01 Μάι 2024
READING

Πώς η Vitex ανέτρεψε τα δεδομένα στην αγορά χρωμάτων μετά από έξι δεκαετίες

5 MIN READ

Πώς η Vitex ανέτρεψε τα δεδομένα στην αγορά χρωμάτων μετά από έξι δεκαετίες

Πώς η Vitex ανέτρεψε τα δεδομένα στην αγορά χρωμάτων μετά από έξι δεκαετίες

H ελληνική αγορά χρωμάτων έχει ως βασικό συστατικό την πολυετή κυριαρχία μίας βιομηχανίας του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την Vivechrom, η οποία είναι αυτή που κυριαρχούσε ως πρώτη δύναμη στην αγορά τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Στη διάρκεια του 2022 και για πρώτη φορά μετά από αυτές τις έξι δεκαετίες, μία ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, η Vitex της οικογένειας Γιαννίδη, είναι αυτή που έχει λάβει το προβάδισμα καθώς με βάση το τζίρο της που ήταν 63 εκατομμύρια ευρώ την περσινή χρονιά, κατάφερε να ξεπεράσει τη Βιβεχρώμ που είχε τζίρο 58 εκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Vivechrom, που ιδρύθηκε το 1932, συμπλήρωσε 90 χρόνια διαδρομής στην ελληνική βιομηχανία χρωμάτων. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Στέφανος Πατέρας είχε αρχικά ως κύρια δραστηριότητα τη ναυτιλία, με την οποία διατηρούσε σχέσεις η οικογένειά του. Επεκτάθηκε με δίκτυο ιδιόκτητων πρατηρίων και καταστημάτων και την εποχή του μεσοπολέμου κατάφερε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία χρωμάτων μετά την ΙΡΙΣ που σήμερα δεν υπάρχει.

Η σταδιακή κατάρρευση της ΙΡΙΣ, μιας κρατικοδίαιτης καθετοποιημένης βιομηχανίας με φιλοσοφία προστατευόμενου γιγαντισμού, ήρθε μετά την φιλελευθεροποίηση της αγοράς το 1953 και την απώλεια των μονοπωλιακών συμβολαίων του στρατού και άλλων δημόσιων φορέων. Το 1960 πλέον η ΙΡΙΣ ήταν σκιά του παλαιού εαυτού της και τότε περίπου τοποθετείται ιστορικά η άνοδος της Vivechrom στην ηγετική θέση της ελληνικής βιομηχανίας χρωμάτων, μίας θέσης που κράτησε για έξι δεκαετίες.

Ο ρόλος της Praktiker

Στην πορεία των ετών άλλαξαν πολλά. Ωστόσο οι σημαντικότερες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες να είναι η διακοπή συνεργασίας της Vivechrom με την Praktiker, τη θέση της οποίας ανέλαβε η Vitex, τροφοδοτώντας πλέον εκείνη την αλυσίδα DIY προϊόντων. Στο γύρισμα της δεκαετίας και εν μέσω πανδημίας αυτή η διακοπή συνεργασίας της Vivechrom με την Praktiker μετά από 30 χρόνια συνεργασίας, αποτελεί σημείο αναφοράς. Η επιλογή της Vitex να υπηρετήσει αυτό τον ρόλο είναι μία εντυπωσιακή κίνηση, τολμηρή μεν για τα στελέχη της αγαπημένης αλυσίδας DIY των Ελλήνων αλλά εκ του ασφαλούς καθώς η ελληνική βιομηχανία έχει αναπτυχθεί με πρωτοποριακές πρακτικές, καινοτόμα προϊόντα, ανθρωποκεντρικότητα και μία φιλοσοφία υποστήριξης των πελατών της και του καταναλωτή.

Σε άνοδο οι πωλήσεις της Vitex 

Το 2021 η Vitex έγραψε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεών της σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, το οποίο ανήλθε σε 16,7%, με τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020. Ο κύκλος εργασιών της από 47,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 έφτασε στα 55,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Vitex κατάφερε να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό που είχε φτάσει το 2012 – στα 25,5 εκατ. ευρώ – έχοντας επηρεαστεί τότε από τις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Επί της ουσίας, η Vitex στη διάρκεια του 2021 ενίσχυσε τον τζίρο της κατά 118% σε σχέση με το 2012. Ταυτόχρονα, το μέγεθος της αγοράς χρωμάτων στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά περίπου 30% από το 2012 έως και το 2021. Η εταιρεία έλαβε πέρυσι ώθηση από την εμπορική πολιτική προσφορών και παροχών που ακολούθησε, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το εμπορικό δίκτυο των συνεργατών της, που πιέστηκε λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η πολιτική αυτή των προσφορών που ακολούθησε είχε επιπτώσεις στην κερδοφορία της.

Aπό την πλευρά της η πρώτη εταιρεία στην αγορά, η Vivechrom, ολοκλήρωσε το 2021 με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 2,8% και ενισχυμένη κερδοφορία. Για λόγους σύγκρισης των οικονομικών μεγεθών, αναφέρουμε ότι εντός του 2020 ο κύκλος εργασιών της Vivechrom ήταν 63,85 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη 10,10 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση της Vitex να κάνει για πρώτη φορά βήμα στο παιχνίδι των τιμών

Mία ακόμα κίνηση που έλαβε χώρα πρόσφατα από πλευράς της Vitex ήταν να προχωρήσει στη διάρκεια του Φεβρουαρίου στην ανακοίνωση νέων τιμοκαταλόγων, μετακυλύοντας και τις αυξήσεις που απορρέουν από την παγκόσμια ανατίμηση των πρώτων υλών, των μεταφορικών και της ενέργειας. Από την αγορά η πρωτοβουλία αυτή εκλήφθηκε ως μία κίνηση έντονου ηγετικού συμβολισμού, καθώς για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του κλάδου χρωμάτων η Vitex προέβη σε ανακοίνωση αύξησης τιμών πολύ νωρίτερα από τη Vivechrom, που συνήθιζε να ανοίγει πάντα τον χορό κάθε Μάρτιο και να θέτει τα όρια στην αγορά. Η κίνηση αυτή μάλιστα έγινε πριν την αύξηση της εποχικής ζήτησης -καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων αγοράζουν χρώματα τον Μάρτιο- δίνοντας χρόνο στα καταστήματα να κάνουν προσφορές για έργα που επιθυμούν να αναλάβουν με νέες τιμές και να αλλάξουν τις τιμές στα ράφια τους.

Η πολιτική και οι κινήσεις της Vitex τα τελευταία χρόνια εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι απέδωσαν καρπούς. Η δράση της οικογένειας Γιαννίδη ξεκίνησε το 1932 με δραστηριοποίηση στο εμπόριο ασφαλτικών μεμβρανών για τη μόνωση κτιρίων και συνεχίζεται με τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων μαζικής παραγωγής υπό την επωνυμία “ΕΡΜΗΣ”. Σήμερα, 90 χρόνια μετά τα δεδομένα άλλαξαν υπέρ της και η αγορά των χρωμάτων άλλαξε πορεία που με τη σειρά της η Vitex καλείται να διατηρήσει, διασφαλίζοντας με έναν τρόπο τα κεκτημένα της και τις προσπάθεις των τελευταίων χρόνων σε εμπορικό, επενδυτικό και κάθε άλλο επίπεδο που σχετίζεται με την δραστηριότητά της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.