03 Μάι 2024
READING

Έρευνα | Η τεχνολογία αντιμετωπίζει την επαγγελματική εξουθένωση

4 MIN READ

Έρευνα | Η τεχνολογία αντιμετωπίζει την επαγγελματική εξουθένωση

Έρευνα | Η τεχνολογία αντιμετωπίζει την επαγγελματική εξουθένωση
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας έχουν βγει από τη σκιά όπου βρίσκονταν κρυμμένα για δεκαετίες. Ενώ πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι δεν ήταν άνετοι να μιλούν για το θέμα, αυτό έχει πλέον πάψει να ισχύει. Μετά από τις περιόδους εγκλεισμού και του αυξημένου άγχους για το μέλλον με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι όλοι, ο κατάλογος των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα η πανδημία άλλαξε ριζικά τις συνθήκες εργασίας, αφήνοντας περίπου το 42% των εργαζομένων παγκοσμίως με διαταραχές της ψυχικής του υγείας, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, McKinsey. Και μπορεί οι διαταραχές της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους να μην πλήττουν μόνο τους εργαζόμενους, ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαλούν πλήγμα 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε απώλεια παραγωγικότητας.

Αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα σύνδρομο που ερμηνεύεται εννοιολογικά ως “αποτέλεσμα χρόνιου εργασιακού στρες που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς”, η επαγγελματική εξουθένωση εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει πλέον εδραιωθεί στο πολιτισμικό πνεύμα της εποχής ως ασθένεια που προκαλείται από την υπερκόπωση.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η εξ αποστάσεως εργασία είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία;

Αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε εργοδότες και επιχειρήσεις να εργαστούν πάνω στην αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο εντός όσο και εκτός εργασιακού χώρου. Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία που είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή και σχεδόν από οπουδήποτε, για να υποστηρίξουν το προσωπικό τους. Η έρευνα της McKinsey διαπίστωσε ότι υπάρχουν αρκετές αναδυόμενες κατηγορίες τεχνολογίας, που έχουν “χτιστεί” γύρω από την ευεξία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της βιντεοθεραπείας, των chatbots τεχνητής νοημοσύνης και των παιχνιδοποιημένων ασκήσεων.

Η αμερικανική ένωση επαγγελματιών του HR Society for Human Resource Management (SHRM) έχει παρακολουθήσει ήδη πώς αποδίδουν ορισμένα από αυτά τα συστήματα στην πράξη και έχει καταγράψει τον τρόπο λειτουργίας τους. Η αποτελεσματικότητά τους, την οδήγησε να διοργανώσει, μάλιστα, και έναν ετήσιο διαγωνισμό με τον οποίο αναζητά ανάλογες καινοτόμες λύσεις για τις κρίσιμες προκλήσεις ψυχικής υγείας που εμφανίζονται στον εργασιακό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα λογισμικό, που χρησιμοποιείται για να επισημάνει αυτά που ένας αλγόριθμος ανιχνεύει ως ενδείξεις επαγγελματικής εξουθένωσης. Ο αλγόριθμος αυτός “διαβάζει” τα γραπτά κείμενα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Microsoft Teams και το Slack, αλλά και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων

Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που βγαίνει τώρα στο προσκήνιο, επικεντρώνεται στην επικοινωνία μεταξύ των διευθυντών ή προϊσταμένων και του προσωπικού. Μάλιστα, έχουν σχεδιαστεί και προγράμματα λογισμικού που “ανοίγουν” γραμμές συνομιλίας και αξιοποιούν την συμπεριφορική επιστήμη για να βοηθήσουν στην προώθηση ειλικρινών και παραγωγικών συζητήσεων μεταξύ των συναδέλφων. Ανάμεσά τους, υπάρχει η πλατφόρμα γραπτών μηνυμάτων Mainstay που δίνει τη δυνατότητα στα ανώτερα στελέχη να καταγράφουν τη θερμοκρασία των εργαζομένων όσο συνομιλούν μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό ο εργοδότης μπορεί να έχει μια απεικόνιση του πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι για να μπορέσει στη συνέχεια να έρθει σε πιο ειλικρινή επαφή μαζί τους μέσα από προσωπικές συζητήσεις.

Τέτοιες εφαρμογές, όχι μόνο προσφέρουν μια νέα μορφή επικοινωνίας, αλλά μπορούν επίσης να αναλύσουν τα συναισθήματα των εργαζομένων και να αναφέρουν τα δεδομένα αυτά. Η έρευνα της McKinsey διαπίστωσε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις e-health μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, όμως βρίσκεται ακόμα στις αρχές. Όπως και να έχει, το θετικό είναι ότι πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι, είτε εργοδότες είτε εργαζόμενοι, αντιλαμβάνονται την αξία της ψυχικής υγείας καθώς και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές επιδόσεις, την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης και κατά συνέπεια τα κόστη και τα έσοδά της.

Με πληροφορίες από WorkLife

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.