03 Μάι 2024
READING

Η Καρέλιας μόνη Ελληνική καπνοβιομηχανία

6 MIN READ

Η Καρέλιας μόνη Ελληνική καπνοβιομηχανία

Η Καρέλιας μόνη Ελληνική καπνοβιομηχανία
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Αύξηση του όγκου πωλήσεων, ανθεκτικότητα των brands και ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας

Η Καρέλιας αποτελεί τη μοναδική αυτή τη στιγμή εταιρεία στον τομέα της καπνοβιομηχανίας, η οποία είναι ελληνικών συμφερόντων. Με σταθερότητα, διορατικότητα και έντονη εξωστρέφεια, η εταιρεία καταφέρνει επί 135 χρόνια να έχει αδειάλλειπτη παρουσία στην Ελλάδα και δεκάδες αγορές του εξωτερικού. Με επικεφαλής της και μεταξύ των βασικών μετόχων, τα αδέρφια Ανδρέας και Ευστάθιος Καρέλιας, οι στρατηγικές επιλογές της επιχείρησης δικαιώνονται χρόνο με το χρόνο.

Η πορεία της εταιρείας ξεκινάει ως μάρκα τσιγάρων, μπαίνοντας στην παραγωγή το 1920 με την ονομασία «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια», ενώ έως και τη δεκαετία του 1950 κυκλοφορεί η θρυλική κασετίνα και τα «Καρέλια Φίλτρο». Η εταιρεία ωστόσο προϋπήρχε με διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς το 1888 ο Γεώργιος Καρέλιας και ο αδερφός του, Ευστάθιος, δημιούργησαν μία καπνεμπορική επιχείρηση προμηθεύοντας καπνό την Καλαμάτα -όπου βρίσκεται έως σήμερα η έδρα της- αλλά και τις γύρω περιοχές. Η πρώτη σιγαροποιητική διαδρομή αγοράστηκε το 1916, ενώ το 1934 η εταιρεία δημιούργησε το «Έξτρα Καρέλια» από εκλεκτά καπνά Αγρινίου και το 1947 παρουσίασε τα «Αφοί Καρέλια Αγρινίου» και τα «Αφοί Καρέλια», σε πακέτο των 100 τσιγάρων, τα οποία απευθυνόταν στην εργατική τάξη της εποχής.

Ισχυρό όμως ήταν και το αποτύπωμα που άφησαν τα «Σέρτικα Λαμίας», σε κόκκινη κασετίνα, ένα άφιλτρο τσιγάρο με σημαντική διείσδυση και αυτό στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή της εταιρείας ήταν από το ’50 και ύστερα όταν κυκλοφόρησαν τα θρυλικά πλέον, «Καρέλια Φίλτρο», τα οποία αποτέλεσαν μία από τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες ετικέτες τσιγάρων στην Ελλάδα.

Σήμερα πλέον, με βάση τις σχετικές αναφορές στην ετήσια οικονομική έκθεση της καπνοβιομηχανίας, η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου, η κόρη και η σύζυγος του εκλιπόντα Κωνσταντίνου Καρέλια, κατέχουν αθροιστικά το 45,3787% των μετοχών της Καρέλιας. Ωστόσο, το πλειοψηφικό ποσοστό, ήτοι 50,2841% των μετοχών της Καρέλιας, κατέχει η σημερινή Διοίκηση.

Ο CEO Ανδρέας Καρέλιας, μαζί με τον αδελφό του Ευστάθιο, αντιπρόεδρο της εταιρείας, κατέχουν συνολικά το 43,1344%. Στο εν λόγω ποσοστό προστίθεται και το 7,1497% που κατέχει το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η μητέρα τους Βικτωρία, η οποία από το 1986 είναι και πρόεδρος της Καρέλιας.

Ανοδική πορεία το 2022, αισιοδοξία για το 2023

Η καπνοβιομηχανία κάνει κάθε χρόνο βήματα περαιτέρω ανάπτυξης μεριδίων και τζίρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου διατηρεί παρουσία σε περίσσότερες από 70 χώρες. Μετά την δύσκολη πανδημική διετία, η εταιρεία σημείωσε περαιτέρω αύξηση τζίρου το 2021 σε σύγκριση με το 2020, με την επιχείρηση να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της στην ελληνική αγορά στα τσιγάρα, στο 19,5%, αποτελώντας τον δεύτερο παίκτη της συγκεκριμένης κατηγορίας στη χώρα μας. Ενώ το 2022 κρίθηκε μια πολύ πετυχημένη χρονιά, κατά την οποία πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους, αγγίζοντας νέα επίπεδα πωλήσεων, κερδοφορίας και οικονομικής ευρωστίας, σημειώνοντας τον υψηλότερο τζίρο στην ιστορία της.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2023 δείχνουν αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα και σταθερότητα στον καπνό για στριφτό. Παρότι η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης, τα σήματά της δείχνουν ισχυρή ανθεκτικότητα και συνεχίζουν την αξιοζήλευτη πορεία των προηγούμενων ετών από πλευράς όγκου και εσόδων.

