02 Μάι 2024
READING

Μαθήματα ηγεσίας από τον αθλητισμό

4 MIN READ

Μαθήματα ηγεσίας από τον αθλητισμό

Μαθήματα ηγεσίας από τον αθλητισμό

Πώς ο αθλητισμός διδάσκει ηγετικές δεξιότητες στον χώρο εργασίας

Η συμμετοχή στον αθλητισμό μπορεί να αναδείξει ηγετικές ιδιότητες που είναι αποτελεσματικές τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Όλες οι αθλητικές ομάδες χρειάζονται ηγέτες για να δείξουν το δρόμο και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μελών της ομάδας. Ο αθλητισμός δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναπτύξουν μια ομαδική νοοτροπία είτε κερδίζουν είτε χάνουν είτε απλώς προπονούνται μαζί.

Αλλά και τα ατομικά αθλήματα του στίβου, όπως το τρέξιμο, τη σφαιροβολία, τη δισκοβολία, τον ακοντισμό και το άλμα, διδάσκουν στους αθλητές δεξιότητες που μπορούν να βρουν άμεση εφαρμογή και στον εργασιακό χώρο. Οι κορυφαίοι αθλητές του στίβου έχουν πολλά να μάς διδάξουν για την προετοιμασία, τον ανταγωνισμό και την επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η επανάληψη αναδεικνύεται σε βασική στρατηγική ηγεσίας

Η σημασία του ταλέντου και των ικανοτήτων

Κάθε αγώνισμα του στίβου απαιτεί εντελώς διαφορετικές ικανότητες, ακόμη και μέσα στα ίδια τα είδη των αγωνισμάτων. Για παράδειγμα, στα ριπτικά αγωνίσματα, η δύναμη και η ταχύτητα που απαιτούνται για να είναι ένας αθλητής επιτυχημένος στη σφαιροβολία διαφέρει από εκείνη που απαιτείται για να είναι σπουδαίος ακοντιστής. Αντίστοιχα, το σύνολο δεξιοτήτων ενός αθλητή του άλματος επί κοντώ είναι διαφορετικό από εκείνο ενός αθλητή του άλματος εις μήκος.

Έτσι, υπάρχει χώρος για αθλητές με διαφορετικούς τύπους δύναμης και ευκινησίας για να διαπρέψουν μέσα σε αυτό το άθλημα. Όπως ακριβώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια για όλους μας, που μπορούμε να ακολουθήσουμε με βάση τα δυνατά μας σημεία. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τρέξουμε 100 μέτρα σε μερικά δευτερόλεπτα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να φτάσουμε στην κορυφή του δικού μας “στίβου”.

Η αξία της προετοιμασίας

Αυτό που βλέπουμε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αυτά τα λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα, είναι το αποτέλεσμα προετοιμασίας εβδομάδων, μηνών ή και χρόνων. Η προπόνηση, η αποκατάσταση, η διατροφή, η νοοτροπία και η ξεκούραση παίζουν ρόλο στις επιδόσεις των αθλητών τη μεγάλη μέρα. Και ενώ η αυστηρή προετοιμασία είναι απαραίτητη για κορυφαίες επιδόσεις, η υπερβολική προπόνηση χωρίς αποκατάσταση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Από αυτή την άποψη, οι αθλητές πρέπει να κατανοήσουν και να προσαρμόσουν τις ανάγκες του σώματος και του μυαλού τους, για να μπορούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Παρομοίως, όλοι μπορούμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατανόησης του τι χρειαζόμαστε για να αποδώσουμε καλά και να προσαρμοστούμε αναλόγως. Στο ίδιο πλαίσιο, χρειάζεται να εστιάσουμε και στο τι, ενδεχομένως, μας κρατάει πίσω.

Σεβασμός στον ανταγωνισμό

Παρόλο που ο ανταγωνισμός είναι έντονος σε κάθε αγώνισμα, υπάρχει συνήθως ένα διάχυτο πνεύμα σεβασμού και συλλογικότητας μεταξύ των αθλητών του στίβου. Συχνά βλέπουμε σκληρούς αντιπάλους να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον καθώς μπαίνουν στον κύκλο της ρίψης ή να αγκαλιάζονται μετά από ένα σπριντ ή έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων, ακόμη και όταν είναι εξαντλημένοι αφού έχουν καταφέρει να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού.

Τα προσωπικά ρεκόρ

Στους αγώνες, όλοι θέλουν να δώσουν τον απόλυτο, τον καλύτερό τους εαυτό. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να κερδίσουν μία από τις πρώτες θέσεις τερματισμού στον αγώνα και να συγκεντρώσουν βαθμούς για την ομάδα. Άλλες φορές, αυτό σημαίνει να επικεντρώνονται απλώς στην προσωπική τους βελτίωση. Τα ατομικά ρεκόρ είναι η απόδειξη πως αυτό που κάνουμε λειτουργεί και ότι η σκληρή δουλειά μας αποδίδει. Αυτή είναι μια νίκη που αξίζει να γιορταστεί.

Η νίκη

Όταν παρακολουθούμε τους αθλητές του στίβου να αγωνίζονται με όλη τους τη δύναμη, μπορούμε να πάρουμε μερικά εξαιρετικά μαθήματα ηγεσίας. Γιατί οι αθλητές αυτοί ξέρουν κάτι που πολλοί από εμάς αγνοούμε: η νίκη έχει πολλές διαφορετικές μορφές.

Διαβάστε ακόμα: Διδάσκεται η ηγεσία;

Ακόμα και όταν δεν βγαίνουμε “πρώτοι” ή δεν τερματίζουμε όπως θα θέλαμε, μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και να γιορτάσουμε τα δικά μας -αλλά και των άλλων- προσωπικά ρεκόρ. Και αν τα πράγματα πραγματικά δεν πάνε όπως τα θέλουμε, μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει απογοήτευση, αλλά και να επικεντρωθούμε εκ νέου στο πώς να βελτιωθούμε για την επόμενη φορά.

Τι χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας; Τα ίδια ακριβώς μαθήματα που επιτρέπουν σε μερικούς από τους ταχύτερους, ισχυρότερους και πιο ευκίνητους αθλητές του κόσμου να αποδίδουν τα μέγιστα, μπορούν να δώσουν ώθηση και στις δικές μας καθημερινές επιδόσεις.

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία δεν έχει μια απλή συνταγή που να ταιριάζει παντού σαν την απόλυτη λύση, ούτε και υπάρχει μαγική φόρμουλα που θα μετατρέψει κάποιον αμέσως σε έναν χαρισματικό και σπουδαίο ηγέτη. Χρειάζεται χρόνο, αφοσίωση, υψηλό εργασιακό ήθος και πάνω απ ‘όλα, την ικανότητα να εμπνέουν και να εμπνέονται. Οι ηγετικές δεξιότητες είναι σημαντικές εντός και εκτός γηπέδου. Συμβάλλουν στη δημιουργία ομάδων πρωταθλητισμού, στην εξαιρετική δουλειά στο γραφείο και κυρίως στην προσωπική μας ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.