03 Μάι 2024
READING

Σε τροχιά ανόδου η LEGO

4 MIN READ

Σε τροχιά ανόδου η LEGO

Σε τροχιά ανόδου η LEGO
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Οι πωλήσεις της LEGO αυξήθηκαν κατά 17% το 2022

Η LEGO ήταν μεταξύ των εταιρειών παιχνιδιών που είδαν τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να ξεπερνά τον κλάδο και να αποσπά μερίδιο αγοράς. Οι πωλήσεις της δημοφιλούς εταιρείας παιχνιδιών ενισχύθηκαν από μια ποικιλία προϊόντων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Κατά το περασμένο έτος, τα έσοδα της δανέζικης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 17%, φτάνοντας τα 8,80 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις μακροοικονομικές πιέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι περιορισμοί του Covid και το αυξημένο κόστος υλικών, μεταφοράς και ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα: Οι kidults αλλάζουν την αγορά των παιχνιδιών

Όμως, η LEGO αντιστάθμισε κάποια από αυτά τα έξοδα μεταφοράς τοποθετώντας εργοστάσια παραγωγής κοντά σε βασικές αγορές. Για παράδειγμα, η αμερικανική αγορά προμηθεύεται επί του παρόντος τα προϊόντα τους από ένα εργοστάσιο στο Μεξικό. Αυτή η εφοδιαστική αλυσίδα θα περιοριστεί τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η εταιρεία ανοίγει ένα νέο εργοστάσιο στη Βιρτζίνια.

Ένας άλλος παράγοντας για την αντιστάθμιση του κόστους των επενδύσεων ήταν η ισχυρή ζήτηση. Βλέπουμε, λοιπόν, πως η αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων προέρχεται από έναν συνδυασμό όγκου και αξίας, καθώς δεν αποδίδεται μόνο στις αυξήσεις των τιμών λόγω πληθωρισμού, αλλά στο ότι οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα προϊόντα και μάλιστα πολλά από τα νέα και πιο περίπλοκα σετ που η LEGO διέθεσε το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Η εταιρεία καλύπτει μία μεγάλη θεματική γκάμα, από σετ Star Wars και Harry Potter, μέχρι βοτανικές συνθέσεις λουλουδιών και αντίγραφα αυτοκινήτων.

Οι online πωλήσεις και η Κίνα

Οι διαδικτυακές πωλήσεις παραμένουν επίσης σημαντικές για την εταιρεία. Αν και δεν μοιράζεται την ποσοστιαία κατανομή μεταξύ των ψηφιακών και των πωλήσεων στα καταστήματα, η LEGO βλέπει σημαντική άνοδο στο διαδίκτυο και οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αυτοπεποίθησή της για το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Η εταιρεία αποκομίζει επίσης τα οφέλη από το άνοιγμα καταστημάτων σε νέες αγορές, ιδίως στην Κίνα. Το 2022, η LEGO άνοιξε 155 καταστήματα παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου τα μισά ήταν στην εν λόγω περιοχή.

Το φυσικό retail και οι in-store καινοτομίες

Οι εμπειρίες εντός των καταστημάτων παραμένουν υψηλή προτεραιότητα για τη μάρκα. Η LEGO χρησιμοποιούσε πάντα τα καταστήματα της ως ένα μέρος για να εξερευνήσουν οι καταναλωτές νέα προϊόντα και να πάρουν στα χέρια τους φυσικά τούβλα.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης εκπαιδευμένοι να μην κάνουν upselling στους επισκέπτες, αλλά να τους προσφέρουν μια εμπειρία. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι πελάτες θα φύγουν με θετική αίσθηση για τη μάρκα – μια εντύπωση που θα τους μείνει έντονα στο μυαλό όταν θα θέλουν να κάνουν μελλοντικές αγορές παιχνιδιών.

Το 2021 η εταιρεία επεδίωξε να συνδεθεί με τους καταναλωτές μέσω της εισαγωγής καινοτομιών στα καταστήματά της ανά τον κόσμο:

– Το Brick Lab είναι ένα εργαστήριο, ο οποίο “βυθίζει” τους ανθρώπους και τις κατασκευές τους από Lego σε έναν εικονικό κόσμο. Η τεχνολογία ζωντανεύει τους τοίχους, τα πατώματα και τις οροφές του καταστήματος με φώτα, μουσική και ήχο για μια διαδραστική εμπειρία.

– Το δέντρο της ανακάλυψης, τοποθετημένο στο κέντρο των καταστημάτων, το οποίο είναι κατασκευασμένο από 880.000 τουβλάκια Lego.

– Ένα διαδραστικό τραπέζι αφήγησης παραμυθιών σχεδιασμένο για ενήλικες οπαδούς της Lego. Το τραπέζι δείχνει τα πρώτα σχέδια προϊόντων και “βλέπει” πίσω από τα παρασκήνια τη διαδικασία ανάπτυξης και τους σχεδιαστές των προϊόντων.

– Ένα στούντιο εξατομίκευσης, το οποίο δίνει στους επισκέπτες των καταστημάτων την ευκαιρία να αναπλάσουν εικονικά τον εαυτό τους σε μορφή Lego ή ως μινιατούρα φιγούρας.

– Ορόσημα και χαρακτήρες. Τοπικά, εθνικά και διεθνή ορόσημα και χαρακτήρες φτιαγμένοι από Lego, όπως το Empire State Building και οι υπερήρωες της Marvel.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα Lego απευθύνονται στα “μεγάλα” παιδιά

Οι in-store καινοτομίες έχουν βρει ήδη εφαρμογή σε flagship καταστήματα Lego σε όλο τον κόσμο, όπως σε αυτό στην Πέμπτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, ενώ χάρη στον αρθρωτό, επεκτάσιμο σχεδιασμό τους μπορούν να εισαχθούν και σε σημεία όλων των μεγεθών όπως και σε επιλεγμένους retailers.

Το χαρτοφυλάκιο της LEGO

Το 2022 περίπου το 48% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανήκε στην κατηγορία των νέων προϊόντων. Αυτό είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της LEGO για την ύπαρξη φρέσκων και σχετικών σετ για όλους τους καταναλωτές. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι αξιοποιεί μια δημοφιλή ταινία ή τηλεοπτική σειρά όπως το “Stranger Things” ή επεκτείνει τον κατάλογό της για να συμπεριλάβει κατασκευάσιμη τέχνη τοίχου.

Η LEGO είναι μια εταιρεία καινοτομίας. Ενισχύει και επικοινωνεί τη δημιουργικότητα. Και όπως φαίνεται, αυτό δεν το κάνει μόνο μέσω των προϊόντων της, αλλά και μέσω της εμπειρίας που προσφέρουν τα καταστήματά της. Προχωρώντας στο νέο έτος, η LEGO επιδιώκει να επενδύσει περαιτέρω στην εμπειρία και τα προϊόντα της για να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς και τα έσοδά της.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.