01 Μάι 2024
READING

Η Nike επενδύει εκ νέου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της

5 MIN READ

Η Nike επενδύει εκ νέου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της

Η Nike επενδύει εκ νέου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της

Ενοποιεί διεθνώς βασικές λειτουργίες τεχνικής υποστήριξης εφαρμογών και εξυπηρέτησης πελατών

Ο κολοσσός αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει τις τεχνολογικές λειτουργίες στις εφαρμογές, στο site, στις εσωτερικές λειτουργίες του, όπως και στην εξυπηρέτηση των πελατών του και τα DTC concept του.

Για να υλοποιήσει τους στόχους αυτούς και με σταθερό στόχο να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες στους πελάτες, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες της, η Nike αξιοποιεί τον υπερ-αυτοματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανασχεδίαση διαδικασιών. Έτσι αποφάσισε να επεκτείνει μια υπάρχουσα 14ετή συμφωνία με την εταιρεία Cognizant για να ενοποιήσει αρκετές από τις υπάρχουσες λειτουργίες υποστήριξης IT της μάρκας που ήδη διαχειρίζεται ο πάροχος τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών, καλύπτοντας περισσότερες από 230 τοποθεσίες σε περισσότερες από 40 χώρες.

Διαβάστε ακόμα: Η στροφή της Nike στα βιωματικά καταστήματα και στο direct to consumer

Τεχνολογία και μείωση λειτουργικού κόστους

Ως μέρος της νέας πενταετούς συμφωνίας, η Cognizant θα παρέχει και επιτόπου και εξ αποστάσεως τεχνική υποστήριξη σε πελάτες και υπαλλήλους της Nike, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης προβλημάτων με τους φορητούς υπολογιστές και τα επαγγελματικά τηλέφωνα των εργαζομένων. Η Cognizant θα παρέχει επίσης λύσεις μηχανικής και back-end για όλες τις εταιρικές εφαρμογές της Nike, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών για κινητά, του λογισμικού υπολογιστών και της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της.

Άλλοι επιχειρηματικοί τομείς όπου η Nike θα αξιοποιήσει την τεχνική υποστήριξη της Cognizant περιλαμβάνουν την πολύγλωσση εξυπηρέτηση πελατών πληροφορικής, καθώς και την υποστήριξη εφαρμογών και υποδομών.

Η Nike αναμένει να βελτιώσει την παραγωγικότητα, να μειώσει το κόστος και να δημιουργήσει ευκαιρίες αυτοεξυπηρέτησης στους τομείς τεχνολογικών υπηρεσιών της ως αποτέλεσμα αυτής της διευρυμένης συνεργασίας. Απώτερος σκοπός όμως είναι μέσα από την την τεχνικής φύσεως συνεργασία, να βοηθήσει στην προώθηση των συνεχιζόμενων προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, το 2019, το αμερικανικό sport brand είχε εξαγοράσει την Celect, μια εταιρεία προβλέψεων αναλυτικών στοιχείων που εδρεύει στη Βοστώνη των Η.Π.Α. Αυτή η εξαγορά επέτρεψε στη Nike να ενσωματώσει σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματά της στον ιστότοπο και τα apps της. Κάτι που επέφερε μια πιο αποτελεσματική διασύνδεση με τους πελάτες της, αλλά και πιο αποτελεσματική διαχείριση αποθεμάτων, οδηγώντας σε μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας.

Οικοσύστημα καταστημάτων με ψηφιακές δυνατότητες

Τα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού της περιλαμβάνουν την πιο ψηφιακά προηγμένη και συνδεδεμένη με την κοινότητα ιδέα καταστήματος, το concept Nike Rise. Η Nike άνοιξε την πρώτη τοποθεσία του Nike Rise στη Βόρεια Αμερική, στο Aventura Mall στην φερώνυμη πόλη στα τέλη του 2022. Με το συγκεκριμένο κατάστημα σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο της επέκτασης των DTC retail stores της στη Βόρεια Αμερική την τρέχουσα χρονιά.

