πάνω από το φράγμα του μισού δισεκατομμυρίου, διότι ο τζίρος της το 2021 ήταν 552 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο ομίλου από τα 489 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020. Μία ακόμα πραγματικότητα που θα κληθεί να αντιστρέψει το επόμενο διάστημα η Mondelez, είναι ότι ελάχιστοι θυμούνται στην πορεία της Chipita να είναι ζημιογόνος. Κι αυτό γιατί στο τέλος του 2021 είχε καθαρές ζημίες μετά από τους φόρους που έφτασαν στα 48 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά ήταν κερδοφόρα με 36,9 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο η εικόνα θα είναι πιθανότατα εντελώς διαφορετική σε επίπεδο κερδοφορίας για την Chipita. Διότι την περασμένη χρονιά προέκυψαν έξοδα 70,3 εκατομμύρια ευρώ για τον όμιλο, που αντιστοιχούσαν στην πώληση της Mondelez Nederland Services. Εκτός των άλλων όμως η εταιρεία προέβλεψε και την απομείωση της αξίας εμπορικών σημάτων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και έξοδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού 400 χιλιάδων ευρώ αλλά και 100 χιλιάδων ευρώ από ζημία πώλησης συμμετοχής σε συγγενή εταιρεία. 

Τα κέρδη που ήταν να έρθουν αλλά δεν ήρθαν

Με βάση όλα τα παραπάνω και εφόσον δεν είχαν συντρέξει όλες οι προηγούμενες προϋποθέσεις, τα δεδομένα θα ήταν εντελώς διαφορετικά καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου Chipita θα ήταν στα 27,3 εκατομμύρια ευρώ αντί των ζημιών που τελικά παρουσίασε. Εκτός των άλλων το 2021 ήταν μία πλήρως μεταβατική χρονιά που ουσιαστικά βρισκόταν στην τελευταία φάση ολοκλήρωσης και οριστικοποίησης η εξαγορά της διάσημης για τα κρουασάν εταιρείας, από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. 

Φέτος η Chipita όπως και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν καινούργιο κύκλο προκλήσεων. Κύριο ζήτημα αποτελεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί να οδηγούν στην αύξηση των τιμών ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου από πλευράς της Ρωσίας. Κατ’ επέκταση οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και εμπορεύματα, έρχονται να ενισχύουν τον πληθωρισμό και επί της ουσίας να επιδράσουν στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Όλο αυτό το περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό που καλείται να κάνει η Chipita και επιδίωξε να πετύχει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς είναι η αντιμετώπιση της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και του μειωμένου καταναλωτικού εισοδήματος. 

Η Σλοβακία θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα μεγέθη της

Ωστόσο, το γεγονός ότι το 2021 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καινούργιου εργοστασίου στη Σλοβακία θα ενισχύσει την δυναμική της, συμβάλλοντας στην βελτίωση της κερδοφορίας το 2022 κόντρα στις πιέσεις που προέρχονται από τις διεθνείς εξελίξεις. 

Πίσω βέβαια από τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις, η Chipita Global όπως είναι η νέα της ονομασία μετά την εξαγορά, έχει έναν παγκόσμιο κολοσσό τη Mondelez, που έχει την δυνατότητα να της χορηγήσει την απαιτούμενη ρευστότητα εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, η Mondelez έδωσε στην Chipita δάνεια 377 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη σειρά της η Chipita αποπλήρωσε δάνεια 379,8 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούσαν τόσο σε υποχρεώσεις της μητρικής Chipita Global, όσο και σε υποχρεώσεις επιμέρους θυγατρικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. 

Θυμίζουμε πάντως ότι πλέον η Chipita Α.Ε. μετά την πώλησή της στην Mondelez, αποτέλεσε παρελθόν, καθότι μέσα από τη διάσπασή της δημιουργήθηκε η Chipita Global που ανήκει πλέον στη Mondelez International και η Chipita Foods που ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, όπου μεταβιβάστηκαν η Νίκας και η κοινοπραξία στην Ινδία, τα οποία δεν αγόρασε ο αμερικανικός κολοσσός των τροφίμων από τον Έλληνα επιχειρηματία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.