02 Μάι 2024
READING

Το Amazon εγκαινιάζει ακόμη ένα cloud region

4 MIN READ

Το Amazon εγκαινιάζει ακόμη ένα cloud region

Το Amazon εγκαινιάζει ακόμη ένα cloud region

Το Amazon Web Services εγκαινίασε τη δεύτερη περιοχή υποδομών AWS στην Ινδία – την περιοχή AWS Asia Pacific (Hyderabad), η οποία προστίθεται στην υπάρχουσα περιοχή της στη Βομβάη που άνοιξε τον Ιούνιο του 2016. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμά ότι θα επενδύσει περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά της Νότιας Ασίας μέχρι το 2030.

Το Amazon Web Services (AWS) είναι η υπηρεσία υπολογιστικού νέφους του Amazon. Ο όρος “υπολογιστικό νέφος” (cloud computing) αναφέρεται στις υπηρεσίες τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της ραγδαίας εξάπλωσης του παγκόσμιου ιστού (Web) και χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε λογισμικό, υπολογιστική δύναμη και την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Για πάνω από 15 χρόνια, το Amazon Web Services αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και ευρέως αποδεκτή προσφορά cloud στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon πουλάει και διαφημίσεις

Η εταιρεία εστιάζει στις υπηρεσίες cloud computing, καθώς τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους είναι πολύ σημαντικά. Το σπουδαιότερο, ίσως, πλεονέκτημα είναι η μείωση του κόστους που σχετίζεται με τις τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας. Οι υπηρεσίες cloud computing βοηθούν επίσης στην εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη λύσεων και παρέχουν στην εταιρεία δυνατότητες ευελιξίας.

Οι περιοχές AWS αποτελούνται από Ζώνες Διαθεσιμότητας, που τοποθετούν υποδομές σε ξεχωριστές και διακριτές γεωγραφικές τοποθεσίες. Το Amazon διαθέτει 96 ζώνες διαθεσιμότητας σε 30 γεωγραφικές περιοχές. Η εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τρίμηνα για να διπλασιάσει το προβάδισμα που διατηρεί στην κούρσα του cloud computing έναντι των αντιπάλων της, Microsoft και Google. Τους τελευταίους τρεις μήνες, μάλιστα,  το AWS ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει επίσης στην Ισπανία, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επένδυση για το AWS Asia Pacific (Hyderabad) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο περισσότερες από 48.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ετησίως, οι οποίες θα αποτελούν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του AWS στην Ινδία. Οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν θα αφορούν επίσης τις κατασκευές, τη συντήρηση εγκαταστάσεων, τη μηχανική, τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες στην Ινδία προστίθενται σε εκατομμύρια ενεργούς πελάτες που χρησιμοποιούν το AWS σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τώρα, οι πελάτες αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες AWS για την προώθηση της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων δεδομένων, της ασφάλειας, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η περιοχή AWS Asia Pacific (Hyderabad) αποτελείται από τρεις Ζώνες Διαθεσιμότητας που βρίσκονται αρκετά μακριά η μία από την άλλη για να υποστηρίζουν την επιχειρησιακή συνέχεια των πελατών και αρκετά κοντά για να παρέχουν χαμηλή καθυστέρηση για εφαρμογές υψηλής διαθεσιμότητας που χρησιμοποιούν πολλαπλές Ζώνες Διαθεσιμότητας. Κάθε Ζώνη Διαθεσιμότητας διαθέτει ανεξάρτητη τροφοδοσία, ψύξη και φυσική ασφάλεια και συνδέεται μέσω πλεοναστικών δικτύων εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης.

Η έναρξη λειτουργίας της περιοχής Hyderabad υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ινδίας, η οποία αποτελεί βασική αγορά για το Amazon, όπου έχει επενδύσει πάνω από 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που εισήλθε στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας την περασμένη δεκαετία. Η Google διαθέτει επίσης δύο περιοχές cloud στην Ινδία, ενώ η Microsoft διατηρεί τρεις.

Διαβάστε ακόμα: Κάτι τρέχει με τις Big Tech

Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του Amazon δηλώνουν υπερήφανοι για την επένδυση της εταιρείας στο μέλλον της ινδικής τεχνολογικής κοινότητας και του εργατικού δυναμικού και δεσμεύονται να βοηθήσουν τους οργανισμούς σε όλους τους κλάδους να αυξήσουν την ευελιξία και να προωθήσουν την καινοτομία.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο cloud region. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Πρόσφατα, όμως, η Google ανακοίνωσε τις νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες της, με σκοπό να συμβάλλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται σχέδιο δημιουργίας του πρώτου Google Cloud region στη χώρα, το οποίο θα διευκολύνει τις εταιρείες να εξυπηρετούν τους χρήστες τους ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,13 δισεκατομμύρια ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Με πληροφορίες από Τechcrunch | Amazon

Photo: AWS

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.