02 Μάι 2024
READING

YouTube: Από τάση σε διαχρονική αξία

4 MIN READ

YouTube: Από τάση σε διαχρονική αξία

YouTube: Από τάση σε διαχρονική αξία

Πώς το YouTube άνοιξε το δρόμο για τη δική του αναγέννηση

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον συνώνυμα με τη δημιουργία περιεχομένου. Τα δύο τους έχουν αναπτύξει μία σύνδεση που έχει πλέον ενσωματωθεί στους ίδιους τους αλγόριθμους των δημοφιλών κοινωνικών πλατφορμών.

Η εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έθεσε ως ακρογωνιαίους λίθους τη σύνδεση και τη δημιουργικότητα, όπου πλατφόρμες όπως το Facebook δημιουργήθηκαν με τον απλό στόχο να ενισχύσουν τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα: Το Youtube επανασχεδιάζει την προβολή των βίντεο

Το Facebook κατάφερε να δημιουργήσει διαδικτυακές κοινότητες, αλλά η δημιουργία περιεχομένου, όπως την ξέρουμε, απείχε πολύ από το αρχικό του ρεπερτόριο. Οι απαρχές της δημιουργίας περιεχομένου προέκυψαν τελικά από μια νέα πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της απαίτησης για ένα μέσο όπου οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται και να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο βίντεο. Και, φυσικά, το μέσο αυτό δεν ήταν άλλο, από το γνωστό πλέον σε όλο τον κόσμο, YouTube.

Και εγένετο YouTube

Το YouTube έφερε μαζί του ένα ισχυρότερο οικονομικό πλαίσιο που έθεσε τη δημιουργία περιεχομένου στο προσκήνιο. Το 2007, έδινε ήδη τη δυνατότητα στους δημιουργούς να κερδίζουν χρήματα από τα διαφημιστικά έσοδα των βίντεο που αναρτούσαν στην πλατφόρμα.

Η νομισματοποίηση του περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία πρωτοστάτησε το YouTube, άνοιξε την “οικονομία του δημιουργού” (creator economy), η οποία σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 97 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως.

Η ικανότητα του YouTube να δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να εκμεταλλεύονται το περιεχόμενο με χρήματα, άλλαξε πραγματικά το τοπίο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Έδωσε στη γενιά που μεγάλωσε παρακολουθώντας βίντεο μια νέα απάντηση στο κλασικό ερώτημα “τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”.

Το YouTube άνοιξε το δρόμο στα σημερινά social media

Ήταν το κανάλι που έκανε την αρχή για όσα θα ακολουθούσαν, αφού αποτελούσε το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο είχε επενδύσει στην καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης ενός βίντεο ως ο χρυσός κανόνας για να αποφασίζεται στη συνέχεια τι θα μπορούσε να προβληθεί και τι όχι, αλλά και τι θα μεσολαβούσε ανάμεσα στις προβολές, πουλώντας με τον τρόπο αυτό έναν εναλλακτικό διαφημιστικό χωροχρόνο που κανείς δεν γνώριζε μέχρι τότε.

Το YouTube αποτελούσε ένα μέρος όπου εκπρόσωποι από κάθε γενιά μπορούσαν πραγματικά να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις, να προβάλλουν τα βίντεό τους και να ζήσουν από το περιεχόμενό τους. Ήταν αυτό που ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πρακτική, έβαλε τα θεμέλια για την εφεύρεση των influencers και την εικόνα των σημερινών social media.

Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Instagram, έχουν εξελιχθεί σε “βαριά” ονόματα στο χώρο των social media, ενώ άλλοι ανταγωνιστές, όπως το Vine, γνώρισαν μια ταχύτατη άνοδο – και μια εξίσου ταχύτατη πτώση. Κάθε πλατφόρμα όμως παρέχει τα δικά της πρότυπα για το περιεχόμενο των δημιουργών.

Η ανάκαμψη του YouTube

Μέσα στο θόρυβο του διαρκώς μεταβαλλόμενου χώρου, το YouTube συνεχίζει να επιβεβαιώνεται εκ νέου ως βασική φωνή. Η ζήτηση για μικρής διάρκειας βίντεο, που καλλιέργησε το TikTok, έφερε μαζί της μια σειρά από προβλέψεις για το μέλλον του content video, αναφέροντας δύο επιλογές: είτε τον θάνατο του βίντεο περιεχομένου μεγαλύτερης διάρκειας, όπως το ξέρουμε, είτε μια επερχόμενη πολιτισμική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες θα κουραστούν τελικά από τα υπερβολικά μικρά βίντεο, βιώνοντας μια “κόπωση μικρής διάρκειας” (short-form fatigue), προτιμώντας και πάλι το YouTube.

Πρόσφατα, το YouTube δημιούργησε και μια τρίτη επιλογή: τα YouTube Shorts. Ακολουθώντας τις τάσεις και τις αλλαγές στον κλάδο, η νέα του λειτουργία ανταποκρίνεται άμεσα στην αύξηση της ζήτησης για βίντεο μικρότερης διάρκειας, όπως αυτό που επικρατεί στο TikTok και στο Instagram Reels.

Αυτή η προσθήκη του YouTube αποδεικνύονται ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τους καθιερωμένους δημιουργούς, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη πλατφόρμες στην εφαρμογή, και πιθανότατα θα δώσει κίνητρα για περισσότερο συνολικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του YouTube.

Creator-first movement

Το τελευταίο χαρακτηριστικό της εφαρμογής, το YouTube media kit στο Waves, επιτρέπει στους δημιουργούς να έχουν όλα τα αναλυτικά στοιχεία τους για το YouTube σε ένα μέρος, μαζί με τα αναλυτικά στοιχεία τους και για άλλες πλατφόρμες, όπως το Instagram και το TikTok.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το YouTube δοκιμάζει επιλογές διαχείρισης podcast

Αυτό επιτρέπει στους δημιουργούς να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους σε όλες τις πλατφόρμες και σε πραγματικό χρόνο, ώστε να βλέπουν αμέσως τον αντίκτυπο του περιεχομένου τους. Εφοδιασμένοι με αυτά τα διορατικά δεδομένα, έχουν πλέον την ευκαιρία να συνδεθούν με εμπορικά σήματα, να αξιοποιήσουν τον αντίκτυπό τους μέσω συνεργασιών και να εδραιώσουν τη δημιουργική συνεργασία.

Το YouTube έχει επανέλθει ως σημαντικός παίκτης στον κλάδο, παρά την πρόκληση των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων για περιεχόμενο, και των νέων ανταγωνιστών. Με τον τρόπο αυτό, απέδειξε ότι η ανταπόκριση στις ανάγκες των δημιουργών είναι καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της πλατφόρμας.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.