29 Απρ 2024
READING

Το εκρηκτικό «μείγμα» της ελληνικής Three Cents που «κέρδισε» την Coca-Cola

4 MIN READ

Το εκρηκτικό «μείγμα» της ελληνικής Three Cents που «κέρδισε» την Coca-Cola

Το εκρηκτικό «μείγμα» της ελληνικής Three Cents που «κέρδισε» την Coca-Cola

Η νέα εποχή για ένα brand που ξεκίνησε ανοίγοντας μία νέα κατηγορία αυτή την mixers ή εάν θέλετε την κατηγορία των premium αναψυκτικών, όπου με το κατάλληλο μάρκετινγκ και την κατάλληλη προώθηση σε επίπεδο δικτύου στην Ελλάδα από την Άμβυξ της οικογένειας Ρεβάχ, κατάφερε να ξεχωρίσει και να φτάσει στο κατώφλι του επενδυτικού σχήματος της Ideal Συμμετοχών που την εξαγόρασε – σε αυτήν συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κάτσος, ο Πάνος Γερμανός, η οικογένεια Δαυίδ – και εν συνεχεία έφτασε στην πόρτα και στην ιδιοκτησία της Coca-Cola Beverages Holdings II B.V, εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Coca-Cola HBC AG με τίμημα ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εμφιάλωση μετά την επίτευξη της συμφωνίας συνέχισε να γίνεται στο εργοστάσιο του METAXA και η διανομή από την Άμβυξ, κάτι που αλλάζει με την έλευση του νέου έτους, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μία νέα εποχή για την εταιρεία που ίδρυσαν ο Δημήτρης Νταφόπουλος, ο Γιώργος Μπάγκος, ο Γιώργος Τσιρίκος και ο Βασίλης Καλαντζής. 

Οι πρώτοι πειραματισμοί για τη Three Cents έγιναν το 2011 όταν οι Μπάγκος και Τσιρίκος ταξίδεψαν στη Νέα Ορλεάνη και εκεί συνάντησαν έναν Αμερικανό χημικό και μπάρμαν, τον Darcy O’Neil, ειδικό στα αφρώδη ποτά. Τα πρώτα πειράματα και δοκιμές με προϊόντα οδήγησαν σταδιακά στην παραγωγή και εμφιάλωση των δικών τους premium αναψυκτικών. Οι Μπάγκος και Νταφόπουλος μάλιστα εργάζονταν σε ένα tequila bar, το Dos Agaves και με έναν τρόπο ανακάλυψαν το κενό που υπήρχε στην αγορά καθώς χρειάστηκαν grapefruit soda για να δημιουργήσουν ένα μεξικάνικο κοκτέιλ, την Paloma. Κάτι που έως και εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε διαθέσιμο σε καμία αγορά της Ευρώπης. Έτσι έλαβαν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους. 

Κατά την επιστροφή του Γιώργου Τσιρίκου από το Λονδίνο, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Βασίλη Καλαντζή στην εταιρεία διανομής ιδιοκτησίας του. Το 2014 συναντήθηκαν και οι τέσσερις, έχοντας διαισθανθεί με κάθε τρόπο ότι η αγορά των premium αναψυκτικών μόλις είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται. Το πρώτο τους εγχείρημα εμφιάλωσης εκφράστηκε με την  pink grapefruit soda και από εκεί και ύστερα ακολούθησε μία ευρεία σειρά προϊόντων που κατά ένα μεγάλο ποσοστό καταναλώνονταν αυτόνομα, χρησιμοποιούνταν όμως και για την παρασκευή κοκτέιλ σε μπαρ, εστιατόρια ή ξενοδοχεία, αποτελώντας το ιδανικό ίσως συμπλήρωμα για πολλά αλκοολούχα ποτά. 

Mε εκρηκτική ανάπτυξη σε μόλις 8 χρόνια λειτουργίας

Κάποιοι έσπευσαν να παρομοιάσουν την εταιρεία με μία ιστορία βγαλμένη από παραμύθι. Και η εξέλιξή της σε μόλις 8 χρόνια διαδρομής ήταν τέτοια που ίσως θα δικαιολογούσε έναν τέτοιο παραλληλισμό. Άλλωστε όταν ξεκίνησαν οι τέσσερις ιδρυτές της, ελάχιστοι τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή αγορά, έκαναν κάτι αντίστοιχο με εκείνο που οι ίδιοι είχαν αρχίσει. Με τον καιρό όμως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο γίνονταν περισσότερες. Ταυτόχρονα και η δική τους δουλειά άρχισε να γνωρίσει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση.

Το σημαντικό είναι ότι ο τζίρος της Three Cents έφτασε περίπου τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη 434 χιλιάδες ευρώ μετά από τους φόρους στην τελευταία προ πανδημίας χρονιά, το 2019, και έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ιδίως υπό την σκέπη ενός πολυεθνικού κολοσσού όπως είναι η Coca-Cola και με την παραγωγή να διεξάγεται πλέον με ίδιες δυνάμεις.  To 2021 σε μία χρονιά που ήδη η αγορά είχε αρχίσει να συνέρχεται μετά τα διαδοχικά lockdowns αυτό που κατάφερε η Three Cents, ήταν να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο φτάνοντας σε κύκλο εργασιών 7,73 εκατομμυρίων ευρώ με καθαρή κερδοφορία 1,03 εκατομμύρια ευρώ μετά από τους φόρους. Επιπλέον, έχοντας εισέλθει από το καλοκαίρι του 2021 στην κατηγορία των non sugar αναψυκτικών, έχει ανοίξει και άλλη μία πόρτα προοπτικής στην επιχειρηματική της δραστηριότητα. 

Ωστόσο η παρουσία της δεν περιορίζεται μόνο στα «στενά» εθνικά όρια καθότι φτάνει να διατίθεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 30 χώρες του πλανήτη, με κυριότερες από αυτές την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ασία, τη Μέση Ανατολή. 

Η δύναμη των premium beverages

Για να γίνει αντιληπτή όμως η δυναμική που έχουν τα premium beverages,  αρκεί να ρίξει κάποιος μία ματιά στην πρόσφατη έκθεση του Drinks International, όπου την πρώτη θέση κατέχει η βρετανική Fever-Tree, η οποία δημιουργήθηκε το 2004, ενώ κατέχει θέση σε ένα στα τρία μπαρ και ακολούθως έρχεται δεύτερη η Schweppes. Η Schweppes αντίστοιχα είναι το brand που προτιμούν ως κύρια λύση για τα ποτά και τα κοκτέιλ που δημιουργούν το 13% των μπαρ και είναι η εταιρεία που δημιούργησε το πρώτο εμφιαλωμένο ποτό το 1783.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν κατά πόσο το Schweppes θα μπορούσε να «κανιβαλίσει» την πορεία των Three Cents premium αναψυκτικών. Η απάντηση όμως βρίσκεται στον παράγοντα συμπληρωματικότητα, τον οποίο εξετάζει με την δέουσα προσοχή και επιμέλεια τα τελευταία χρόνια η Coca-Cola για να χτίσει το περίφημο 24/7 χαρτοφυλάκιό της για όλες τις ώρες της ημέρας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.