03 Μάι 2024
READING

Το χιούμορ καθορίζει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων στο YouTube

5 MIN READ

Το χιούμορ καθορίζει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων στο YouTube

Το χιούμορ καθορίζει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων στο YouTube
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Κάνοντας τον απολογισμό του για το τέλος του έτους, το YouTube δημοσίευσε τον ετήσιο κατάλογο με τις διαφημίσεις που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στην πλατφόρμα το 2022. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται εταιρείες τεχνολογίας και streamers, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε αμερικανικό επίπεδο. Η πλατφόρμα, που ανήκει στην Google, ανακοίνωσε παράλληλα και τη λίστα με τα κορυφαία βίντεο, τους πιο δημοφιλείς δημιουργούς και τα πιο in Shorts.

Από το 2005 όταν φιλοξένησε το πρώτο βίντεο, τo YouTube έγινε το κανάλι που έκανε την αρχή για όσα θα ακολουθούσαν. Αποτελούσε το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο είχε επενδύσει στην καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης ενός βίντεο ως ο χρυσός κανόνας για να αποφασίζεται στη συνέχεια τι θα μπορούσε να προβληθεί και τι όχι, αλλά και τι θα μεσολαβούσε ανάμεσα στις προβολές, πουλώντας με τον τρόπο αυτό έναν εναλλακτικό διαφημιστικό χωροχρόνο που κανείς δεν γνώριζε μέχρι τότε.

Σήμερα όμως αποτελεί ένα πολύτιμο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ δημοφιλών brands, με τις διαφημίσεις που προβάλλονται στην πλατφόρμα να αναδεικνύονται σε ξεχωριστά case studies. Ήταν επόμενο το YouTube να καθερώσει μια μέθοδο αξιολόγησής τους ανά μήνα και συνολικά στο τέλος κάθε έτους. Οι κορυφαίες διαφημίσεις που περιλαμβάνονται στο περίφημο Leaderboard καθορίζονται από έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τις οργανικές και πληρωμένες προβολές, το χρόνο παρακολούθησης και τη διατήρηση του κοινού. Οι συμμετοχές περιορίζονται σε μία διαφήμιση ανά μάρκα για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το ευρύ φάσμα, την ποιότητα και τη δημοτικότητα των διαφημίσεων YouTube – φέτος το διάστημα εκτείνεται από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2022.

Παγκόσμιος πίνακας κατάταξης διαφημίσεων YouTube 2022

1. Amazon – Amazon’s Big Game Commercial: Mind Reader

2. Telecom Egypt – Wei Ramadan 2022 announcement | Yasmine Abdel Aziz and Karim Mahmoud Abdel Aziz

3. Clash of Clans – Welcome to CLAN CAPITAL! Clash of Clans New Update!

4. Apple – The new MacBook Air | Supercharged by M2 | Apple

5. HyundaiWorldwide – Goal of the Century x BTS | Yet To Come (Hyundai Ver.) Official Music Video

6. Imagine Your Korea – Feel the Rhythm of Korea with BTS – BUSAN BLUES

7. HBO Max – Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts | Official Trailer | HBO Max

8. Netflix – All of Us Are Dead | Official Trailer | Netflix

9. Chevrolet Brasil – Zé & Zê – Feita Pra Mim (Videoclipe Oficial)

10. Squarespace – Sally’s Seashells (Extended) | Big Game Commercial 2022

Διαβάστε ακόμα: Πώς το YouTube άνοιξε το δρόμο στα σημερινά social media

Κορυφαία διαφήμιση αναδείχθηκε το αστείο διαφημιστικό σποτ του Amazon “Mind Reader”, που δημιούργησε για το Super Bowl, τον δημοφιλή στις Η.Π.Α. αγώνα πρωταθλήματος του NFL. Η διαφήμιση απεικονίζει με χιούμορ την πίεση που ασκείται στη σχέση των ηθοποιών Scarlett Johansson και του Colin Jost, όταν η έξυπνη συσκευή Alexa διαβάζει τις σκέψεις τους. Η συμμετοχή του διάσημου ζευγαριού δείχνει την ισχυρή ανάκαμψη του χιούμορ στο μεγάλο διαφημιστικό παιχνίδι μετά από τα δύο συγκρατημένα χρόνια της πανδημίας.

