02 Μάι 2024
READING

Γιατί η Puma συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές;

4 MIN READ

Γιατί η Puma συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές;

Γιατί η Puma συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές;

Η Puma προσκαλεί νέους περιβαλλοντολόγους να ασκήσουν κριτική στη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα

Σε μια προσπάθεια να συνδεθεί καλύτερα με τους καταναλωτές της Gen Z, η Puma εστιάζει στη συμμετοχή των νέων στη νέα περιβαλλοντική της προσπάθεια. Η αθλητική εταιρεία ελπίζει να καταστήσει τις οικολογικές πρωτοβουλίες της πιο κατανοητές και αποτελεσματικές, βάζοντας τους νέους στο επίκεντρο των προσπαθειών της.

Η νέα πρωτοβουλία, με την ονομασία “Voices of a RE:GENERATION”, προσκαλεί τέσσερις περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ηλικίας 20 ετών -από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.- να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς η μάρκα θα πρέπει να προσεγγίσει βασικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα. Στόχος της Puma είναι να ενσωματώσει τα σχόλια των συμμετεχόντων στη στρατηγική της με πρακτικό τρόπο, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τις πλατφόρμες τους για να επικοινωνήσει τις προσπάθειες βιωσιμότητας της μάρκας.

Διαβάστε ακόμα: Η Puma εστιάζει στην κυκλική οικονομία

Μεταξύ αυτών που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν είναι η ντοκιμαντερίστρια Alice Aedy με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι συνιδρύτρια της πλατφόρμας μέσων ενημέρωσης Earthrise Studio, και η δημιουργική σύμβουλος Jade Roche με έδρα τη Γαλλία. Την ομάδα των τεσσάρων ατόμων συμπληρώνουν ο vlogger βιώσιμου τρόπου ζωής Luke Jaque-Rodney με έδρα τη Γερμανία και ο Andrew Burgess με έδρα τις Η.Π.Α., γνωστός και ως “Wandy the Maker” για την ανακυκλωμένη μάρκα μόδας του.

Οι τέσσερίς τους θα προσκληθούν σε μια σειρά συναντήσεων με το προσωπικό της Puma σε διάστημα ενός έτους και θα αντιμετωπιστούν ως “ειλικρινείς σύμβουλοι” της τρέχουσας στρατηγικής και των προγραμμάτων βιωσιμότητας. Στη συνάντηση θα παρίσταται προσωπικό που ειδικεύεται στις προμήθειες και τη βιωσιμότητα.

Conference of the people

Η έναρξη της πρωτοβουλίας ακολούθησε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Puma το περασμένο φθινόπωρο στο Λονδίνο, με την ονομασία “Διάσκεψη του των ανθρώπων” (Conference of the people). Στη διάσκεψη παρευρέθησαν περισσότεροι από 200 καλεσμένοι της Puma, συμπεριλαμβανομένων νέων ακτιβιστών για τη βιωσιμότητα, ομοτέχνων του κλάδου, ΜΚΟ, εμπειρογνωμόνων, πρεσβευτών, καταναλωτών και-φυσικά- εργαζομένων της PUMA. Συζήτησαν για την αντιμετώπιση των αποβλήτων, τη χρήση πιο βιώσιμων υλικών, την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των δασών και την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας του κλάδου για την ταχύτερη επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.

Σε αυτή την εκδήλωση, το προσωπικό της Puma είχε την ευκαιρία να συζητήσει την περιβαλλοντική καινοτομία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας διάταξης ήταν αφιερωμένο στην ακρόαση όσων εργάζονται για να ωθήσουν τις μάρκες μόδας να βελτιώσουν τις πρακτικές τους.

Η έρευνα-έμπνευση

Η νέα πρωτοβουλία της Puma εμπνεύστηκε από μία έρευνα της εταιρείας που διαπίστωσε ότι το 71% των νέων δεν αισθάνονται ότι η φωνή τους ακούγεται όταν πρόκειται για περιβαλλοντικά θέματα και το 49% τονίζει θα ήθελε οι μάρκες να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις στον τομέα αυτό.

Οι νεότεροι καταναλωτές θεωρούν το περιβάλλον κρίσιμο ζήτημα και η έρευνα της Puma αντικατοπτρίζει αυτό το συναίσθημα. Μια πρόσφατη έρευνα της Piper Sandler ανακάλυψε ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες κατέχουν την υψηλότερη θέση μεταξύ των εφήβων, σε ποσοστό 19%, ακολουθούμενη από τη φυλετική ισότητα σε ποσοστό 9%. Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι η αγοραστική δύναμη των εφήβων βρίσκεται σε άνοδο, με τις δαπάνες τους να αυξάνονται κατά 2% σε ετήσια βάση. Επομένως, είναι σημαντικό για τις μάρκες να ασχοληθούν αποτελεσματικά με αυτή τη δημογραφική ομάδα.

Διαβάστε ακόμα: Foot Locker και Puma συνεργάζονται με τα Pokemon

Ωστόσο, ενώ πολλές μάρκες έχουν προσπαθήσει να γίνουν πιο βιώσιμες, οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν πάντα τύχει καλής υποδοχής από τους νεαρούς καταναλωτές. Οι κατηγορίες για greenwashing ή για προσποιητή φιλικότητα προς το περιβάλλον για λόγους κέρδους, μπορεί να καταστρέψουν ακόμη και μια καλοπροαίρετη εκστρατεία.

Αναγνωρίζοντας ότι η βιωσιμότητα δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, η Puma αποφασίζει να δώσει φωνή στη νέα γενιά, όταν πρόκειται να λάβει αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της. Η εκστρατεία “Voices of a Re: Generation” θα μπορούσε να βοηθήσει την Puma να κατανοήσει καλύτερα τους νέους καταναλωτές και να τους μιλήσει άμεσα, αφήνοντας κάθε εικασία στην άκρη.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.