Η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο της για πρώτη φορά το Rise concept το 2020, στο Grandview Mall στο Guangzhou της Κίνας. Η δεύτερη τοποθεσία, στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, άνοιξε το καλοκαίρι του 2021, ενώ ακολούθησε ακόμη μία στο Λονδίνο, το περασμένο καλοκαίρι. Δημιουργημένο για να εμπνέει, να συνδέει και να εξυπηρετεί αθλητές κάθε ηλικίας και φύλου, το Nike Rise έχει σχεδιαστεί για να είναι μοναδικό για κάθε πόλη, με έμφαση στο τρέξιμο, την προπόνηση και το μπάσκετ.

Η στρατηγική Customer Direct Offense

Τίποτα όμως δεν προέκυψε τυχαία. Κάθε κίνηση της Nike ακολουθεί τη στρατηγική “Customer Direct Offense” που έθεσε σε εφαρμογή το 2017. Σύμφωνα με τη νέα της πολιτική, η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών αποφάσισε να δώσει έμφαση στην επιτάχυνση της καινοτομίας και της δημιουργίας προϊόντων, στην άμεση προσέγγιση των καταναλωτών αναπτύσσοντας δραστηριότητες σε 12 βασικές πόλεις σε δέκα χώρες και στην εμβάθυνση των συνδέσεων one-to-one με διαδραστικές εμπειρίες σε διαφορετικά κανάλια και εξειδικευμένα δικά της καταστήματα. Και όλα αυτά, αφού προχώρησε σε διακοπή της συνεργασίας της με πολυάριθμους retailers και δημιούργησε τον οργανισμό Nike Direct, στην προσπάθειά της να υποστηρίξει με το βέλτιστο τρόπο τη διείσδυση του DTC.

Η πολιτική αυτή ξεκίνησε το 2018, εγκαινιάζοντας το πρώτο “House of Innovation Flagship Store” που ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Νέα Υόρκη, ενώ ακολούθησαν και άλλα καταστήματα στο Παρίσι και τη Σαγκάη. Το HoI της Nike είναι τόσο “μουσείο” και διαδραστικός εκθεσιακός χώρος όσο και κατάστημα. Η Nike, όπως και άλλα κορυφαία brands, αναγνώρισε επίσης ότι τα στρατηγικά τοποθετημένα καταστήματα προσφέρουν την ευκαιρία να προσαρμόσουν τόσο τα προϊόντα όσο και τα μηνύματα σε ένα όλο και πιο εξειδικευμένο και τοπικό κοινό. Έτσι, λαμβάνοντας σχεδιαστικά στοιχεία από τη ναυαρχίδα του House of Innovation, η Nike παρουσίασε μια τριάδα μικρότερων, εντοπισμένων και εξειδικευμένων εννοιών λιανικής πώλησης.

Το Nike Live, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2018, είναι περισσότερο προσανατολισμένο στη γειτονιά. Το Nike Rise, που ξεκίνησε το 2020, είναι επίσης εστιασμένο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα και με περισσότερες εκδηλώσεις στο κατάστημα. Ενώ, το περασμένο καλοκαίρι, η Nike εισήγαγε το Nike Style, με ένα τμήμα προϊόντων με βάση το φύλο και ένα στούντιο για την ανάπτυξη περιεχομένου στα social media.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike επενδύει στα φυσικά καταστήματα με το Nike Rise

Με αφορμή την επιτυχημένη ανάπτυξη της τριάδας DTC της Nike, ένα τέταρτο concept store προσαρμοσμένο στο “Air apparent” της Nike, τον Michael Jordan, άνοιξε στη Shibuya της Ιαπωνίας στις 25 Μαρτίου, με την ονομασία World of Flight. Το λανσάρισμά του έρχεται μόλις 1,5 μήνα μετά το ντεμπούτο του πρωτότυπου καταστήματος της Nike στην Ιταλία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Nike αξιοποιεί στο έπακρο τις τεχνολογικές εξελίξεις για να χρησιμοποιήσει δεδομένα και να τροφοδοτήσει την εξατομίκευση, αναπτύσσοντας περαιτέρω το οικοσύστημα των εννοιών και των εφαρμογών των καταστημάτων της. Πώς αλλιώς θα μπορούσε ένα τέτοιο brand να κάνει τους πελάτες του σε όλο τον κόσμο να αισθάνονται μοναδικοί και ξεχωριστοί όπως τα προϊόντα που αγοράζουν;

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.