Από τα τέλη της προηγούμενης χρήσης, μάλιστα, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις με σκοπό την αύξηση της δυνατότητας παραγωγής στα προϊόντα της που προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Ε.Ε καθώς και για χώρες στις οποίες νέες αντικαπνιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις αλλάζουν τη μορφή των συσκευασιών.

Ο ρόλος των πρώτων υλών

Αν και σε πολλές πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα δείχνουν να αμβλύνονται, εν τούτοις οι τιμές προμηθειών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σε ορισμένα όμως είδη, όπως τα υλικά φιλτροποιΐας (acetate tow), οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, υποβοηθούμενες από το μικρό αριθμό προμηθευτών και την έλλειψη προσφοράς, σε συνδυασμό με την ανάγκη των καπνοβιομηχανιών για αποθεματοποίηση.

Έτσι, ο όμιλος είναι αναγκασμένος να λειτουργεί υπό καθεστώς σημαντικής αβεβαιότητας ως προς το κόστος κατά τη διάρκεια του έτους, αφού ο χρονικός ορίζοντας των τιμών που προσφέρονται είναι πολύ βραχύς. Η διοίκηση της εταιρείας, όμως, πιστεύει πως η αναμενόμενη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει και σε μερική εκλογίκευση της αγοράς τέτοιων υλών.

Τα duty-free

Κατά την προηγούμενη χρονιά, η καπνοβιομηχανία “Καρέλια” κατάφερε την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της, ενισχυμένη σημαντικά από την επανεκκίνηση του τομέα duty free στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης, την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά και από τις προσεκτικές και στοχευμένες αναπροσαρμογές τιμών, όπου αυτό ήταν εφικτό, αντισταθμίζοντας έτσι σε ικανοποιητικό βαθμό τις μέχρι τώρα αυξήσεις τιμών πρώτων και βοηθητικών υλών.

Μέσα στο 2022, ξεπέρασε τα 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα σε συνολικό όγκο πωλήσεων. Αύξησε τον όγκο πωλήσεών της στην Ελλάδα και κυρίως στα premium σήματά της. Στα τσιγάρα η αύξηση ξεπέρασε το 5%, ενώ στον καπνό οι πωλήσεις βρέθηκαν στα περσινά υψηλά επίπεδα.

Οι προβλέψεις της για την τουριστική κίνηση το 2023, δε, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με αποτέλεσμα να αναμένει αυξημένες πωλήσεις στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής.

Υψηλή απόδοση της εξαγωγικής δραστηριότητας

Εκτός Ελλάδος το 2022, η εταιρεία επιβεβαίωσε την ισχυρή της θέση στις περισσότερες από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται, καταγράφοντας σημαντικές αυξήσεις στην Ισπανία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σερβία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχία και τη Μολδαβία, αντισταθμίζοντας μειωμένες πωλήσεις στην Αρμενία, την Πορτογαλία, τη Λιβύη και την Αλβανία. Στη Βουλγαρία κινήθηκε ελαφρά ανοδικά και διατήρησε τα υψηλά μας μερίδια στα τσιγάρα και τον καπνό.

Ενίσχυσε μάλιστα περαιτέρω τα ταμειακά της διαθέσιμα, γεγονός που της επέτρεψε να προχωρήσει σε επενδύσεις προκειμένου να είναι συμβατή με τις ολοένα και πιο πολύπλοκες νομοθετικές απαιτήσεις των διαφόρων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν πλέον τα προϊόντα της, αλλά και να επεκτείνει την παραγωγική της δυνατότητα για την γαλλική Omé -για τα φερώνυμα super slims προϊόντα της-, ανταποκρινόμενη στην ολοένα αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του 2023, ο όγκος πωλήσεων στις διεθνείς αγορές κινείται στα αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, με αύξηση πωλήσεων στις αγορές της Άπω Ανατολής μετά από αρκετό διάστημα, αλλά και στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής της Τουρκίας, των χωρών του Περσικού Κόλπου και της Αιγύπτου.

Ικανοποιητική πορεία αναμένεται και στις βαλκανικές αγορές, όπου, όμως, οι πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία καπνικών προϊόντων στη Βουλγαρία και την Αλβανία από τη μία δίνουν τη δυνατότητα για μικρές αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές, από την άλλη όμως εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης της αγοράς και αλλαγής των τάσεων των μεριδίων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.