02 Μάι 2024
READING

Η σημασία της υγείας και της ψυχικής υγείας στις επιχειρήσεις

4 MIN READ

Η σημασία της υγείας και της ψυχικής υγείας στις επιχειρήσεις

Η σημασία της υγείας και της ψυχικής υγείας στις επιχειρήσεις

Τι σημαίνει τελικά η φράση “η υγεία είναι πλούτος”;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο κάθε επιχείρησης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η επιχείρηση είναι τόσο υγιής όσο το εργατικό της δυναμικό. Ως εκ τούτου, κάθε εταιρεία που λαμβάνει υπόψη της την υγεία των εργαζομένων της αντιμετωπίζεται αυτόματα με σεβασμό από τους ίδιους, αλλά και από τους πελάτες της.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες εργατοώρες και έσοδα χάνονται εξαιτίας των αναρρωτικών αδειών και της νοσηλείας των εργαζομένων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που δεν είναι απόλυτα υγιείς είναι λιγότερο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους. Πολλοί εργαζόμενοι, μάλιστα, συνταξιοδοτούνται πρόωρα για λόγους υγείας. Αυτό προσθέτει κόστος στην εταιρεία για την πρόσληψη και την εκπαίδευση νέων εργαζομένων για την αντικατάστασή τους.

Διαβάστε ακόμα: Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κάνει τους εργαζόμενους ευτυχισμένους

Εάν υπάρχουν περισσότερες αναρρωτικές άδειες σε ένα γραφείο, η εργασία προστίθεται σε αυτή των υπόλοιπων εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Οι άσχημες συνθήκες υγείας βλάπτουν την εικόνα του εμπορικού σήματος μιας εταιρείας στα μάτια των καταναλωτών και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που αρρωσταίνουν συχνά μεταφράζονται σε υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για την εταιρεία.

Η σημασία της ψυχικής υγείας

Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε την υγεία, σκεφτόμαστε μόνο τη σωματική υγεία ενός ατόμου. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου εξουθενωτική και, σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερο επιβλαβής για την υγεία ενός ατόμου.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται πολλές ώρες και έχουν θέσεις που προκαλούν άγχος, τείνουν να αρρωσταίνουν συχνότερα και να εξαντλούνται γρηγορότερα. Επίσης, είναι πιθανό να κάνουν πιο κοστοβόρα λάθη. Εάν ένας εργαζόμενος είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά του, αυτό θα αντανακλάται στη διάθεσή του, στο ομαδικό πνεύμα και στην παραγωγή του. Οι υψηλότεροι στόχοι, οι αυστηρές προθεσμίες και οι περισσότερες ώρες εργασίας επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου και η εργασία πλήττεται. Η κατάθλιψη, το άγχος και ο νευρικός κλονισμός είναι μακροχρόνιες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν κακή απόδοση του ατόμου και του οργανισμού.

Όλα αυτά δεν ισχύουν μόνο για τους υπαλλήλους. Οι επιχειρηματίες και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα πίεσης, από τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργία κερδών μέχρι τις εχθρικές εξαγορές και τη διαχείριση του προϋπολογισμού. Συχνά εργάζονται άστατα ωράρια, έχουν λιγότερο χρόνο για την οικογένεια, έχουν ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες, έλλειψη άσκησης και πολλά άλλα.

Αυτό επιβαρύνει την ψυχική και σωματική τους υγεία και τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, αλλά και σε burnout. Το burnout -δηλαδή η επαγγελματική εξουθένωση- είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένου να περιγράψουν το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης, που συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο και διαφορετικό από το στρες εργασίας, και μάλιστα, το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το αναγνώρισε και επίσημα ως σύνδρομο.

Μέτρα για τη δημιουργία ενός υγιέστερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος

● Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η ύπαρξη ενός καλού πακέτου ασφάλισης υγείας, ώστε να μειωθεί το κόστος για την εταιρεία και να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

● Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας βοηθούν τακτικά τους εργαζόμενους να μάθουν τις ιδιαιτερότητες της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

● Το να τονίζεται και να επανατονίζεται η σημασία της υγιεινής διατροφής, της άσκησης και της φροντίδας της ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει να γίνει συνήθεια.

● Παροχή βασικών ανέσεων, όπως υγιεινά τρόφιμα (για όσες εταιρείες έχουν καφετέρια), καθαρό νερό στα ψυγεία, τακτική καθαριότητα και συντήρηση του φίλτρου κλιματισμού και των φίλτρων νερού και, αν είναι δυνατόν, ένα μικρό γυμναστήριο για άσκηση.

● Επιβράβευση των εργαζομένων για την επίτευξη και τη διατήρηση υγιεινών στόχων.

● Διεξαγωγή τακτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων αποφόρτισης, όπως η yoga ή ο διαλογισμός.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί να αποτραπεί το burnout των εργαζομένων;

● Ενθάρρυνση των εργαζομένων να εκτονώνουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους στην ομάδα ανθρώπινου δυναμικού ή σε συμβούλους.

● Συνολική δημιουργία ενός περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, συντροφικότητα και ικανοποίηση.

Η πρόληψη τελικά είναι όντως καλύτερη από τη θεραπεία. Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τακτικά προγράμματα υγείας και εκστρατείες ευαισθητοποίησης θα αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, θα παράγουν περισσότερα κέρδη, θα έχουν χαμηλότερα ποσοστά αποχώρησης και θα λειτουργούν σε ένα πιο υγιές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Με πληροφορίες από The CEO Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.