Οι διαφημίσεις του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου για σημαντικά αθλητικά γεγονότα έχουν κυριαρχήσει και στο παρελθόν στην ίδια διαφημίσεων – όπως η καμπάνια του 2021 με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Michael B. Jordan, η οποία ήταν επικεντρωμένη πάλι γύρω από τη smart home device. Όμως, παρόλο που αυτές οι προσπάθειες κατάφεραν να προσελκύσουν δεκάδες εκατομμύρια προβολές, δεν έχουν περιορίσει τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το Amazon με την Alexa. Ίσως γι’ αυτό επανεξετάζει το επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα, το οποίο φέρεται να μην έχει αποδώσει τον αναμενόμενο όγκο παραγγελιών από τους χρήστες.

Παρόλα αυτά, το “Mind Reader” χάρη στο χιούμορ και το εύρημα της ανάγνωσης των πιο κρυφών σκέψεων, προσδίδει την απαραίτητη αίγλη στο brand της Alexa. Και την ίδια στιγμή αποδεικνύει πόσο σημαντικές είναι οι επώνυμες διαφημίσεις για major sport events της αμερικανικής αγοράς, όπως είναι το Super Bowl. Η πρώτη δεκάδα συπληρώνεται από ανάλογου περιεχομένου διαφημίσεις της BMW και της εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων, Squarespace.

Ο παγκόσμιος κατάλογος του YouTube για το 2022 συμπληρώθηκε με τα σποτ και άλλων τεχνολογικών εταιρειών, πλατφορμών και streamers. Η Telecom Egypt βρέθηκε στο νούμερο δύο, ενώ η Apple κατείχε την τέταρτη. Το HBO Max και το Netflix πρωτοπόρησαν και σε αυτή τη λίστα χάρη στις προωθητικές τους ενέργειες που εστίασαν στην αξία της τεχνολογίας. Ενώ και η αυτοκινητοβιομηχανία είχε αξιοσημείωτη παρουσία, με τη Hyundai Worldwide και τη Chevrolet Brazil στις θέσεις πέντε και εννέα, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Το Youtube επανασχεδιάζει την προβολή των βίντεο

Σε αντίθεση με το 2019, όμως, όταν οι στοχευμένες διαφημίσεις της Gillette της Procter & Gamble και της Nike απέσπασαν διακρίσεις και μάρκες τροφίμων και ποτών, όπως οι Doritos και η Stella Artois κατέλαβαν επίσης υψηλές θέσεις, φέτος σχεδόν κανένα άλλο καταναλωτικό προϊόν δεν εμφανίστηκε στον πίνακα κατάταξης διαφημίσεων.

Αυτή η απουσία των CPGs ενδεχομένως να σχετίζεται με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό. Φαίνεται πως ο κλάδος εστιάζει περισσότερο στο retail media, το οποίο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από διαφημίσεις που τοποθετούνται σε ιστότοπους λιανικής πώλησης, οι οποίες είναι στοχευμένες και μετρήσιμες με βάση τα δεδομένα των καταναλωτών.

Στο YouTube, το χιούμορ και οι σχετικές ατέλειες που προβάλλονται στα διαφημιστικά σποτ δείχνουν ότι ένα brand μπορεί να προσελκύσει το κοινό του και με αυτό τον μη στημένο τρόπο. Ίσως να είναι και απαραίτητο αφού καθόλη τη διάρκεια του 2022, η πλατφόρμα αγωνίστηκε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα με την αποδυνάμωση της ζήτησης για διαφημίσεις. Είδε τα έσοδά της να συρρικνώνονται κατά 2% το τρίτο τρίμηνο, μια επιβράδυνση που οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό από το TikTok.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo | Video: YouTube

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.