20 Σεπ 2024
READING

Ποια είναι η ΗΒΗ που επέστρεψε στην πατρίδα της

4 MIN READ

Ποια είναι η ΗΒΗ που επέστρεψε στην πατρίδα της

Ποια είναι η ΗΒΗ που επέστρεψε στην πατρίδα της

Ξεκίνησε η παραγωγή των αναψυκτικών με τη νέα τους μορφή

Από τα τέλη Μαρτίου και για τα επόμενα τρία χρόνια, η PepsiCo Hellas και η ΕΨΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους, προβαίνοντας σε μια σημαντική και αισιόδοξη σύμπραξη παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.

Σε μια σημαντική επενδυτική κίνηση που στόχο έχει να συμβάλει στην εγχώρια ανάπτυξη και στην ελληνική παραγωγική δυνατότητα, η PepsiCo Hellas ανέθεσε την συσκευασία των εμβληματικών αναψυκτικών ΗΒΗ στην βολιώτικη βιομηχανία.

Το ιστορικό brand

Η επιστροφή της ΗΒΗ στην Ελλάδα δεν είναι μια ακόμη υπόθεση μεταφοράς παραγωγικής δραστηριότητας, αφού το brand αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ιστορίας. Όλα ξεκίνησαν το 1926, όταν ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι. Την ονόμασε ΗΒΗ για να θυμίζει τη θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ. Τις δεκατίες ΄50 και ΄60 ξεκίνησε η παραγωγή της πορτοκαλάδας ΗΒΗ -με και χωρίς ανθρακικό- ενώ λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και η λεμονίτα. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, με την εξαγορά στο Λουτράκι του εργοστασίου εμφιαλώσεως του νερού πηγής Καραντάνη και με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ΗΒΗ διαμορφώθηκε σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση.

Το 1989 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την πολυεθνική PepsiCo, της οποίας ήταν συνεργάτης στην ελληνική αγορά ήδη από το 1973. Ένα χρόνο αργότερα λανσαρίστηκαν οι φερώνυμοι χυμοί, ενώ η Pepsico-HBH πλέον έκλεισε το εργοστάσιο  τον Ιανουάριου του 2013, ύστερα από μείωση των πωλήσεων της μάρκας κατά 60% την περίοδο 2009-2013 που επέφερε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Το ίδιο χρονικό διάστημα (2000-2013), πραγματοποιούνταν διαφημιστικές καμπάνιες,όπως το tagline “Ήβη, ξέρεις τι πίνεις. Πίνεις χυμό!”, νέα λανσαρίσματα και δυνατές συνεργασίες τοσο για τα αναψυκτικά όσο και για τους χυμούς.

Η αποχώρηση από την ελληνική αγορά

Παρόλα αυτά πριν από εφτά χρόνια, η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο αναψυκτικών που διατηρούσε στα Οινόφυτα ως την κεντρική μονάδα παραγωγής του πολυεθνικού ομίλου στην Ελλάδα και να μεταφέρει την παραγωγή των προϊόντων στη Ρουμανία.

Με βάση την πορεία της κατανάλωσης, το μερίδιο της ΗΒΗ στα αναψυκτικά με γεύση υποχώρησε πέρυσι σε αξία στο 5,6%, από 6,8% το 2021 και 9,6% το 2019. Σε όγκο, το μερίδιό της από 12,9% το 2019 συρρικνώθηκε στο 7,8% πέρυσι. Με το μερίδιο της πολυεθνικής στο σύνολο της αγοράς αναψυκτικών (συμπεριλαμβάνονται και τα αναψυκτικά τύπου cola) να διαμορφώνεται σε αξία στο 7,7% από 7,4% που ήταν το 2021 και 8% το 2019 και σε όγκο στο 10,1% όπως και το 2021 έναντι 10,8% που ήταν το 2019.

Και η μεγάλη επιστροφή

Στοχεύοντας ωστόσο στη συνέχεια της έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης της παραγωγικής και αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας, η PepsiCo Hellas αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να επαναφέρει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου, στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο, με βάση την τριετή συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες.

Κάτι που υλοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου, με τις μηχανές να δουλεύουν στο κόκκινο για την έναρξη της παραγωγής με την ΗΒΗ πορτοκάλι. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα βελτιωμένη φόρμουλα που βρίσκεται πιο κοντά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, στα ψηλόλιγνα κουτάκια αλουμινίου, τα οποία σύντομα θα βρεθούν στα ράφια.

Σταδιακά θα ακολουθήσει η παραγωγή όλων των προϊόντων του χαρτοφυλακίου της PepsiCo Hellas, που περιλαμβάνει την ΗΒΗ λεμόνι, μπλε πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό, σόδα και σόδα λεμόνι, σε νέες και ανανεωμένες συσκευασίες. Ενώ αναμένεται και ο εικαστικός επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ.

Η συμφωνία δεν προβλέπει την παραγωγή των χυμών ΗΒΗ, των αναψυκτικών ΗΒΗ σε πλαστικό μπουκάλι ή των αναψυκτικών Pepsi και 7Up. Οι πρώτοι παράγονται στην Ελλάδα από βιομηχανία στη Σπάρτη, ενώ τα δεύτερα παράγονται εκτός Ελλάδας, κυρίως σε μονάδες στη Ρουμανία και την Πολωνία. Εκτός Ελλάδας, με εξαίρεση ένα μέρος τους που παράγεται στη Ρόδο από την ΒΑΠ Κουγιός, παράγονται και τα αναψυκτικά με τα σήματα Pepsi. Ενώ το εργοστάσιο του Λουτρακίου ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά πέρυσι το καλοκαίρι, μετά την εξαγορά του από την εταιρεία N.U. Aqua, η οποία βρίσκεται στη φάση υλοποίησης μεγάλης επένδυσης στο Λουτράκι προκειμένου να αναλάβει σε επόμενη φάση πλήρως την παραγωγή των αναψυκτικών της PepsiCo.

Η μεταφορά της παραγωγής από τη Ρουμανία στην βολιώτικη ΕΨΑ εκτός από το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα εν γένει, συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της εταιρείας, αφού αφαιρεί ουσιαστικά από τον δρόμο εκατοντάδες φορτηγά ετησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.