14 Ιούλ 2024
READING

Η συγχώνευση της Χήτος με την Green Cola

6 MIN READ

Η συγχώνευση της Χήτος με την Green Cola

Η συγχώνευση της Χήτος με την Green Cola

Δημιουργείται ένας νέος όμιλος με ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Η συγχώνευση της Χήτος ΑΒΕΕ με την Green Cola δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά, αφού οι δύο εταιρείες είναι παλιοί γνώριμοι. Τον Ιανουάριο του 2022, στην επέτειο των δέκα χρόνων από το λανσάρισμα της Green Cola και ύστερα από όχι και τοσο πετυχημένες απόπειρες διανομής -ανάμεσά τους και η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα-, η Χήτος ΑΒΕΕ με το Ζαγόρι ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Green Cola.

Με την επιθετική αυτή κίνηση, άνοιξε στο χαρτοφυλάκιο της Green Cola ένα ευρύ δίκτου -το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Coca Cola 3E- που περιλαμβάνει σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα και την αγορά horeca.

Τον Ιούλιο του 2022, σε επέκταση της προαναφερθείσας συνεργασίας, οι όμιλοι Χήτος και Green Cola προχώρησαν στη συνένωση των δυνάμεών τους για κοινή πορεία των brands και των δύο ομίλων στις διεθνείς αγορές. Για το σκοπό αυτό, συστάθηκε κοινή εταιρεία με την επωνυμία “Green Beverages Group PLC” (Green Beverages), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η περίπτωση της Green Cola

Μετά την ΕΨΑ, η Green Cola ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες στην Ελλάδα που παρουσίασε αναψυκτικό με stevia. Μετά το αρχικό εκτόπισμα που απέκτησε στην κατηγορία της Cola με stevia, η εταιρεία με εγκαταστάσεις στην Ορεστιάδα, είδε απέναντί της την Coca-Cola, η οποία έφερε στην αγορά την Coca-Cola με γλυκαντικό τη στέβια. Χαρακτηριστικό της πορείας της κατηγορίας αναψυκτικών με στέβια στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι το 2016 τα αναψυκτικά τύπου cola με στέβια, από τα 7,3 εκατομμύρια λίτρα που πουλήθηκαν το 2016, το 2017 έφτασαν στα 11,01 εκατομμύρια λίτρα, την ίδια χρονιά που η Coca-Cola αποφάσισε να κινηθεί με τη σειρά της, λανσάροντας τη δική της cola με στέβια. Ωστόσο η κατηγορία αυτή άρχισε να δείχνει καθοδική τάση το 2020, κατερχόμενη στα 10,2 εκατομμύρια λίτρα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Για να αντιμετωπίσει την πτώση αυτή, η εταιρεία παρουσίασε νέους κωδικούς, κάνοντας την είσοδο στην αγορά των Green Mocktails με τέσσερις γεύσεις Mojito, Μαστίχα, Pink Grapefruit και Ρόδι. Σήμερα τα προϊόντα της Green Cola, Green Flavors και Green Mocktails, βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των καταναλωτών, ενώ εξάγονται και παράγονται σε 30 ακόμη χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Οικονομικά μεγέθη

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, οι πωλήσεις της Χήτος κατά την χρήση του 2021, ανήλθαν σε 60,8 εκατ. ευρώ από 51,22 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένες κατά ποσοστό 18,69% περίπου. Το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε το 2021 σε 4,77 εκατ. ευρώ από 6,15 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 22,5%. Αναφορικά με το αποτέλεσμα μετά φόρων της κλειόμενης χρήσης 2021 αυτό ανήλθε σε κέρδος ποσού 3,75 έναντι επίσης κέρδους ποσού 4,35 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2020, καταγράφοντας ποσοστιαία πτώση 13,8%.

Αντίστοιχα, η Green Cola είχε κύκλο εργασιών την ίδια χρονιά, που ανήλθε στα 17,16 εκατ. ευρώ αυξημένο. κατά 16,53%. Η εταιρεία συνεχίζει να είναι ζημιογόνος, εμφανίζοντας αποτελέσματα προ φόρων στις -656,98 χιλ. ευρώ.

Η συγχώνευση

Τώρα, οι δύο ελληνικές εταιρείες αποφάσισαν να κάνουν ένα ακόμα βήμα που θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ενισχυμένου εταιρικού σχήματος σε οικονομικό, επιχειρηματικό και διοικητικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας την αρτιότερη οργάνωση, την επίτευξη συνεργιών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δραστηριότητας Χήτος με τη διεύρυνση του πεδίου ανάπτυξής της.

