02 Μάι 2024
READING

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βελτιώσει το resale της αγοράς πολυτελείας;

4 MIN READ

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βελτιώσει το resale της αγοράς πολυτελείας;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βελτιώσει το resale της αγοράς πολυτελείας;

Θα καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών;

Πολλοί καταναλωτές – ιδίως οι Gen Z-ers – λατρεύουν το κυνήγι της μεταπώλησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση της Thredup για το resale το 2022, ένα από τα τρία κορυφαία κίνητρα των καταναλωτών για την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων (μαζί με την εξοικονόμηση κόστους και τη βιωσιμότητα) είναι ότι διασκεδάζουν περισσότερο κατά τη διάρκεια την αναζήτησης των αγορών.

Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι οι καταναλωτές να ψάχνουν. Για πολλούς, μπορεί να είναι κουραστικό – ειδικά στον κλάδο της πολυτέλειας, όπου έχουν συνηθίσει να έχουν έναν προσωπικό πωλητή να καθοδηγεί τις αγορές τους. Αυτούς τους καταναλωτές έρχεται να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη, με τη Maia (My Artificial Inteligence Assistant). Πρόκειται για ένα ένα νέο chatbot που δημιουργήθηκε από την Sociate, μια νεοσύστατη επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύθηκε το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη για το retail;

Το chatbot του resale

Η Maia μαθαίνει να κάνει τις σωστές ερωτήσεις για να καθοδηγήσει τους πελάτες στα προϊόντα που επιθυμούν και να ενθαρρύνει την ανακάλυψη της μάρκας. Η τεχνολογία της Maia, η οποία εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην πλατφόρμα μεταπώλησης, Hewi, βασίζεται στην έννοια της “περίεργης” τεχνητής νοημοσύνης (curious AI ) και είναι multimodal, που σημαίνει ότι “βλέπει και μιλάει” για να αποκτήσει βαθύτερη κατανόηση και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε αντίθεση με το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιεί ένα γλωσσικό μοντέλο και απαιτεί την επισήμανση των αντικειμένων, η τεχνολογία της Sociate μπορεί να κατανοήσει εικόνες, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο. Εν τω μεταξύ και το νέο ChatGPT-4 της OpenAI δοκιμάζει επί του παρόντος την αναγνώριση εικόνων.

Μπορεί η Maia να ανταποκριθεί στα συναισθήματα;

Σύμφωνα με τη Sociate , για τη μέτρηση της επιτυχίας της Maia θα χρησιμοποιηθούν 3 δείκτες μέτρησης: εμπλοκή (διατήρηση των ανθρώπων στον ιστότοπο και στην αναζήτηση), δυνατότητα ανακάλυψης (πόσα προϊόντα κοιτάζουν οι άνθρωποι) και, τελικά, μετατροπή (πραγματοποίηση αγορών). Ο στόχος είναι να αυξηθεί η εμπλοκή κατά 20%, η δυνατότητα ανακάλυψης κατά 30% και τα ποσοστά μετατροπής κατά 10%.

Ο γενικός στόχος είναι να γίνει η εμπειρία των αγορών πιο φιλική προς το χρήστη. Για παράδειγμα, ένας πελάτης της μπορεί να πληκτρολογήσει: “Θέλω να ντυθώ σαν την Wednesday Adams”, και η Maia – η οποία έχει το δικό της ψηφιακό άβαταρ που δημιουργήθηκε από την Unus Labs – θα εμφανίσει μια σειρά από φορέματα και ρούχα σε σκούρο χρώμα και με λευκό κολάρο.

Πολλοί ιστότοποι μεταπώλησης χρησιμοποιούν ήδη τεχνολογία AI για τη δημιουργία εκτιμήσεων αξίας μεταπώλησης (όπως ο δείκτης αξιολόγησης AI της Rebag Claire), για την αύξηση της αποδοτικότητας του backend (η Thredup χρησιμοποιεί το Vue.ai για την επεξεργασία εισερχόμενων προϊόντων) και για την υποστήριξη των πωλητών ώστε να δημιουργούν περιγραφές προϊόντων με ευκολία (το Shopify μόλις ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ChatGPT για το σκοπό αυτό). Αυτό που κάνει τη Maia να διαφέρει σημαντικά, είναι ότι βοηθά τον καταναλωτή να ψωνίζει πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας πως οι καταναλωτές προτιμούν να αποφεύγουν τις αλληλεπιδράσεις με επίμονους πωλητές όταν βρίσκονται σε καταστήματα πολυτελείας, η Sociate έχει εκπαιδεύσει τη Maia να γνωρίζει σε ποιο σημείο να κάνει ερωτήσεις και να τις κάνει με τον κατάλληλο τόνο και τις κατάλληλες λέξεις για να αποσπάσει τις περισσότερες γνώσεις.

Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη στο retail;

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει υποστήριξη στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αυξάνοντας τα κέρδη και βελτιστοποιώντας τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του retail προβλέπεται να αυξηθούν από 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2028, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς, Fortune Business Insights.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

Και καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, οι οργανισμοί λιανικού εμπορίου επιδιώκουν όλο και περισσότερο να κατανοήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τον κλάδο.

Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της τεχνητής νοημοσύνης με τα συναισθήματα των αγοραστών θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το τοπίο του retail. Αν οι resalers καταφέρουν πράγματι να συνδεθούν με σημαντικές στιγμές στη ζωή των καταναλωτών, θα ενισχύσουν τη συνολική εμπειρία της μόδας με ισχυρούς τρόπους.

Με πληροφορίες από Vogue Business

Photo: Unsplash|Hewi

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.