30 Απρ 2024
READING

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να θέσει σε κίνδυνο τις δημιουργικές θέσεις εργασίας;

4 MIN READ

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να θέσει σε κίνδυνο τις δημιουργικές θέσεις εργασίας;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να θέσει σε κίνδυνο τις δημιουργικές θέσεις εργασίας;

Η Generative AI θα αλλάξει τον κόσμο – αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δημιουργικές θέσεις εργασίας

Από το φθινόπωρο που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το ChatGPT, ο κόσμος βρίσκεται σε φρενίτιδα συζητώντας τον αντίκτυπο που θα έχουν η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες νέες αυτοματοποιημένες τεχνολογίες στην αγορά εργασίας. Ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας κάνει να αισθανόμαστε κατώτεροι.

Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Tidio -μίας συμβουλευτικής πλατφόρμας για εταιρείες- σχεδόν το 69% των αποφοίτων κολεγίου στις ΗΠΑ πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τους αντικαταστήσει στην εργασία τους ή θα τους καταστήσει άσχετους μέσα στα επόμενα χρόνια. Με τις νέες μορφές τεχνητής νοημοσύνης να ανθίζουν σε όλη την κοινωνία, έχουν δίκιο να ανησυχούν; Ή μήπως αυτός ο φόβος είναι άστοχος;

Διαβάστε ακόμα: Θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη το θάνατο των δημιουργικών γραφείων;

Δημιουργία

Αυτό που διαχωρίζει τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη από τις άλλες παραλλαγές της είναι η έμφυτη ικανότητά της να δημιουργεί. Με απλά λόγια, η Generative AI είναι ένας κλάδος της μηχανικής μάθησης που είναι αφιερωμένος στην ανάπτυξη αλγορίθμων ικανών να παράγουν νέα δεδομένα, αναλύοντας μοτίβα μέσα στα υπάρχοντα δεδομένα.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως η τέχνη, η μουσική, ο σχεδιασμός, η ιατρική και η ρομποτική. Κατά συνέπεια, έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τον χρόνο μεταξύ της σύλληψης και υλοποίησης, διευκολύνοντας τη μετάβαση από την ιδέα στην πραγματικότητα.

– Αυτοματοποίηση της παραγωγής περιεχομένου: Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δημιουργούν αυτόματα άρθρα, blogs ή αναρτήσεις στα social media.

– Βελτίωση της ποιότητας: Το περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερης ακρίβειας από το περιεχόμενο που δημιουργείται από ανθρώπους.

– Αύξηση της ποικιλίας: Τα πιο πρόσφατα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλές παραλλαγές περιεχομένου σε κείμενο, εικόνες και βίντεο.

– Προσωποποίηση του περιεχομένου: Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εξατομικεύουν το περιεχόμενο με βάση τις προτιμήσεις συγκεκριμένων χρηστών, χρησιμοποιώντας δεδομένα για την έξυπνη προσαρμογή του περιεχομένου στις ανάγκες τους.

Τα μεγάλα brands αγκαλιάζουν την Generative AI

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Meta, η Adobe και η Salesforce, αναπτύσσουν τις δικές τους λύσεις δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Και, μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουν εμφανιστεί περισσότερες από 140 startups που επικεντρώνονται στην Generative AI. Ορισμένες από τις πιο προβεβλημένες startups σε αυτόν τον τομέα, όπως η OpenAI και η Stability AI, έχουν εξασφαλίσει σημαντικές επενδύσεις και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Το Dall-E της OpenAI επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν μια ακολουθία λέξεων-κλειδιών και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παράγει μια εντελώς πρωτότυπη και δημιουργική ερμηνεία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, σχεδόν τρομακτικά. Κάθε χρήστης μπορεί να εισάγει οποιονδήποτε συνδυασμό ουσιαστικών, αφηρημένων ιδεών ή καλλιτεχνικών στυλ σε αυτά τα προγράμματα, και αυτά θα παράγουν μια σειρά από ξεχωριστά αποτελέσματα σε εικόνες.

Μπορούν, όμως, οι άνθρωποι να συναγωνιστούν τη νέα τεχνολογία;

Τα Generative AI συστήματα είναι τόσο καλά, όσο τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται. Ως εκ τούτου, μπορούν να παράγουν μόνο αποτελέσματα που είναι παρόμοια με αυτά που έχουν ξαναδεί προηγουμένως στα δεδομένα εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι η γεννεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή για πραγματικά πρωτότυπη δημιουργικότητα, η οποία απαιτεί την ικανότητα να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα πρότυπα και τις συμβάσεις.

Η ανθρώπινη δημιουργικότητα, από την άλλη πλευρά, καθοδηγείται από μια σειρά παραγόντων, όπως τα συναισθήματα, οι εμπειρίες και η φαντασία – παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να αναπαραχθούν από τις μηχανές. Επομένως, η Generative AI είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και όχι να την αντικαταστήσει.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Musk ζητά να σταματήσει η κούρσα τεχνητής νοημοσύνης που προκάλεσε το ChatGPT;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο συνεργασίας για τους δημιουργικούς επαγγελματίες, επιτρέποντάς τους να εξερευνούν και να πειραματίζονται με νέες ιδέες πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, ένας σχεδιαστής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει γρήγορα μια σειρά σχεδιαστικών επιλογών με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί στη βελτίωση των πιο υποσχόμενων ιδεών.

Μια νέα εποχή δημιουργικών δεξιοτήτων

Η επόμενη γενιά καλλιτεχνών και δημιουργών θα είναι σε θέση να κατανοεί διάφορες πτυχές της τέχνης, της ανθρωπολογίας, της ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της μουσικής και θα χρησιμοποιεί αυτές τις ευρείες πολιτισμικές γνώσεις για να καθοδηγήσει την αξεπέραστη ικανότητα σύνδεσης σημείων της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ειδήμονες των λέξεων-κλειδιών θα χαρτογραφήσουν νέες διαδρομές για να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά νέο, δημιουργώντας πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί – και μάλιστα με ταχύτητες που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε προηγουμένως.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.