Έτσι τα Διοικητικά Συμβούλια της Χήτος ΑΒΕΕ και της Green Cola Hellas ενέκριναν πρόσφατα το σχέδιο συγχώνευσής τους, όπως αυτό συντάχθηκε από ανεξάρτητο σύμβουλο στον οποίο είχε ανατεθεί σε προγενέστερο χρόνο το συγκεκριμένο project. Η συγχώνευση προβλέπει την απορρόφηση των εταιριών Green Cola Hellas και Green Cola Operations από την Χήτος, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ενιαία μεγάλη εταιρεία στον κλάδο των “Νon Alcoholic Better For You Beverages” προϊόντων, υπό την ενιαία ομπρέλα της Green Beverages Group που συστάθηκε για το σκοπό αυτό το καλοκαίρι του 2022.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Η νέα ενοποιημένη πλέον εταιρεία έχει στην κατοχή της τα σήματα Ζαγόρι, Ζαγόρι Sparkling, Ζαγόρι Go Green, Green Cola, Green Flavors, Green Mocktails, Ζήρεια καθώς και την αποκλειστική διανομή των σημάτων Evian και Evian Sparkling για την ελληνική αγορά. Η παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας γίνεται σε 5 ιδιόκτητα εργοστάσια στα Ιωάννινα, την Ορεστιάδα και την Κορινθία, ενώ έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμφιάλωσης μέρους των προϊόντων της (licensee agreement) σε τρίτους εμφιαλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε σημαντικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Τα προϊόντα της εταιρίας βρίσκονται ήδη στα ράφια των μεγαλύτερων retailers παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Carrefour, Ahold-Delhaize, Walmart, Whole Foods, Kroger, Albertsons, αλλά διακινούνται και μέσω σημαντικών online platforms, όπως η Amazon, Ocado, Walmart marketplace.

Αναπτυξιακό πλάνο

Στόχος του νέου πενταετούς πλάνου του Green Beverages Group είναι ο διπλασιασμός του τζίρου του ομίλου καθώς και η σημαντική ανάπτυξη της κερδοφορίας του, που θα προέλθουν κυρίως μέσα από στρατηγικές αειφόρου ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και μέσω περαιτέρω ενδυνάμωσης των επιδόσεων της εταιρίας στην Ελλάδα.

Ο τζίρος του ομίλου που δημιουργείται αναμένεται να προσεγγίσει τα 120 εκατ. ευρώ το 2023 και όπως αναφέρεται στο σχέδιο συγχώνευσης, με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο θα μεγιστοποιηθεί η αξία των μετόχων, μέσω από την ενίσχυση των εσόδων και του EBITDA, τη δημιουργία σταθερών ταμειακών ροών και την επίτευξη στρατηγικών συνεργειών και θα επέλθει μεγαλύτερη ευελιξία στον χειρισμό και στην υλοποίηση του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.

Η νέα ενοποιημένη εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους τόσο στα εργοστάσιά της, όσο και στα κέντρα διανομής και τα γραφεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης, εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην απορροφώσα εταιρία, στο οποίο οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να μην συμμετέχουν, ενώ διατηρούν τη συμμετοχή τους στο Βoard της Group Beverages Group PLC με έδρα το Λονδίνο.

Με σαφή προσανατολισμό στην επίτευξη της στρατηγικής δυναμικής ανάπτυξης της Green Beverages Group στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου ανέλαβε ο Δαμιανός Μπούρκας, με μακρά προϋπηρεσία και εμπειρία στο χώρο του FMCG και ειδικότερα των beverages τα τελευταία 24 χρόνια. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάστηκε με επιτυχία στην Monster Energy αρχικά, ως Country Manager Greece & Cyprus, και εν συνεχεία σε ποικίλες θέσεις διευρυμένης εμπορικής ευθύνης και πολυπλοκότητας (Regional Commercial Director South East Europe 2012-14, Vice President Commercial East Business Unit 2014-18, Regional Vice President Eastern Europe 2018-21). Από τον Σεπτέμβριο του 2021 διατέλεσε Senior Vice President – Central Eastern Europe, Russia, Middle East, North & East Africa με έδρα την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υπήρξε και ενεργό μέλος της ηγετικής ομάδας της Monster Energy για την περιφέρεια του EMEA (Europe, Middle East, and Africa).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.