03 Μάι 2024
READING

Πώς αλλάζει το τοπίο στην αγορά εμφιαλωμένων νερών

4 MIN READ

Πώς αλλάζει το τοπίο στην αγορά εμφιαλωμένων νερών

Πώς αλλάζει το τοπίο στην αγορά εμφιαλωμένων νερών

Εξαγορές, διακοπή εργασιών και συγκέντρωση παραγωγής στα χέρια λίγων

Συνεχίζονται οι αναταραχές στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού, μετά και την πρόσφατη πώληση του brand ΙΟΛΗ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην Sterner Stenhus Greece της Premia Properties. Ήδη το προηγούμενο διάστημα είχαν διακόψει τις εργασίες τους η Άθως Εμφιαλωτική στην περιοχή Καλύβες Πολύγυρου στη Χαλκιδική και η Σαμαρίνα Φυσικό Μεταλλικό Νερό με εγκαταστάσεις στο ομώνυμο χωριό των Γρεβενών και τμήμα logistics στη Λάρισα, γεγονός αποτελεί ένδειξη μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς.

Μάλιστα, το 2020 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Σαράντη απέκτησε το brand Δουμπιά. Η Χήτος Α.Β.Ε.Ε. με το Ζαγόρι και η Βίκος κατέχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά αλλά και νέοι “παίκτες” μπαίνουν στην αγορά όπως η εταιρεία αναψυκτικών Λουξ που απέκτησε ύστερα από πλειστηριασμό το 42,34% της εταιρείας Δίρφυς.

Χαμηλές πτήσεις και συγκέντρωση

Πρόσφατη μελέτη της ICAP CRIF έδειξε ότι τo μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής εμφιαλωμένων νερών είναι συγκεντρωμένο σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, αφού επτά επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι κάλυψαν το 80% περίπου επί της συνολικής παραγόμενης ποσότητας το 2021. Η συνολική κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο της τάξης του 8% το 2021 έναντι του 2020, ενώ το 2022 υπολογίζεται ότι αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2021 κατά περίπου 6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου στο οργανωμένο λιανεμπόριο, οι εταιρείες Βίκος και Ζαγόρι κατείχαν μερίδια 17%-18% στα επώνυμα brands η καθεμία. Το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενώ το μερίδιό του στην αγορά retail και Horeca εκτιμάται γύρω στο 3%.

Η περίπτωση της ΙΟΛΗ

Η ΙΟΛΗ φαίνεται πως δικαίωσε το όνομά της -είναι γνωστή στη μυθολογία ως αντικείμενο του πόθου του Ηρακλή, προκαλώντας έμμεσα τον θάνατό του- αφού η μικρή διείσδυσή της στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα την αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη, που βρέθηκε στο πρόσωπο του πρόσωπο του Ηλία Γεωργιάδη, CEO της Sterner Stenhus Greece που αποτελεί το βασικό μέτοχο στην Premia Properties.

Η συμφωνία αφορά την απόκτηση από την την Αθηναϊκή Ζυθοποιία των ακινήτων, της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ. Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ., περιέρχονται στην κυριότητα της Premia Properties. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία ΙΟΛΗ Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, η οποία κατέχει εξάλλου και πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οικονοποιεία Α.Ε. από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η μεταβίβαση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2023. Στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, το σύνολο των αποκλειστικά απασχολούμενων εργαζομένων στο εργοστάσιο ΙΟΛΗ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα μετακινηθεί στη νέα εταιρεία, Ιόλη Πηγή, η οποία και θα συνεχίσει την παραγωγή του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ, ενώ για ένα διάστημα 12 μηνών η διανομή του ΙΟΛΗ θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του δικτύου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της μετάβασης και η απρόσκοπτη διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Έπεται συνέχεια

Η σουηδική εταιρεία συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη διεύρυνση των μεριδίων του water brand στην Ελλάδα και σε αγορές του εξωτερικού, ενώ θα εξεταστεί ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου του -το φυσικό μεταλλικό νερό διατίθεται σε γυάλινες και PET συσκευασίες, ενώ η ανθρακούχα Fizzy εκδοχή του μόνο σε γυάλινες-, οι τρόποι που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά του αλλά και το rebranding των συσκευασιών.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα επικεντρωθεί στα προϊόντα μπίρας όπου κατέχει ήδη ηγετική θέση. Από τον Απρίλιο του 2021 εξάλλου η εταιρεία αποτελεί τον επίσημο διανομέα του χαρτοφυλακίου των premium προϊόντων της Bacardi Greece στην ελληνική αγορά για μία πενταετία με προοπτική επέκτασης.

Σε μια ακόμα πρωτοποριακή συναλλαγή ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο βιομηχανικών ακινήτων προχώρησε η Premia Properties, την ίδια στιγμή που η βασική της μέτοχος Sterner Stenhus Greece ενισχύει τη δραστηριότητά της στον τομέα τροφίμων και ποτών, μετά την απόκτηση του brand ΙΟΛΗ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η οποία εστιάζει στις ενέργειες αναδιαμόρφωσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.