30 Απρ 2024
READING

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βρίσκουν χρήσιμα οι καταναλωτές;

3 MIN READ

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βρίσκουν χρήσιμα οι καταναλωτές;

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βρίσκουν χρήσιμα οι καταναλωτές;

Μελέτες αποκαλύπτουν για ποιες έξυπνες τεχνολογικές λύσεις retail δείχνουν ενδιαφέρον οι καταναλωτές

Κάθε προϊόν με ενσωματωμένο υπολογιστή και σύστημα αισθητήρων που μπορεί να παρακολουθεί τον εαυτό του, είναι προϊόν “έξυπνης” τεχνολογίας. Συχνά, αυτό το προϊόν μπορεί να αναλύσει τα δικά του δεδομένα για να κάνει αλλαγές στην απόδοσή του αυτόματα, προκαλώντας το έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Είναι όμως οι καταναλωτές έτοιμοι για τέτοια “έξυπνα” προϊόντα; Ενώ το 77% των καταναλωτών θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα “έξυπνο ντουλάπι”, τελικά μόνο το 12% το έκανε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της The Harris Poll σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές αναζητούν αγοραστικές εμπειρίες που περιέχουν τεχνολογία και βιωσιμότητα

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βρίσκουν χρήσιμα οι καταναλωτές

Η έρευνα διαπίστωσε ακόμα ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις καταναλωτές (73%) θα έβρισκαν χρήσιμα ειδικά διαδικτυακά εργαλεία ή εφαρμογές που μπορούν να τους βοηθούν να φανταστούν πώς θα έμοιαζε ένα προϊόν στον χώρο τους ή πως θα φαινόταν πάνω τους -αν πρόκειται, για παράδειγμα, για ρούχα ή αξεσουάρ- , όταν λαμβάνουν αποφάσεις για διαδικτυακές αγορές.

Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει το 82% των καταναλωτών ηλικίας 18-44 ετών και το 66% ηλικίας 45 ετών και άνω. Περιλαμβάνει επίσης το 84% των γονιών με παιδιά κάτω των 18 ετών και το 69% εκείνων που δεν είναι γονείς ανηλίκων. Ένα άλλο 25% όλων των καταναλωτών δήλωσε ότι θα έβρισκε τέτοιου είδους εργαλεία και εφαρμογές επίσης πολύ χρήσιμες.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι καταναλωτές αναζητούν την ευκολία στις αγορές τους και πως το μέλλον του retail βρίσκεται στο συνδεδεμένο εμπόριο ή connected commerce. Το συνδεδεμένο εμπόριο είναι η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών και των εμπορικών εμπειριών που επιτρέπει στον κάθε καταναλωτή να ψωνίζει με τους δικούς του όρους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από την ανακάλυψη ενός προϊόντος, τη δοκιμή του πριν από την αγορά, την εμπειρία της αγοράς και την παραλαβή των αγαθών.

Οι retailers που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες για βελτιωμένες εμπειρίες πελατών, θα είναι τελικά οι πιο επιτυχημένοι στην οικοδόμηση πιστότητας της μάρκας. Μόνο χρησιμοποιώντας τις πιο σχετικές και επικαιροποιημένες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποστηρίζουν τις εξελισσόμενες απαιτήσεις και προσδοκίες των πελατών.

Οι καταναλωτές θέλουν τεχνολογικά υποστηριζόμενες εμπειρίες αγορών

Μια έρευνα της Tata Consultancy Services σε καταναλωτές των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλυψε επίσης ότι όλες οι καταναλωτές κάθε ηλικίας ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν εμπειρίες αγορών που υποστηρίζονται από την τεχνολογία.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το ανέπαφο ταμείο (60%) -ένα τρόπος πληρωμής που δεν απαιτεί από τον καταναλωτή να συνδιαλλαχθεί με το προσωπικό του καταστήματος- και η χρήση κωδικών QR για τη λήψη περισσότερων πληροφοριών (54%). Οι Millennials είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για όλα σχεδόν τα ψηφιακά εργαλεία αγορών. Το 60% των Millennials μάλιστα προτιμούν να ψωνίσουν από retailers που προσφέρουν δυνατότητες εικονικής δοκιμής ρούχων.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές αλλάζουν τις προτεραιότητές τους

Τα στοιχεία της Tata Consultancy Services υποδηλώνουν μια μοναδική ευκαιρία για τους λιανοπωλητές να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους και την αφοσίωση στο brand τους, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις σε τεχνολογίες που βελτιώνουν και διευκολύνουν τις αγοραστικές εμπειρίες. Μάλιστα, εκτός από τους Millennials, και το 35% των αγοραστών της Silent Generation (γεννημένοι 1928-1945) ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν κωδικούς QR, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές της Gen Z (57%) προτίμησαν τις δυνατότητες ζωντανής ροής.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για βιώσιμες αγορές έχει αυξηθεί, με τη συντριπτική πλειονότητα των νεότερων καταναλωτών να είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι προφανές ότι οι καταναλωτές κάνουν μία σαφή στροφή στη βιωσιμότητα και την τεχνολογικά εξελιγμένη αγοραστική τους εμπειρία.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.