01 Μάι 2024
READING

Η Dove υπέρ της προστασίας των παιδιών από τα social media

4 MIN READ

Η Dove υπέρ της προστασίας των παιδιών από τα social media

Η Dove υπέρ της προστασίας των παιδιών από τα social media

Πόσο επηρεάζονται τα παιδιά από τα social media;

Εδώ και χρόνια, η Dove υπερασπίζεται ευρύτερους ορισμούς της ομορφιάς και έχει αναλάβει δράση για να κάνει τις πλατφόρμες των social media ένα πιο θετικό μέρος. Tο αμερικανικό brand προσωπικής φροντίδας -που ανήκει στη βρετανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, Unilever- έχει αναλάβει ποικίλες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια θετική σχέση με το σώμα τους και να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Και τώρα ήρθε η στιγμή να εστιάσει το ενδιαφέρον της στα παιδιά.

Το πρόβλημα της επίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εικόνα του σώματος και τις σχετικές συμπεριφορές είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους και οργανισμούς. Σύμφωνα με μια έκθεση του Dove Self-Esteem Project που δημοσιεύθηκε το 2021, επτά στα δέκα άτομα ηλικίας 10-17 ετών έχουν εκτεθεί σε περιεχόμενο των social media που ενθαρρύνει την απώλεια βάρους ή τη μεταμόρφωση του σώματος, ενώ περισσότερα από τα μισά άτομα ηλικίας 14-17 ετών έχουν εκτεθεί σε περιεχόμενο που ενθαρρύνει περιορισμένη διατροφή ή διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Διαβάστε ακόμα: Η Dove φτιάχνει μια πινακίδα από σύριγγες;

Η εκστρατεία για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο βασίζεται σε νέα έρευνα της Dove που καταδεικνύει το τίμημα που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων, με οκτώ στους 10 ειδικούς να δηλώνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας. Το 80% των νέων όχι μόνο πιστεύει ότι τα άτομα της ηλικίας τους είναι εθισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι αυτά κάνουν τους ίδιους και τους συνομηλίκους τους να αισθάνονται άγχος.

Kids Online Safety

Μέσω του Dove Self-Esteem Project, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά υλικά και πόρους για να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν μια θετική σχέση με το σώμα τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Τώρα, το Dove Self-Esteem Project ξεκίνησε την εκστρατεία Campaign for Kids Online Safety (KOSA) για να αντιμετωπίσει την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που συνδέονται με τα κοινωνικά μέσα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Dove συνεργάζεται με την body-positive μουσικό Lizzo, το Common Sense Media και το ParentsTogether Action για να προωθήσει το 2023 την Πράξη για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο – KOSA, η οποία υποστηρίζει πρότυπα, διασφαλίσεις και εργαλεία που προστατεύουν τις διαδικτυακές εμπειρίες των παιδιών και περιορίζουν την έκθεσή τους σε τοξικό beauty content.

Το νομοσχέδιο KOSA πέρασε από την επιτροπή αλλά δεν πέρασε από ολόκληρη τη Γερουσία – ίσως λόγω πίεσης από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Το KOSA ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια των εφαρμογών και των αλγορίθμων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την υποχρέωση των πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προλαμβάνουν και να μετριάζουν διάφορες βλάβες σε ανηλίκους.

Cost of Beauty

Στο επίκεντρο της νέας εκστρατείας βρίσκεται το ” Cost of Beauty: A Dove Film”, μια τρίλεπτη ταινία που αφηγείται την αληθινή ιστορία μιας νεαρής γυναίκας η οποία ανέπτυξε διατροφική διαταραχή ενώ εκτέθηκε σε τοξικό περιεχόμενο ομορφιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με μουσική υπόκρουση μια επανεκτέλεση του “You Are So Beautiful”, το συγκινητικό βίντεο αρχικά υποδηλώνει ότι η νεαρή δεν επέζησε από τη δοκιμασία, πριν αποκαλύψει ότι αυτή τη στιγμή αναρρώνει από τη διατροφική διαταραχή. Το βίντεο ολοκληρώνεται με διάφορους πραγματικούς επιζώντες από θέματα ψυχικής υγείας και τους γονείς τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Dove κάνει εκστρατεία κατά των μη ρεαλιστικών φίλτρων ομορφιάς

Η εν λόγω καμπάνια ακολουθεί πολλές προηγούμενες προσπάθειες της Dove, συμπεριλαμβανομένων των προωθητικών ενεργειών “Selfie Talk” και #NoDigitalDistortion, που ξεκίνησαν το 2021. Ενώ αυτές οι προσπάθειες χρησιμοποίησαν τη δύναμη marketing της Dove για να ενθαρρύνουν συζητήσεις και ενέργειες των καταναλωτών, η εκστρατεία για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο πηγαίνει ακόμη πιο μακριά.

Η τελευταία προσπάθεια του μακροχρόνιου προγράμματος Dove Self-Esteem Project φαίνεται να προχωρά πέρα από όσα μπορούν να κάνουν οι μάρκες και οι καταναλωτές από μόνοι τους, καθώς εστιάζει στη νομοθετική δράση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών και των νέων ενηλίκων από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Dove

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.