02 Μάι 2024
READING

Ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η Αθήνα την παλιά της “Αίγλη”

4 MIN READ

Ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η Αθήνα την παλιά της “Αίγλη”

Ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η Αθήνα την παλιά της “Αίγλη”

Από το Κιόσκι και το Ζυθεστιατόριον στην Γρηγόρης

Το συγκρότημα που κατασκευάστηκε το 1904 και ύστερα από έναν ένδοξο κύκλο ζωής, παραμένει παροπλισμένο από τον Οκτώβριο του 2020, ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του, αφού ο τελευταίος διαγωνισμός βγήκε γόνιμος. Με ίδιο όνομα, άλλο concept και νέο εκμισθωτή, η νέα Αίγλη θα δώσει την πνοή που έλειπε από το Ζάππειο συγκρότημα, στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί διαχρονικό πόλο έλξης των επισκεπτών.

Η Αίγλη Ζαππείου άνοιξε το 1904, με την αρχική μορφή ενός ξύλινου καφέ υπό την ονομασία “Κιόσκι”. Η αλλαγή του ονόματος σε “Αίγλη” ήρθε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου στο ίδιο σημείο δημιουργήθηκε ένα αναψυκτήριο.

Στις αρχές του 20ού αιώνα το Ζυθεστιατόριον η Αίγλη συνδέθηκε με την Αθήνα της belle epoque και των Βαλκανικών Πολέμων, ενώ στην εποχή του Μεσοπολέμου και στα μεταπολεμικά χρόνια λειτούργησε ως κοινωνικός-δημόσιος χώρος.

Η Αίγλη, “το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών”, σύμφωνα με διαφήμιση της εποχής, αποτελούσε μόνιμο τόπο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών λογίων, καλλιτεχνών και κατοίκων από όλη την Αθήνα. Πριν από την κατασκευή της, στις 20 Οκτωβρίου 1888 εγκαινιάστηκε το Ζάππειο Μέγαρο ως ο χώρος των Ολυμπίων, με χρηματοδότηση από τον επιχειρηματία και εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, από τον οποίο πήρε το μέγαρο το όνομά του.

Το 1910 εγκαινιάστηκε ο φερώνυμος κινηματογράφος, που υπήρξε ένας από τους πρώτους θερινούς της Αθήνας.

Στα τέλη της δεκαετίας 1980, ο επιχειρηματίας Λάκης Ραπτάκης εξασφάλισε την παραχώρηση του ακινήτου, το οποίο ανακαίνισε και μετέτρεψε σε σημείο αναφοράς της κοσμικής Αθήνας της εποχής.

Αργότερα, το Αίγλη Εστιατόριο και το Αίγλη Café Bar, περιτριγυρισμένο από τη φυσική ομορφιά του Εθνικού Κήπου, υποδεχόταν για χρόνια τους επισκέπτες. Στον καταπράσινο κήπο με τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό σύστημα προβολής και ήχου, ποιότητα στην εξυπηρέτηση των θαμώνων, αλλά και γευστικές χειροποίητες προτάσεις, λειτουργούσε ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος Cine Αίγλη, όπως και η Prive Veranda του κινηματογράφου απ’ όπου ο επισκέπτης μπορούσε να παρακολουθήσει ιδιωτικά την προβολή της ταινίας με φαγητό και ποτό από το à la carte εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου.

Η περίοδος Κοντομηνά

Ήταν η εποχή που το ακίνητο εκμεταλλευόταν, μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης η εταιρεία Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής, συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Μέχρι το 2020 όταν η εταιρεία παρέδωσε το ακίνητο στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία διαχειρίζεται το Ζάππειο, διαφυλάττοντας τους όρους της ιδιόγραφης διαθήκης, που άφησε ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ύστερα σειρά δικαστικών αποφάσεων, εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω αδυναμία καταβολής των οφειλών ενώ άφησε στο Ζάππειο χρέη ύψους περίπου 350.000 ευρώ.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση το 2018 εμφάνιζε τζίρο μόλις 3,1 εκατ. ευρώ ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα είχε κινηθεί και το 2017 με τον κύκλο εργασιών να φθάνει στα 2,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι σωρευμένες ζημιές άγγιζαν το ποσό των 31,32 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 1,12 εκατ. ευρώ.

Ο νέος διαγωνισμός και η Γρηγόρης

Το καλοκαίρι του 2022, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων πραγματοποίησε διαγωνισμό για την εικοσαετή μίσθωση της Αίγλης. Στον εν λόγω διαγωνισμό, που έθετε ως προϋπόθεση ο μισθωτής να διαθέτει κατώτατο όριο εγγυημένου ετήσιου κύκλου εργασιών, το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, τη μοναδική προσφορά κατέβαλε η αλυσίδα καφεστίασης Γρηγόρης.

Το ακίνητο περιλαμβάνει το κατάστημα συνολικής στεγασμένης επιφανείας 3.301,50 τ.μ., το οποίο εκτείνεται σε τέσσερις στάθμες και συγκεκριμένα στο δεύτερο υπόγειο επιφανείας 251,50 τ.μ., στο πρώτο υπόγειο επιφανείας 1.628,84 τ.μ., στο ισόγειο επιφανείας 850,93 τ.μ. και στον πρώτο όροφο επιφανείας 570,23 τ.μ. καθώς και τον θερινό κινηματογράφο Αίγλη, επιφανείας 766 τ.μ. μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο επιφανείας 961,30 τ.μ.

Η Γρηγόρης προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης του χώρου μέχρι το τέλος της χρονιάς, υλοποιώντας επένδυση αρχικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο νέος μισθωτής του ακινήτου, που περιλαμβάνει όχι μόνο τους χώρους της καφεστίασης και των εκδηλώσεων, αλλά και του όμορου κινηματογράφου, επιδιώκει να επανακαθορίσει την ταυτότητα της Αίγλης Ζαππείου, διατηρώντας, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, την υφιστάμενη επωνυμία. Μετά το καλοκαίρι μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης και στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη που έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.