02 Μάι 2024
READING

Το TikTok επιταχύνει την παγκόσμια επέκταση του e-shop του

3 MIN READ

Το TikTok επιταχύνει την παγκόσμια επέκταση του e-shop του

Το TikTok επιταχύνει την παγκόσμια επέκταση του e-shop του

Η επέκταση των TikTok Shops

Γνωστό για τα viral βίντεο μικρής διάρκειας που δημιουργούνται από τους χρήστες και τις ζωντανές εκπομπές, το TikTok διαθέτει ήδη τεράστια παγκόσμια επισκεψιμότητα και μια βάση χρηστών άνω του 1 δισεκατομμυρίου. Εκτός όμως από τα βίντεο που δημιουργούνται από τους χρήστες, το TikTok αναπτύσσει και e-commerce concepts που διαδίδονται ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία.

Στο κατώφλι του κινεζικού νέου έτους, η εφαρμογή σύντομων βίντεο TikTok, παρουσίασε τους στόχους της για την επιτάχυνση της παγκόσμιας επέκτασης των ηλεκτρονικών της καταστημάτων σε 12 νέες χώρες κατά το 2023 που έχει χαρακτηριστεί ως “Έτος του Κουνελιού”. Μετά τον εορτασμό του Spring Festival, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά η κινεζική πρωτοχρονιά, η πιο δημοφιλής αυτή την στιγμή στον κόσμο εφαρμογή θα υλοποιήσει τα σχέδιά της για “καταστήματα” σε ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βραζιλία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok επενδύει σε logistics ηλεκτρονικού εμπορίου;

Μεταξύ των χωρών αυτών, οι αγορές της Ισπανίας και της Βραζιλίας φαίνεται να αποτελούν την κύρια προτεραιότητα για ανάπτυξη. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: μόνο η αγορά της Βραζιλίας φιλοξενεί περίπου 50 εκατομμύρια πιστούς χρήστες του TikTok, τους οποίους η εφαρμογή αντιμετωπίζει ως δυνητικούς καταναλωτές.

Επί του παρόντος, η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου του TikTok βρίσκεται σε ένα status ταχείας ανάπτυξης. Το 2022, κέρδισε συνολικά 192 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 76% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περισσότεροι από 30.000 influencers και 60.000 καταστήματα μετέδωσαν πάνω από 2,7 εκατομμύρια ώρες εμπορικού περιεχομένου για την προώθηση των προϊόντων τους, συγκεντρώνοντας 1,3 δισεκατομμύρια αλληλεπιδράσεις χρηστών, σύμφωνα με την έκθεση του TikTok για το τέλος του έτους.

Τι σημαίνει το άνοιγμα σε 12 νέες χώρες

Αυτή η επέκταση είναι πιθανό να απογειώσει περαιτέρω την ανάπτυξη και να ενισχύσει τις διασυνοριακές πωλήσεις των καταστημάτων της εφαρμογής. Παράλληλα, καθώς 12 ακόμη αγορές θα ενταχθούν στο οικοσύστημα του TikTok, δημιουργείται μια ευκαιρία για τις μάρκες να συνδεθούν με τους νεότερους καταναλωτές με έναν φρέσκο, γρήγορο και ελκυστικό τρόπο.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε κάτι αντίστοιχο της εκρηκτικής πορείας της Shein, της αμφιλεγόμενης ultra-fast-fashion εταιρείας με έδρα -επίσης- την Κίνα. Αυτό είναι πιθανότερο σε χώρες με υψηλό πληθυσμό, όπως η Βραζιλία (214,3 εκατομμύρια), όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχει κορεστεί ακόμη.

Τι θα γίνει με τις Η.Π.Α.;

Καθώς οι εφαρμογές έγιναν γρήγορα το προτιμώμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της νεολαίας, υπήρξε έντονη συζήτηση στις Η.Π.Α. σχετικά με τη δημοτικότητα του TikTok – με τον Donald Trump να είναι ένας από τους πιο έντονους αντιπάλους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Οι ανησυχίες σχετικά με τους μυστηριώδεις αλγόριθμους και τη σχέση της μητρικής εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση οδήγησαν σε απαγορεύσεις από ορισμένους αμερικανικούς οργανισμούς (ιδιωτικούς και κυβερνητικούς) λόγω κινδύνων για την εθνική ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνουν οι κυβερνητικές απαγορεύσεις του TikTok

Κάτι που σημαίνει ότι η επέκταση των TikTok Shops στην Αμερική, μοιάζει -προς το παρόν, τουλάχιστον- με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να επηρεάζει την εφαρμογή, καθώς φαίνεται απίθανο να απειλήσει την παγκόσμια επέκταση του e-shop του.

Η εφαρμογή συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο χρήστες σε μόλις πέντε χρόνια, με ταχύτερο ρυθμό από το Facebook, το Instagram και το YouTube. Και, όπως φαίνεται, ο αναπτυσσόμενος βραχίονας ηλεκτρονικού εμπορίου της θα συνεχίσει να προσελκύει την προσοχή των Gen Z-ers και όχι μόνο. Δεδομένου ότι η Gen Z θα αποτελέσει σύντομα τον κινητήριο μοχλό του λιανικού εμπορίου πολυτελείας, οι μάρκες πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά αυτή τη νέα εξέλιξη αν δεν θέλουν να μείνουν πίσω από την εποχή.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.