02 Μάι 2024
READING

Γιατί το δημοφιλές παιχνίδι Fifa έγινε EA Sports FC

3 MIN READ

Γιατί το δημοφιλές παιχνίδι Fifa έγινε EA Sports FC

Γιατί το δημοφιλές παιχνίδι Fifa έγινε EA Sports FC

Το Fifa αλλάζει όνομα και λογότυπο, αλλά υπόσχεται να παραμείνει στην κορυφή

Το περασμένο καλοκαίρι, η EA Sports, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την πιο επιτυχημένη σειρά ποδοσφαιρικών παιχνιδιών στον κόσμο, το Fifa, έχασε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος Fifa για τα βιντεοπαιχνίδια της μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τη FIFA.

Η FIFA (Fédération Internationale de Football Association) είναι ο διεθνής οργανισμός που διοικεί το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο futsal και το beach soccer και κατέχει τα δικαιώματα του ονόματος και των εμπορικών σημάτων που σχετίζονται με το άθλημα.

Διαβάστε ακόμα: H FIFA λάνσαρε υπηρεσία streaming

Η EA Sports χρησιμοποιούσε το όνομα Fifa στη δημοφιλή σειρά βιντεοπαιχνιδιών “FIFA Soccer” για τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, ο οργανισμός και η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών φέρεται να μην μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους αδειοδότησης για τη χρήση του ονόματος, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η συνεργασία τους.

Από το Fifa International Soccer στο Fifa 23

Το Fifa International Soccer -δεν λεγόταν πάντα Fifa- κυκλοφόρησε το 1993 για το Sega Genesis, το Super Nintendo και για υπολογιστές και ήταν ένα από τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια ποδοσφαίρου που διέθεταν πλήρη τρισδιάστατη μηχανή γραφικών. Με την πάροδο των ετών, το Fifa έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή franchises αθλητικών βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως, με τακτικές κυκλοφορίες κάθε χρόνο με όλο και πιο ρεαλιστικά γραφικά και αδειοδοτημένους παίκτες και ομάδες από όλο τον κόσμο.

Ενώ οι πρώτες εκδόσεις του Fifa ήταν σίγουρα πρωτοποριακές για την εποχή, οι σημερινές εκδόσεις του παιχνιδιού προσφέρουν πολύ πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως online multiplayer, εκτεταμένες επιλογές προσαρμογής και προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων.

Η κυκλοφορία του Fifa 23 πέρυσι διαφημίστηκε ως “ρεκόρ” και έφτασε τους 10,3 εκατομμύρια παίκτες την πρώτη εβδομάδα. Συνολικά, η σειρά έχει πουλήσει πάνω από 325 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει περίπου 150 εκατομμύρια παίκτες. Για πολλούς, το Fifa είναι η συντομογραφία του ποδοσφαίρου. Κι αυτό αποτελεί πρόβλημα για την EA Sports, η οποία δεν έχει πλέον το δικαίωμα χρήσης της άδειας αυτής.

Το EA Sports FC

Έτσι, η EA Sports, συνεργάστηκε με τη δημιουργική εταιρεία Uncommon για την επανεφεύρεση του εμπορικού της σήματος. Το νέο εμπορικό σήμα της EA Sports, EA Sports FC, γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα όνομα που να είναι παγκοσμίως αποδεκτό και μια νέα ταυτότητα που να ξεχωρίζει σε μια πολυπληθή αγορά. Το νέο όνομα -και το νέο brand- έπρεπε να είναι σύντομο, εύστοχο και αξιομνημόνευτο.

Η ομάδα σχεδιασμού της Uncommon παρατήρησε ότι τα γράμματα “FC” έμοιαζαν με τρίγωνα που βλέπουμε πάνω από τους παίκτες στο παιχνίδι και αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου λογότυπου. Δημιουργήσαν ένα εικονίδιο για αυτά τα δύο γράμματα, για να γίνει διάσημο και κάτι που ο κόσμος θα μπορούσε να επαναλάβει, να δει και να συνηθίσει.

Διαβάστε ακόμα: Ποια χώρα θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελο του 2030;

Η EA Sports πιστεύει πως το EA Sports FC θα γίνει το μέλλον του ποδοσφαίρου. Μαζί με τους πάνω από 300 συνεργάτες της που διαθέτουν άδειες χρήσης σε όλο το άθλημα, είναι έτοιμοι να απογειώσουν τις παγκόσμιες ποδοσφαιρικές εμπειρίες σε νέα ύψη, για λογαριασμό όλων των φίλων του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να δεσμεύεται να παρέχει το καλύτερο δυνατό παιχνίδι Fifa για ένα ακόμη έτος, καθώς επί του παρόντος έχει συνάψει συμφωνία δικαιωμάτων ονομασίας με τη FIFA. Η EA Sports υπόσχεται να συμπεριλάβει στην επερχόμενη έκδοση περισσότερα χαρακτηριστικά, τρόπους παιχνιδιού, περιεχόμενο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, συλλόγους, πρωταθλήματα, διοργανώσεις και παίκτες από οποιονδήποτε προηγούμενο τίτλο Fifa.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo & Video: EA Sports | Youtube

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.