30 Απρ 2024
READING

Το νερό είναι το κλειδί για τις εταιρείες

4 MIN READ

Το νερό είναι το κλειδί για τις εταιρείες

Το νερό είναι το κλειδί για τις εταιρείες

Ο ρόλος της τοποθεσίας

Το νερό είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, όσο και για την καθημερινή μας ζωή. Ψύχει τους υπερ-υπολογιστές που επεξεργάζονται τις παγκόσμιες συναλλαγές, τροφοδοτεί την υδροηλεκτρική ενέργεια, αναπληρώνει τις καλλιέργειες που τρέφουν ανθρώπους και ζώα και καθαρίζει τα πάντα, από χειρουργικά εργαλεία μέχρι chip ημιαγωγών.

Με τους ωκεανούς να καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της γης, πάρα πολλά στελέχη επιχειρήσεων δίνουν ελάχιστη προσοχή στη διαχείριση των υδάτων. Όμως, η ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας, η επιδείνωση της ξηρασίας και η εξάντληση των υδροφόρων οριζόντων διαρρηγνύουν αυτόν τον εφησυχασμό, με σημαντικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την οικονομική και κοινωνική τάξη.

Η λειψυδρία προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα εταιρικά περιουσιακά στοιχεία τις επόμενες δεκαετίες – μεγαλύτερη από τους τυφώνες, τις πυρκαγιές και άλλους κινδύνους. Μέχρι το 2030, η ζήτηση νερού παγκοσμίως αναμένεται να υπερβεί την προσφορά κατά 40%, και ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι σε συνθήκες δυσκολίας διαθέσιμου νερού σύμφωνα με ανάλυση της McKinsey.

Η γεωγραφική προσέγγιση καθοδηγεί τις εταιρείες

Για να κατανοήσουν τον κίνδυνο της υδατικής καταπόνησης για τα δίκτυα και τους προμηθευτές τους, οι προνοητικοί επιχειρηματίες στρέφονται σε ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) για να καταγράψουν και να αναλύσουν τα σχετικά δεδομένα σε ένα πλαίσιο με βάση την τοποθεσία.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι είναι οι στόχοι του Sustainable Business;

Με έναν έξυπνο χάρτη των διεθνών δραστηριοτήτων μιας εταιρείας που βασίζεται σε GIS, κάθε στέλεχος της εφοδιαστικής αλυσίδας ή της παραγωγής μπορεί να τοποθετήσει σε στρώματα οπτικοποιήσεις δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά υπερθέρμανσης του πλανήτη, τους κινδύνους πλημμύρας, τις υπερχειλίσεις από καταιγίδες, την ποιότητα του νερού, την αποστράγγιση, την κατάσταση των υπόγειων υδάτων και την ένταση της ξηρασίας – όλα βασικά στοιχεία της διαχείρισης του νερού.

Η επιχειρησιακή “νοημοσύνη” που παρέχουν τα GIS μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να ανακαλύψουν πηγές σπατάλης και να βρουν τρόπους επαναχρησιμοποίησης του νερού που θα μειώσουν το κόστος και θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες. Η τεχνολογία εντοπισμού θέσης δίνει τη δυνατότητα στους ηγέτες των επιχειρήσεων να αναλύουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το νερό. Χωρίς αυτή την εικόνα, τα στελέχη κινδυνεύουν να λάβουν δαπανηρές αποφάσεις κατά τον σχεδιασμό των τοποθεσιών παραγωγής ή των επενδύσεων κεφαλαίου

Σε ορισμένες περιοχές, οι διαταραχές που σχετίζονται με το νερό δεν αποτελούν έναν επαπειλούμενο κίνδυνο, αλλά μια άμεση απειλή, με πραγματικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Όταν το 2018 ένα κύμα καύσωνα μείωσε τα επίπεδα νερού του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία – μιας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές οδούς της χώρας – οι εφοδιαστικές αλυσίδες ταρακουνήθηκαν για τα καλά. Τα φορτηγά πλοία μείωσαν το φορτίο ή σταμάτησαν εντελώς τις μεταφορές, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία σε πολλές γραμμές παραγωγής.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -πολλές από τις οποίες λειτουργούν κέντρα δεδομένων έντασης νερού- είναι από τις πιο εξέχουσες εταιρικές φωνές που ζητούν μια νέα σχέση με το νερό. Η Microsoft, η Meta και η Google έχουν δεσμευτεί να γίνουν “water positive” έως το 2030, που σημαίνει ότι θα αναπληρώνουν περισσότερο νερό από ό,τι χρησιμοποιούν.

Οι έξυπνες εταιρείες προνοούν

Πολλές εταιρείες επιδιώκουν να προλάβουν το ζήτημα και να προσαρμόσουν τη λήψη αποφάσεων τώρα, ώστε να προλάβουν τις διαταραχές που σχετίζονται με το νερό. Με τη διασύνδεση δεδομένων σχετικά με τις οικολογικές και οικονομικές τάσεις, τα GIS βοηθούν στον εντοπισμό πιθανών επιπτώσεων σε έναν οργανισμό. Με αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες μπορούν να κατατάξουν τις τοποθεσίες με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα, να καθορίσουν την επόμενη πορεία δράσης και να παρακολουθούν τις επιπτώσεις χρησιμοποιώντας έξυπνους χάρτες.

Με το GIS, οι ηγέτες των εταιρειών βλέπουν χάρτες που δείχνουν τους εκατοντάδες προμηθευτές και εργοστάσια σε όλο τον κόσμο που συμβάλλουν στην παραγωγή των προϊόντων τους, με λεπτομερείς πληροφορίες για τον τοπικό υδάτινο και κλιματικό κίνδυνο. Αυτό το επίπεδο πληροφοριών για την τοποθεσία επιτρέπει στα στελέχη της παραγωγής να επισημάνουν τις περιοχές με προβλήματα νερού και να προσδιορίσουν σενάρια για τον μετριασμό του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων. Οι χάρτες χρησιμεύουν επίσης ως σημαντικά εργαλεία για την κοινοποίηση των ευρημάτων στα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του κοινού.

Διαβάστε ακόμα: Οι βασικές αρχές του sustainable marketing

Ό,τι και αν κάνουν οι άνθρωποι, δεν μπορούν να δημιουργήσουν ή να εξαφανίσουν το νερό. Αλλά ο πολύτιμος αυτός πόρος μπορεί να εξαφανιστεί από περιοχές στις οποίες υποστηρίζει τη βιομηχανία και τις κοινότητες, αφήνοντας πίσω του έλλειψη ή ακόμη και ερημοποίηση. Μπορεί, επίσης, να αρχίσει να εμφανίζεται σε μέρη όπου δεν υπήρχε, με τη μορφή πλημμυρών ή ανόδου της στάθμης της θάλασσας, προκαλώντας ζημιές και διαταραχές.

Με άλλα λόγια, το αν και πώς το νερό αποτελεί κίνδυνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τοποθεσία. Στα καθοριστικά χρόνια που έρχονται, τα GIS θα αποτελέσουν ένα απαραίτητο εργαλείο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες να κατανοήσουν αυτές τις δυναμικές, να ενεργήσουν ως υπεύθυνοι διαχειριστές και να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε σταγόνα.

Με πληροφορίες από esri

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.