02 Μάι 2024
READING

Η Nike συνεργάζεται πρώτη φορά με μία εταιρεία γυναικείων αθλητικών παπουτσιών

4 MIN READ

Η Nike συνεργάζεται πρώτη φορά με μία εταιρεία γυναικείων αθλητικών παπουτσιών

Η Nike συνεργάζεται πρώτη φορά με μία εταιρεία γυναικείων αθλητικών παπουτσιών

Η νέα συνεργασία της Nike αντικατοπτρίζει την κατεύθυνση του DTC

Η Nike είναι ένας από τους πιο εκλεκτικούς συνεργάτες στον χώρο των αθλητικών παπουτσιών και συνηθίζει να λανσάρει τακτικά νέα παπούτσια που κατασκευάζονται σε συνεργασία με αθλητές, όπως ο Lebron James, μέχρι σχεδιαστές πολυτελείας, όπως η Jacquemus.

Τώρα, η κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών, κάνει ένα διάλειμμα από τις συνηθισμένες συνεργασίες της και κυκλοφορεί την πρώτη συνεργασία της με ένα γυναικείο κατάστημα λιανικής πώλησης, με το Premium Goods x Nike Air Force 1.

Η Premium Goods είναι μια εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών παπουτσιών με έδρα το Τέξας, η οποία κατέχει σημαντική θέση στο χώρο των γυναικείων αθλητικών παπουτσιών για περισσότερα από 20 χρόνια. Το brand έχει μεγάλο κοινό τόσο μέσα στο Χιούστον του Τέξας, όσο και σε ολόκληρο τον αμερικανικό νότο, με 100.000 followers στο Instagram.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike ξέρει να κάνει διαφημίσεις παίρνοντας θέση

Η συνεργασία της Nike με την Premium Goods είναι ένα σημάδι ότι ο τομέας των γυναικείων αθλητικών παπουτσιών κερδίζει αναγνώριση. Πριν από είκοσι χρόνια, οι μεγάλες μάρκες λάνσαραν ένα -το πολύ δύο- γυναικεία μοντέλα κάθε χρόνο, συνήθως με χαμηλότερη ποιότητα σε σχέση με τα αντρικά και τα unisex προϊόντα τους.

Premium Goods x Nike Air Force 1

Η έμπνευση για αυτή την πρωτοβουλία προέρχεται από την ιδιοκτήτρια της Premium Goods, Jennifer Ford, και τη συμπάθεια για την προηγούμενη δουλειά της στο χώρο του κοσμήματος. Μεγάλο μέρος του επάνω μέρους των παπουτσιών διατηρείται σχετικά απλό -αν και τα υλικά κάθε άλλο παρά τυποποιημένα είναι-, αλλά τα swooshes -το λογότυπο της Nike- του προφίλ αποτελούνται από χάντρες κοσμημάτων. Πρόκειται σίγουρα για ένα μοντέλο εμπνευσμένο από διαχρονικά κοσμήματα.

Η διανομή

Εκτός από το σχεδιασμό του νέου της παπουτσιού για τη Nike, η Jennifer Ford είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει να αποφασιστεί η διανομή του στη Βόρεια Αμερική. Για τις δύο αποχρώσεις που σχεδίασε -που ονομάστηκαν Sophia και Bella- η εταιρεία επέλεξε retailers και καταστήματα αθλητικών παπουτσιών που ανήκουν σε γυναίκες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Makeway, ένα κατάστημα γυναικείων αθλητικών παπουτσιών στο Τορόντο, και το Sally’s στο Λος Άντζελες. Στη διεθνή αγορά, η επιλογή ήταν της Nike.

Το ζήτημα της διανομής των παπουτσιών της Nike απασχολεί έντονα πολλούς retailers αθλητικών παπουτσιών, από τότε που η μάρκα ανακοίνωσε τη στροφή της στο DTC (Direct-To-Consumer) το 2021 και άρχισε να εγκαταλείπει μακροχρόνιους συνεργάτες λιανικής πώλησης όπως ο αμερικανικός διαδικτυακός retailer, Zappos. Ακόμα και οι μεγάλες συνεργασίες της Nike επηρεάστηκαν, με την Foot Locker να ανακοινώνει τον Μάρτιο του 2022 ότι η Nike πλέον θα αποτελεί λιγότερο από το 55% του συνολικού αποθέματός της.

Direct To Consumer

Το DTC βασίζεται στην πώληση προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η αύξηση των πωλήσεων DTC κατά 15% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 οδήγησε την εταιρεία να συνεχίσει να διπλασιάζει τη στρατηγική της απευθείας στον καταναλωτή. Το χονδρικό εμπόριο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των πωλήσεων της Nike, αλλά η ισορροπία μετατοπίζεται.

Η Nike αύξησε τις άμεσες πωλήσεις της από το 16% των συνολικών εσόδων της το 2011 στο 35% το 2021. Στα τελευταία αναφερόμενα κέρδη της, τα συνολικά έσοδα ήταν 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ και οι άμεσες πωλήσεις αποτελούσαν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τις άμεσες πωλήσεις περίπου 40% των εσόδων.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike έκανε πάλι την ανατροπή και κυριαρχεί

Όλα αυτά, ενώ η Nike κατέχει πάνω από το 40% του μεριδίου αγοράς αθλητικών ειδών παγκοσμίως και είναι μία από τις πιο συχνά αποθηκευμένες μάρκες στα ράφια οποιουδήποτε καταστήματος αθλητικών ειδών.

Η στρατηγική της Nike είναι να συνεχίσει να μειώνει τις παραγγελίες χονδρικής προς τους λιανοπωλητές και να μην κάνει νέες συνεργασίες. Σχεδιάζει όμως να συνεργαστεί στενότερα με τους εναπομείναντες λιανοπωλητές της, όπως η Premium Goods. Αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει καλές σχέσεις με συνεργάτες υψηλής αξίας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις πωλήσεις DTC.

Με πληροφορίες από Glossy

Photo: Premium Goods

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.